Maljkovića skrbi, ker Francija še ni pokazala pravega obraza

Slovenski košarkarji se zavedajo, da jih v četrtfinalu čaka visoka francoska ovira, ki je nedavno niso uspeli premagati.

Objavljeno
17. september 2013 19.26
Košarka Slovenija Italija
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Po sinočnjem porazu s Finsko so misli slovenskih košarkarjev že usmerjene v jutrišnji četrtfinale. Čaka jih težka naloga, njihov nasprotnik bo Francija, ki jim je v pripravljalnem obdobju na stožiškem parketu že zadala poraz.

V slovenski reprezentanci se zavedajo kakovosti nasprotnika, a verjamejo, da lahko s pomočjo navijačev dosežejo sanjski polfinale. »Vsi vemo, kaj nas čaka. Igramo proti Franciji, ki ima odlično ekipo in izjemne posameznike. Več kot polovica zasedbe je že okusila igranje v najmočnejši ligi na svetu, zato že od začetka evropskega prvenstva sodi med glavne favorite za zlato medaljo. A tudi mi imamo dobro ekipo in fantastične navijače. Na tem prvenstvu smo že dokazali, da lahko z našo borbenostjo premagamo vsako ekipo. Če bomo igrali tako, kot znamo, se pravi pametno ter s čim manj izgubljenimi žogami, in če bomo upoštevali navodila selektorja, se nimamo česa bati,« je dejal prvi zvezdnik slovenske vrste Goran Dragić, ki se je na tekmi proti Finski lahko dobro spočil in nabral moči za četrtfinale.

Na tekmi proti Franciji mu bo nasproti stal francoski NBA zvezdnik Tony Parker. Ljubljančan meni, da ni velikih skrivnosti o tem, kako se lotiti dvoboja z njim. »Je odličen igralec, eden najboljših organizatorjev igre na svetu in tudi v ligi NBA ni košarkarja, ki bi ga lahko ustavil. Zavedamo se, da njegovega učinka ne moremo omejiti na nekaj točk, on bo zagotovo dal svoj delež, bolj pomembno je, da zaustavimo ostale igralce. Naj on doseže 35 točk, saj bo to pomenilo, da bodo ostali igralci odrezani in da bomo mi slavili zmago,« je na novinarski konferenci v hotelu Cubo v Ljubljani povedal »Gogi«.

Z njim so se strinjali tudi njegovi soigralci. »Vsi vemo, katere igralce ima Francija in kako dobri so. A ne smemo se ozirati nanje, temveč moramo gledati le nase. Ključ do uspeha je naša igra, torej popolna zbranost vseh štirideset minut, agresivna obramba in pametna igra v napadu,« je povedal Mirza Begić.

Šele v četrtfinalu pravi obraz Francije?

Francija sicer doslej na prvenstvu ni posebej prepričala. Doživela je tri poraze: v predtekmovanju v Ljubljani proti Nemčiji, v drugem delu v Stožicah pa z Litvo in s Srbijo. Toda to dejstvo slovenskim košarkarjem ne vliva veliko novega upanja, prav nasprotno. Selektorja Božidarja Maljkovića skrbi, da bo šele v odločilnih tekmah pokazala pravi obraz.» To je edina stvar, ki me skrbi. Francija na tem prvenstvu še ni pokazala pravega obraza, glede na to, da ima v svojih vrstah kar sedem igralcev, ki so igrali ali igrajo v ligi NBA, pa je za pričakovati, da bo najboljšo partijo odigrala, ko bo to najbolj pomembno. Se pravi v četrtfinalu,« je povedal Maljković, ki se zaveda, da je Francija favorit.

Toda tako kot imajo Francozi dobro ekipo in posameznike, jih imajo tudi Slovenci. »Na tem prvenstvu smo že dokazali, da lahko premagamo kogar koli, če igramo tako, kot se dogovorimo. Imamo izredne navijače, ki so naš šesti igralec in tudi mi imamo zelo dobre posameznike. Od igralcev bom pred tekmo zahteval le eno stvar, naj dajo vse od sebe, saj če izgubiš proti boljšemu, ko veš, da si dal iz sebe maksimum, ni tako tragično, kot če veš, da bi lahko še kaj storil, pa tega nisi,« pravi Maljković.

Po letu 2009 spet v polfinale?

Za Slovenijo bo to peti zaporedni nastop v četrtfinalih evropskih prvenstev. To je od Srbije 2005 uspelo le še Španiji in Franciji, kar je lep dokaz, da tudi slovenska košarka v zadnjem desetletju sodi v sam evropski vrh. Slovenski košarkarji so doslej le enkrat preskočili četrtfinalno oviro, leta 2009 na Poljskem proti Hrvaški, ko so na koncu osvojili četrto mesto. Polfinale je kajpak velika želja tudi na letošnjem domačem prvenstvu.

Dvorana Stožice je zagotovo nekajkrat premajhna za vse tiste, ki bi si radi v živo ogledati četrtfinalni nastop Slovenije. Tekma je razprodana že nekaj časa, a Košarkarska zveza Slovenije opozarja, da je nekaj vstopnic še moč dobiti. »Naredili bomo vse, da od Fibe in Fibe Europe dobimo čim več vstopnic, ki jih bomo dali v prodajo tudi tik pred tekmo, tako da jutri zvečer ne bo v dvorani niti enega prostega sedeža. Pomoč publike je lahko jeziček na tehtnici v tako pomembnem dvoboju,« je dejal direktor reprezentance Matej Avanzo.