Nachbar: Naredili bodo vse, da bi Grki podlegli

Košarkarski reprezentant Boštjan Nachbar pred tekmo z Grki: »Drevi nas čaka dvoboj različnih slogov igre.«

Objavljeno
14. september 2013 13.37
Nachbar Boštjan in Dantome Luigi na tekmi EP Slovenija proti Italiji,Ljubljana Slovenija 11.09.2013
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Če so se Grki včeraj odpovedali vsem oblikam komuniciranja, Slovenci ne odstopajo od ritma, ki jih spremlja od prvega dne EP. Pred popoldanskim treningom so se seznanili z delom uspešne grške zgodbe proti Španiji, potem pa sile usmerili v svojo igro. Z drevišnjo zmago bi si na stežaj odprli vrata proti četrtfinalu, je bil jasen Boštjan Nachbar.

»Normalno je, da so Grki spet v igri in bodo poskušali osvojiti dve novi točki, saj so prišli iz Kopra praznih rok. A tudi mi smo zmagali in veseli me, da smo na ta način odprli drugi del. Dejstvo je, da bo dvoboj najpomembnejša tekma doslej, saj nas že postavlja v položaj za preboj med osmerico,« razkriva Nachbar o reprezentantih, potem ko po četrtkovem dvoboju z Italijo skoraj niso imeli časa niti za pravo zdravico rojstnodnevnemu slavljencu Juretu Balažiču, saj je gneča za fizioterapevtske storitve po tekmi velika, noč pa kratka, tako da zadnji ležejo k počitku šele proti tretji zjutraj.

Nachbar, čigar zabijanje v slogu zvezdnikov lige NBA proti Italijanom je čez noč postalo uspešnica na medmrežju, se resda z rastočo grško samozavestjo včeraj ni želel ukvarjati. Besedo je raje preusmeril na lastne vrste in ugotovil, da bo vodilo njihove igre podobno kot v četrtek proti zahodnim sosedom. »Medtem ko je bila tedaj morda ključna za zmago obramba na Marcu Belinelliju, bo zdaj podobno veljalo za Spanoulisa, ki ravno tako uporablja veliko pick'n'rolla in pogosto ustvarja igro. Z Belinellijem sta različna tipa igralcev, a uporabljata podobne akcije, zato se bomo po tej plati pripravili dokaj podobno,« je dejal novopečeni član Barcelone in napovedal dvoboj povsem različnih slogov igre.

»Zdi se mi, da smo že skozi priprave pokazali, pa tudi med EP, da se nam pot do zmage odpre vsakič, ko tekmecu vsilimo našo agresivno in hitro igro. Tega recepta se bomo držali tudi drevi, saj bomo poskušali vztrajati pri višjem ritmu, kot si ga želijo Grki. Igrajo namreč tipično grško košarko, ki je počasnejša in s katero poskušajo tekmeca uspavati. Oni se bodo trudili nam vsiliti svoj ritem, mi njim svojega, tako da bo prišlo do nasprotja dveh različnih slogov. A verjamem, da bomo mi uspešnejši,« je napovedal Nachbar, ki priznava, da je po šprinterskem nizu tekem v Celju lažje zadihal šele ob selitvi v Ljubljano.

»Želel bi si, da bi bil na EP stalno takšen razpored z dnevom odmora med dvema tekmama ali največ dvema tekmama zapovrstjo. To je že ritem, ki se ga da zdržati, v prvem delu pa sem čutil takšen napor, da mi občasno igranje ni bilo več v užitek,« priznava, da je vloga fizioterapevtov v takšnih okoliščinah izjemno pomembna. Fizioterapevti pogosto delujejo tudi kot psihologi, saj se v sobo za masaže včasih na sproščen pogovor zateče tudi več igralcev skupaj. V teh dneh, ko so edini gostje ljubljanskega hotela v središču mesta, prihaja to še bolj do izraza kot v Zrečah, kjer so si ga delili s Španci.

»Ker smo bodisi v hotelu ali dvorani, tudi nimamo pravega občutka, kakšno je vzdušje po navijaških conah, torej med ljudmi. A po tistem, kar vidim, ko se prevažamo z avtobusom, ko nas spodbuja množica ljudi, sem ponosen, da je košarka v teh časih združila ljudi. Preveč je namreč stvari, ki nas sicer vlečejo narazen. Morda je vzdušje v stožiški dvorani manj akustično od tiste v Celju, a navijači so odlični. Že takoj po himni, ko je prva žoga poletela v zrak, sem proti Italijanom začutil pravo vzdušje. V takem je užitek igrati,« nadaljevanje slovenske eksplozije pričakuje eden najbolj izkušenih v slovenski izbrani vrsti. Ne more se načuditi edinemu Neslovencu v moštvu, Chrisu Thomasu.

»Skozi leta se je v reprezentanci zvrstilo veliko pomočnikov, vsi so bili zavzeti in s srcem pri nalogah, a po količini dela mu nihče ne seže do kolen. Občutek imam, da je 24 ur na dan na nogah ali pred računalnikom, potem nas še pred tekmo ogreva, podaja žoge, aktiven je na treningu. Res nam privošči uspeh, z glavo, srcem in telesom je v slovenski zgodbi, četudi bo po koncu spakiral kovčke in šel nazaj v ZDA. Zato sem mu neizmerno hvaležen, sploh midva imava poseben odnos,« dodaja Nachbar, ki je v slovenski reprezentanci ob Goranu Dragiću osrednja tarča tekmečeve obrambe.