Litovci: Ne smeš sedeti in jokati, moraš se dokazati

Litva si je z uvrstitvijo v finale zagotovila že šesto kolajno na EP. Zdaj jo čaka le še zadnji korak.

Objavljeno
20. september 2013 22.25
Slovenia Basketball Eurobasket
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - S prepričljivo zmago nad Hrvaško v polfinalu evropskega košarkarskega prvenstva, si je Litva že zagotovila novo kolajno na velikih tekmovanjih. Za košarkarsko velesilo je to nov velik uspeh in že šesto odličje na EP.

Veselje v litovski reprezentanci je bilo kajpak nepopisno. »Zelo sem vesel. Odigrali smo dobro tekmo. V prvem polčasu smo imeli nekaj slabih minut v obrambi. Drugi del smo bili v obrambi izredni. Igrali sta dve veliki ekipi in zadovoljen sem, da smo zmagali. Veseli smo, da smo v finalu. Ko smo se pripravljali, so mnogi govorili slabo o nas. Zdaj smo našli ritem in se zabavamo,« je po zmagi povedal selektor Jonas Kazlauskas.

Kolajna na EP v Sloveniji je tako dober obliž za rane s prvenstva pred dvema letoma. Kot gostitelji niso zdržali pritiska in izpadli v četrtfinalu proti Makedoniji. Za ekipo, ki sicer preživlja menjavo generacij, je ta dosežek izjemnega pomena. »Pomembno je za našo mlajšo generacijo, da smo v finalu, ker starejši zapuščajo ekipo. »Dokazali smo, da lahko predstavljamo Litvo. Ne smeš sedeti in jokati, moraš se dokazati. To tu poizkušamo. Pomembno je, da pokažemo, da smo dobra ekipa. Nekaj smo že dokazali, čaka nas še en korak,« je dejal Jonas Mačiulis, s 23 točkami tudi najboljši strelec Litve na tekmi s Hrvaško. »Bila je težka tekma. Predvsem mentalno, ker smo vedeli, kako pomembna je. Obe moštvi sta bili na začetku zadržani. Izkoristili smo priložnost in povedli, prednosti pa nismo zapravili do konca,« je še dejal.

Za Litvo je to peta uvrstitev v finale eurobasketov, tretja v moderni dobi košarke oziroma po drugi svetovni vojni. Litva je bila doslej trikrat evropski prvak (1937, 1939, 2003), enkrat srebrna, v nedeljo zvečer pa si bo nadela šesto medaljo z EP.

Repeša: Porabili smo preveč energije

Na drugi strani razočaranje nna hrvaški klopi ni bilo pretirano. Že z uvrstitvijo v polfinale so presegli cilje, ki so si jih zadali pred prvenstvom. Po osmih zaporednih zmagah so si pri domačih navijačih (kar 8000 jih je bilo v Stožicah) zaslužili pošteno aplav. »Litvi čestitam za zasluženo zmago. Bili so boljši, predvsem v drugem polčasu. Od prve sekunde so pokazali, da so boljši od nas v vseh elementih igre. Delovali so bolj sveže. Po 18 letih smo v polfinalu. Včeraj smo proti Ukrajini porabili preveč energije,« je povedal selektor Jasmin Repeša.

Z njim se je strinjal Damjan Rudež: »Rad bi čestital Litvi za zmago. Igrali so dobro, v drugem polčasu so bili izredni. Napravili so razliko, ki jo je bilo težko nadoknaditi. Veliko energije smo porabili za mete in zmanjševanje zaostanka. Zaslužili so si zmago.«

Košarkarji Litve se bodo v nedeljskem finalu pomerili z zmagovalcem dvoboja med Španijo in Francijo, Hrvaško pa s poražencem čaka še boj za bronasto kolajno.