Milič: Slovenski junaki so upravičili svoj vzdevek

Slovenski košarkarji lahko letošnji eurobasket zaključijo z dvignjeno glavo, meni Marko Milič.

Objavljeno
20. september 2013 19.57
*lvu* MARKO MILIČ
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Slovenski košarkarji v četrtfinalu proti Franciji končali sanje o kolajni na domačem prvenstvu, slabih 16 ur pozneje pa v tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta premagali Srbijo. S tem so zares upravičili vzdevek #junaki, meni nekdanji reprezentant Marko Milič.

Kot je v svojem blogu zapisal Milič, so ga zares navdušili šele, ko so se po tako težki tekmi dvignili in navijačem prinesli novo veselje. »Zadnja leta, ko se po napornih sezonah iz tujine vračam domov v Slovenijo, in čez poletja pričakujem neobremenjena druženja s prijatelji in znanci, opažam, da se je vse preveč razpasel negativizem, padla je medsebojna povezanost in kar težko je zaslediti pozitivno informacijo v medijih. Nekaznovani lumpi, potenciranje političnih zdrah in slabe življenjske razmere za malega delovnega človeka. To prvenstvo je pokazalo, da temu vseeno ni tako. Ko je vse to vodilo v družbo, kakršna nismo in nočemo biti, so se pojavili oni. Po napornih sezonah v tujini so se zastonj odrekli dvomesečnim počitnicam in dali sebe na razpolago višjemu skupnemu dobremu. Ta njihov impulz se je prenesel na prostovoljce prvenstva, prijavilo se jih je več kot 2500, pa čeprav jih je bilo potrebno pol manj,« je uvodoma zapisal Milić.

Z zmago proti Srbiji si je Slovenija zagotovila nastop na svetovnem prvenstvu 2014 v Španiji in evropskem prvenstvu 2015 v Ukrajini. Po tekmi je selektor Božidar Maljković dejal, da so zanj igralci po takšni težki noč heroji, za veliko vzpodbudnih besed in dejanj so poskrbeli tudi navijači. Slovenski košarkarji so dali od sebe vse kar so bili v danem trenutku zmožni, zato si zaslužijo naziv junaki, je prepričan nekdanji slovenski reprezentant.

»Naši fantje so doživeli veliko lepih in tudi težkih trenutkov na prvenstvu. Od sebe so dali maksimum in lahko se pogledajo v katerokoli ogledalo z dvignjeno glavo. Stvar, ki je največ vredna, pa je zapuščina izven igrišča. Povezati narod, vdahniti upanje, da nismo sami, ampak skupaj, pa naj nas mediji še tako prepričujejo, ker se negativne zgodbe pač dobro prodajajo, zdaj z nasmeškom na obrazu vemo, da temu ni tako. To smo mi, to smo Slovenci! Zaradi tega naši zaslužijo nov vzdevek, ki ga izgovarjam s ponosom: Junaki!« je zaključil Milić.

Da si zaslužijo vzdevek junaki, je po tekmi dejal tudi Boštjan Nachbar, svoje besede pa hitro po zmagi zapisal še na twitterju: »Če smo si kdaj zaslužili vzdevek junaki, je to danes. Ni heroj tisti, ki zmaga. Heroj je tisti, ki izgubi, in se pobere nazaj. Bravo ekipa.«