Mali veliki mož Fratello čara naprej

Osebnost tedna: legendarni Američan Mike Fratello z Ukrajinci v Stožice.

Objavljeno
08. september 2013 20.59
BASKET-EURO-2013-GBR-UKR
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Kar malce smešen je Mike Fratello, ko v Tivoliju te dni nagovarja (in pogosto tudi okrca) ukrajinske orjake, ki jim komaj seže prek pasu. Toda besede legendarnega ameriškega trenerja imajo magično moč. Njegovi hrusti so eurobasket 2013 odprli s tremi zmagami in se kot prvi uvrstili v drugi del, ki ga bodo gostile Stožice.

»Če nas je Mike česa naučil, je to, da se moramo boriti do konca in da se nikdar ne smemo vdati. On je s svojim strokovnim štabom najbolj zaslužen za vzpon ukrajinske košarke. Ko bomo čez dve leti mi gostili eurobasket, bomo z njim na čelu imeli zares močno reprezentanco,« je človeka, ki je prerodil ukrajinsko košarko, hvalil naturalizirani košarkar Eugene Jeter, junak uvodne tekme, na kateri je Ukrajina kljub visokemu zaostanku premagala Belgijo. Zatem sta padla še Izrael in Nemčija. S tem je Ukrajina že presegla dosežek izpred dveh let, ko je dobila dve tekmi ter se poslovila od nadaljnjega tekmovanja.

Sprva je bilo mišljeno, da bo Fratello le za kratko vpet v ukrajinsko košarko, s tamkajšnjo zvezo se je namreč dogovoril, da bo reprezentanco vodil samo v Litvi ter opravil pomladitev in selekcijo igralcev. Toda zatem je sodelovanje preraslo v strateškega, pogodbo so podaljšali do leta 2015, ko bo Ukrajina gostila najboljše reprezentance v Evropi. Fratello se bo v tem času povsem seznanil s potenciali ukrajinskih košarkarjev in vsemi posebnostmi evropske košarke. A kako se je strokovnjak njegovega kova s tridesetletnimi izkušnjami iz lige NBA sploh znašel v košarkarsko precej eksotični Ukrajini?

»Zgodilo se je povsem po naključju. Pred tremi leti me je poklical predsednik ukrajinske zveze Aleksander Volkov, ki sem ga treniral pri Atlanti. Bil mi je kot sin, četudi je zrasel kar do 208 cm. Nisem okleval, čez nekaj dni sva stisnila dlani in tako se je začelo,« je okoliščine prihoda prek luže pojasnil Fratello, ki se v Ukrajini mudi med julijem in septembrom, potem pa se vrne v domovino.

Volkov je novembra lani med obiskom v Sloveniji za Delo povedal, da je Fratella poklical zaradi njegovih pedagoških prijemov. »Ko me je vodil na poletni ligi v NBA, sem v 14 dneh postal drug igralec s povsem drugačnim pogledom na košarko. Čeprav še nisem govoril angleško, sem ga dobro razumel. Ker je zelo zahteven, ima težave z vodenjem zvezdnikov, a za reprezentance, ki zorijo, kakršna je naša, je naravnost idealen,« je povedal Volkov, ki je s sovjetsko reprezentanco osvojil zlato kolajno na OI 1988 v Seulu.

Med pripravami je Slovenija v Domžalah razbila Ukrajino s 74:46 in takrat ni nič kazalo na to, da ji lahko uspe preboj v drugi del. Toda tedaj v ekipi ni bilo glavnih nosilcev igre. V Tivoliju namreč izstopata temnopolti Jeter, ki je eno sezono preživel v ligi NBA in si je državljanstvo pridobil med igranjem v Kijevu v sezoni 2007/08, ter Sergej Gladir, ki brani barve španske Fuenlabrade. Slednji je imel na prvih treh tekmah povprečje 17,7 točke in je bil na petem mestu med strelci. Jezični trener je sicer že ob zboru okrcal varovance, češ da niso bili v dobri telesni formi. Sledile so mukotrpne priprave, ki so očitno obrodile sadove. »Upam, da bo trdo delo tega poletja poplačano. Prvenstvo bo tako psihološko kot fizično izjemno naporno,« je pred prvo tekmo razlagal Fratello, ki je imel cel kup težav s poškodbami. Ukrajina zaradi njih pogreša štiri izkušene može – Sergeja Liščuka, Alekseja Pečerova, Alekseja Lena in Arturja Drozdova. Kljub temu pa ji je uspel zgodovinski dosežek, pred tem namreč ni bila višje od 13. mesta na EP 1997. Zdaj bo vsaj 12. Težko pa je verjeti, da lahko pride do četrtfinala. Včeraj so Francozi Fratellu pokazali, da ga čaka v naslednjih dveh letih še kar precej dela, če želi na svojem parketu mešati štrene najboljšim.