Led so prebili, zdaj bo lažje

Boštjan Nachbar po prvi tekmi: Čehi so igrali tako, kot smo pričakovali.

Objavljeno
05. september 2013 10.38
Boštjan Nachbar,Benda Petr in Begić Mirza med tekmo Slovenije proti Češki na EP v košarki,Celje Slovenija 03.09.2013
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Celje – Dolg reprezentančni staž je Boštjana Nachbarja naučil, da ni dobrih in slabih, le bolj uspešna in manj uspešna moštva. Tudi zato je po sinočnji drami v Zlatorogu dal jasno vedeti, da so Čehe s takšnimi očmi gledali že vse zadnje dni. In se zato tudi izognili sinočnji usodi Francozov, Turkov in Izraelcev.

Led ste prebili uspešno, obenem pa dobro preizkusili živce navijačev. Se je tekma odvijala po vaših pričakovanjih?

Vedeli smo, da nas čaka težak dvoboj. Po mojem smo le košarkarji in strokovni štab vedeli, da so Čehi tako močni. Presenetili in premagali bodo marsikoga na letošnjem evropskem prvenstvu. Na to smo bili povsem pripravljeni, zato nas izenačena končnica ni presenetila. Če bi imeli v glavah, da bomo z njimi zlahka opravili, bi verjetno izgubili za deset točk ali več. Tako pa smo poskušali zadržati mirno glavo, četudi smo na trenutke preveč hiteli. Težko končnico smo dobili predvsem z obrambo. Zdaj je to za nami in se lahko osredotočimo na naslednje dvoboje.

Kaj se da popraviti?

Mislim, da je bilo v naši igri vendarle kanček preveč živčnosti. Igro bomo morali imeti v napadu bolj pod nadzorom, medtem ko je bila obramba že na solidni ravni. Tudi skok še lahko popravimo. Čehi so dobro opravili svojo nalogo pri pripravi na nas, Goran Dragić je bil povsem odrezan. Ker ni bilo njegovih običajnih prodorov, smo si bili prisiljeni podajati žogo. Čehi so pač eno tistih moštev, ki igra na takšen način. A če proti njim zadeneš tri, štiri trojke, se tekma hitro obrne. Žal nam to ni uspelo. Smo jo pa vsaj pripeljali v tesno končnico.

Zadnje priprave je spremljalo nenehno ugibanje, kakšno vlogo bo odigrala psihološka pripravljenost. Ste opravili z živčnostjo?

V bistvu se mi niti ne zdi, da smo bili pretirano živčni. Prej nasprotno, saj smo se v prvem polčasu takoj preveč 'razleteli'. Ko smo prvič prišli do prednosti šestih, osmih točk, bi lahko ušli na 10, 12, 14 in malo umirili tekmo, a so se Čehi vrnili v igro. Pozneje smo spet imeli priložnost, v drugem polčasu vodili za devet točk, pa so izenačili. Preveč smo hoteli naenkrat, kot bi želeli tekmo dobiti v petih minutah. A tako pač ne gre. Verjamem pa, da bo zdaj lažje. Vsaj v glavah smo led prebili.

Dobrih sedem sekund pred koncem ste stopili na črto prostih metov in imeli priložnost, da potrdite zmago, a se vam je roka enkrat zatresla.

Imel sem zelo dober občutek, tako da me je prav šokiralo, ko žoga ni šla skozi obroč. A zmaga je zdaj tu in zaradi tega ne bom izgubljal preveč spanca. Pomembno je, da imamo v žepu prvi uspeh, ne koliko točk kdo da in koliko skokov zbere. Bo pa že na drugi tekmi zdaj vse veliko lažje.

Pri čemer so na vrsti Španci, branilci lovorike, ki so se kot za šalo sprehodili mimo Hrvatov. Bodo še trši oreh?

Tako kot smo bili mi favoriti proti Čehom, bodo zdaj Španci proti nam. To pomeni, da mi s porazom nič ne izgubimo, z zmago pa veliko dobimo. Verjetno bodo sicer bolj spočiti od nas, saj so prej končali, porabili so tudi manj energije kot mi. A morda lahko prav v tem iščemo našo prednost, saj bomo sproščeni, potem ko smo začetek uspešno pustili za seboj. Ne glede na to, ali bomo zmagali ali ne, se EP v tistem trenutku za nas ne bo končalo. Mi upamo, da ga bomo igrali do konca, a za zdaj je za nami šele prvi korak.

Ob katerem je Zlatorog pokal po šivih, na preizkušnji so bili tudi bobniči.

In to je super! Res lepo je igrati doma in tako, kot smo mi dolgo čakali, da se je euro končno začel, so tudi navijači. Zato smo pričakovali takšno bučno podporo in jo doživeli.