Litovce vodil pesimizem, Francoze pa Tony Parker

Francozi in Litovci so zmagi v polfinalu pričakovano pospremili kot otroci, ki so segli v skledo, polno medu.

Objavljeno
21. september 2013 13.13
Slovenia Basketball Eurobasket
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Prvenstvo presenečenj je sinoči prineslo finalista, katerih dvoboj za zlato so pričakovali redki, zato so Francozi in Litovci zmagi pričakovano pospremili kot otroci, ki so segli v skledo, polno medu. Pri čemer je bila za Litovce polfinalna zmaga tudi dobljena bitka z nejevernimi Tomaži, ki so jih pred tedni s pesimizmom pospremili iz domovine.

»Pričakovali smo težko tekmo, saj je bila tako za nas kot za Hrvate zelo pomembna, zato smo se je oboji lotili nekoliko sramežljivo in prestrašeno. Za naš rod je napredovanje v finale zelo pomembno, saj je veliko starejših igralcev nehalo nastopati, mi pa smo zdaj dokazali, da zmoremo igrati na visoki ravni. Leta 2011 na domačem prvenstvu nisem igral in težko mi je bilo gledati, kako smo ostali brez možnosti za odličje, a zato smo morali še bolj dokazati, da smo pravo moštvo. Poleg tega smo s tem tudi utišali nekatere dvomljivce v domovini. Dokazali smo jim, da smo pravi, saj so govorili, da nismo,« je dejal Jonas Mačiulis, s 23 točkami najboljši strelec litovske zasedbe, dokaj podobno pa je zvenel tudi trener Jonas Kazlauskas, ki ima zdaj možnost, da reprezentanco popelje na vrh Evrope.

»Zelo dobro smo igrali, v prvem polčasu smo sicer imeli nekaj slabih minut v obrambi, a ko smo to v drugem popravili, smo nadzirali potek tekme. Zelo sem srečen in ponosen na to moštvo. Ko smo začeli priprave, so mnogi slabo govorili o nas. Menili so, da to moštvo na EP ne more nič doseči. Res je, da je naše napredovanje v drugi krog proti BIH viselo na nitki, a smo odtlej ujeli ritem,« je dejal litovski strateg, ki vztraja, da lahko le kot kolektiv dobivajo tekme, četudi so sinoči trije njegovi košarkarji skupaj zbrali več točk kot vsa hrvaška reprezentanca skupaj. Kot pravi, lahko že v finalu v ospredje stopi druga trojica, kar je velika prednost njegove zasedbe.

Francozov ni vodilo dokazovanje pred domačimi dvomljivci, jih je pa Tony Parker, ki ima zdaj izjemno priložnost, da vrhunski karieri doda še evropsko lovoriko. Francoska reprezentanca je dejansko skozi leta rasla, kot je rasel njen organizator igre in Boris Diaw se je sinoči kar prsil od ponosa. »Španci so leta vladali evropski košarki, mi pa smo iz leta v leto rasli in popravljali našo igro. Najprej smo proti njim izgubljali za 30 točk, nato za 20, pa v zadnjih sekundah, zdaj smo zmagali. Ponosen sem nase in na soigralce, a zdaj je pred nami še en izziv,« je razlagal, medtem ko se je prvi zvezdnik Parker po nekaj uvodnih besedah pred kamerami umaknil na počitek.

Nasploh je bila sinočnja zmaga nad Španijo tudi velik uspeh trenerja Vincenta Colleta, ki je hudomušno ocenil, da Antoine Diot igra »špansko košarko« in ponosno pojasnil, da se je v mlajših kategorijah enakovredno kosal z Rickyjem Rubiem, dokler zaradi poškodbe ni izgubil dveh let kariere. »Ob polčasu smo si v slačilnici dejali: 'Lahko izgubimo polfinale, a ga ne moremo, ne da bi izstrelili vseh nabojev.' Španija nam namreč zmage ne bi dala, morali smo jo sami vzeti. Naša obramba se je dvignila in začelo se je. To je za nas fantastičen uspeh,« je razlagal Collet.