Lipkov list: Litovce ustavila okvara motorja

Goran Jurak bo košarkarsko evropsko prvenstvo spremljal doma, Makedonci so v Podmežakli odlomili koš.

Objavljeno
03. september 2013 19.28
NBA/ Inductee Arvydas Sabonis is congratulated by Hall of Fame Player Bill Walton during the Naismith Memorial Basketball Hall of Fame Class of 2011 Enshrinement Ceremony in Springfield,
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana - Najslabše se je prvenstvo začelo za litovske košarkarje, ki sploh niso mogli dopotovati v Slovenijo po predvidenem načrtu. Iz Kaunasa bi morali proti Ljubljani poleteti v ponedeljek ob 19.40, vendar je imel Adriin Airbus A320 težave z motorjem. Nekaj po 21. uri je selektor Jonas Kazlauskas odločil, da reprezentanca zapusti letališče in še eno noč prespi v domovini, v Slovenijo pa so opolnoči poleteli le predstavniki zveze, med njimi predsednik Arvydas Sabonis (na fotografiji desno). Litvanci so se vmes sicer obrnili po pomoč tudi na domačega letalskega prevoznika, vendar jim ni mogel ponuditi rezervnega letala. Adria je sicer zgolj v ponedeljek iz Kaunasa organizirala dva čarterska poleta.

Jurak bo EP spremljal doma

Domače prvenstvo bo povsem od blizu letos spremljal tudi Goran Jurak, ki je za Slovenijo igral na EP 2003 in 2005 ter na SP 2006. Robusni krilni center, ki je večino zadnjega desetletja preživel v tujini, med drugim je nastopal za bolonjski Virtus, Žalgiris in Olympiakos, dvakrat pa tudi za Union Olimpijo, se namreč pri 36 letih vrača v klub, v katerem je začel graditi svojo bogato kariero – Pivovarno Laško. Jurak, ki je prejšnjo sezono igral za italijanskega prvoligaša Biello, je z Italijani prekinil pogodbom, z Laščani pa podpisal za naslednje tri sezone. Za enako obdobje se je moštvu pridružil tudi Tadej Ferme, ki je pred tem igral za Šentjur.

Makedoncem padel koš

Makedonski reprezentanci pod vodstvom Aleša Pipana se je ob prvem treningu v dvorani Podmežakla zgodil neljub dogodek, ki pa ni pustil posledic. Med treningom se je namreč po zabijanju Predraga Samardžiskega odlomil koš in padel na roko Giorgija Čekovskega, ki pa na srečo ni potreboval zdravniške pomoči, zadoščala je ledena obloga. Koš so že zamenjali, organizatorji pa zagotavljajo, da bodo zdaj preverili koše po vseh dvoranah.