Krstićevi mladci zasenčili Parkerjeve zvezde

Skupina E: Srbija po zmagi proti Franciji osvojila prvo mesto, druga Litva in tretja Francija.

Objavljeno
16. september 2013 10.20
Nenad Krstić in Tony Parker na tekmi EP med Srbijo in Francijo,Ljubljana Slovenija 115.09.2013
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – Če se bo v Ukrajini močno povečalo povpraševanje po belgijskem pivu, ne bo nič čudnega. Belgijci, ki so jim Ukrajinci iz rok iztrgali zmago v prvem delu, so v zadnjem kolu drugega dela presenetljivo premagali Latvijo. S tem so med osmerico porinili Ukrajince, ki so – malce ironično – bili od Latvije slabši za 34 točk.

Že prej je bilo jasno, da se bodo iz skupine E v izločilne boje podale Litva, Francija in Srbija, odprto je bilo samo še vprašanje, ali bo četrta vstopnica pripadla Latviji ali Ukrajini. Latvija je bila v prednosti, ker jo je čakala tekma z odpisanimi Belgijci, medtem ko so Ukrajinci potrebovali zmago proti Litvi, pretendentki za prvo mesto. Toda Latvija, pozitivno presenečenje jeseniške skupine, ni izkoristila priložnosti. V 32. minuti je bil izid še izenačen pri 46:46, nakar so nepreračunljivi Belgijci dosegli devet zaporednih točk in vpisali edino zmago v drugem delu, tretjo na eurobasketu. »Ne vem, kako smo lahko na najpomembnejši tekmi pokazali najslabšo igro v zadnjih letih,« je bil razočaran latvijski center Rolands Freimanis.

Ukrajinci so bili hvaležni za nenadejano darilo in četudi jim tekma z Litvo ni prinašala ničesar, so znova pokazali dobro igro in namučili favorite. Minuto pred koncem je bil izid 64:63 za Litvo, tedaj pa je najboljši litovski strelec Linas Kleiza s trojko odločil srečanje, ki je navdušilo občinstvo in zadovoljilo stroko.

»Samo naj mi še kdo reče, da katera od držav ne sodi na to tekmovanje. Ne bom ga poslušal. Precej reprezentanc je v zadnjih letih naredilo velik korak naprej. Ukrajina je gotovo med njimi. Bila je razbremenjena pritiska, pa vseeno odločno igrala na zmago. To je bil trd boj,« je tekmece hvalil litovski selektor Jonas Kazlauskas. Najboljši ukrajinski strelec z 18 točkami Sergej Gladir je imel mešane občutke. »Razočaran sem, ker smo izgubili, hkrati pa vesel, ker se nam je uspelo prebiti v četrtfinale. Slišim in berem, da so ljudje v domovini navdušeni. Da je tam pravi praznik. Še jih bomo skušali osrečiti,« se je k nadaljnjim izzivom ozrl branilec španske Fuenlabrade, ki pa ni imel posebnih želja glede tekmeca v četrtfinalu: »S Hrvaško smo se že dvakrat pomerili in obakrat smo bili blizu zmagi. Toda tukaj ima zelo močno ekipo. Tako kot tudi Slovenija, ki je gostiteljica in bo imela velikansko podporo navijačev. Res pa je tudi Hrvatov na zadnjih tekmah kar veliko.«

Litovci so z zmago ohranili možnost za osvojitev prvega mesta, toda bili so odvisni od razpleta večernega derbija med Francijo in Srbijo. Držali so pesti za Francoze, ki so jih pred tem premagali, in ne za Srbe, proti katerim so na Jesenicah izgubili. A ni se jim izšlo po željah. Srbi so odrezali Tonyja Parkerja (2 točki ob polčasu) ter na krilih odličnega Nenada Krstića (19 točk) in glasnih navijačev vpisali lepo zmago. Selektor Dušan Ivković je po porazu z Ukrajino tarnal nad prevelikim nihanjem svoje mlade ekipe – s povprečjem 24,2 leta najmlajše med vsemi 24. Zadnji nihaj je bil spet navzgor in Srbi so celo osvojili prvo mesto, evropske podprvake s štirimi igralci iz lige NBA pa sklatili na tretjega.