Kot da bi se bali pitbulla, ne pa labradorca

V Stožicah nocoj derbi med Francijo in Litvo, statistika na strani Tonyja Parkerja & Co.

Objavljeno
11. september 2013 11.57
BASKET-EURO-2013-LTU-BIH
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Ob popoldanskih tekmah Latvija – Ukrajina (14.30) in Belgija – Srbija (17.45) vloga derbija v današnjem uvodnem kolu drugega dela EP v skupini E vsekakor pripada večernemu dvoboju (21) med Francijo in Litvo, vloga favoritov v njem pa »galskim petelinom«. Že zavoljo sijajnega Tonyja Parkerja, ki je sposoben sam odločiti zmagovalca.

Zvezdnik moštva San Antonio Spurs v ligi NBA je s povprečjem 18,8 točke na tekmo z naskokom prvi strelec izbrane vrste Francije, v kateri mu po učinkovitosti sledita Nicolas Batum (10,8) in Mickael Gelabale (10). Ker je Parkerja, ki je s 4,8 asistence tudi najboljši podajalec moštva, izjemno težko zaustaviti, se morajo tekmeci toliko bolj osredotočiti na njegove soigralce in skušati Tonyju čim bolj preprečiti, da bi jih razigral.

To bo nocoj – če si seveda želijo zmagati – tudi glavna naloga Litovcev, ki v prvem delu niso ravno navdušili. Še več; za preboj v drugi del prvenstva so morali v zadnji jeseniški tekmi s košarkarji Bosne in Hercegovine trepetati vse do konca. Če bi namreč izgubili z desetimi točkami razlike (ali več), bi se že poslovili od tekmovanja. Še dobre tri minute pred iztekom časa so zaostajali za 16 točk, a se potem rešili s porazom 72:78.

»Bili so trenutki, ko sem se že resno bal, da bomo morali pospraviti svoje kovčke. Zato mi je močno odleglo, ker se nam je na koncu vendarle izšlo,« si je oddahnil Jonas Kazlauskas, selektor litovske reprezentance, pri kateri je doslej z 12,8 točke na tekmo še najbolj izstopal Mantas Kalnietis. Najboljšo trojico strelcev pri evropskih prvakih iz leta 2003 zaokrožujeta Linas Kleiza (9) in Darjuš Lavrinovič (8).

Moštvena statistika je pred današnjim derbijem skoraj povsem na strani Francije, katere igralci so natančnejši tako pri metih za dve točki (v odstotkih 58:48), za tri (36:32), kot tudi pri prostih metih (71:66). Za nameček so Parker, ki ima nedvomno najbolj zveneče ime na letošnjem eurobasketu, & Co. doslej zbrali več podaj (17:11), ukradenih žog (5:3), blokiranih metov (3:2) in manj izgubljenih žog (12,6:13,2). Litovci so v prednosti le v skokih (38:35), s katerimi bi se lahko nad gladino (ob)držali tudi nocoj. Še zlasti, ker so »galski petelini« v uvodnem delu precej nihali, kar je pokazala tudi njihova zadnja predstava v dvorani Tivoli. V dvoboju z Belgijci so namreč prikazali dva povsem različna obraza: potem ko so prvi polčas izgubili s 34:46, so v nadaljevanju nadomestili zaostanek in na koncu zanesljivo zmagali z 82:65.

»Če si želimo razmišljati o finalu, moramo odslej vseh 40 minut odigrati dobro,« je poudaril Mickael Gelabale, kapetan francoske reprezentance Boris Diaw pa je pristavil, da so (pre)velika nihanja med tekmo že vrsto let njihova šibka točka. »Čeprav si že dalj časa prizadevamo, da bi jih odpravili, nas še vedno spremljajo vzponi in padci. Tako je bil naš prvi polčas proti Belgijcem katastrofalen, na drugega pa sem prav ponosen. Bo pa držalo, da najbolje igramo takrat, ko smo stisnjeni ob zid,« je razkril Parkerjev soigralec pri San Antoniu in ob tem navrgel zanimivo primerjavo: »Proti Belgijcem smo sprva igrali kot otroci, ki se bojijo pitbulla, ne pa tudi labradorca, čeprav te lahko prav tako ugrizne ...«