Naj Parker doseže 35 točk, če bo zmagala Slovenija

Četrtfinalni dvoboj s Francijo za obe moštvi pomeni ločnico med uspehom in neuspehom na najbolj izenačenem EP doslej.

Objavljeno
18. september 2013 01.02
Slovenska reprezentanca med himno na tekmi EP Slovenija Hrvaška,Celje Slovenija 07.09.2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Božidar Maljković je letos izbral Francijo za zadnji test slovenske reprezentance tik pred EP, ker je želel najtežjega možnega tekmeca. A čeprav tega seveda ne bo priznal, bi zdaj dal marsikaj, da njegovim košarkarjem drevi ne bi bilo treba odigrati revanše v četrtfinalu, ki bo za obe moštvi pomenil ločnico med uspehom in neuspehom.

S 70:65 (Ajinça 17, Parker 14, De Colo 11; G. Dragić 18, Vidmar 11, Nachbar 10) so Francozi zmagali 31. avgusta v Stožicah in prvi razkrili, da Slovenci niso nepremagljivi na domačih tleh. Takrat smo si zaželeli, da bi se na EP srečali z njimi čim pozneje, saj so bržkone edini, ki imajo ustrezne limanice za naše jurišnike. So dovolj hitri, da se lahko z njimi spustijo v dirjanje na odprtem igrišču, za razliko od Špancev pa imajo več kakovostnih visokih košarkarjev, ki so po vrsti zelo dobri skakalci. Zakaj so torej na poti do četrtfinala klonili kar trikrat, proti Nemčiji, Litvi in Srbiji, čeprav so njihovi najbolj izkušeni aduti Tony Parker, Nicolas Batum in Boris Diaw doslej v povprečju igrali po 28 minut na tekmo, ter spravili v hude dvome tudi najbolj priznane strokovnjake? So res vrhunski kvartopirci in na podlagi srebrnih izkušenj iz Litve 2011 skrivajo vse adute za izločilne dvoboje na EP, v katerih bo očitno lahko vsakdo premagal vsakogar, ali pri njih nekaj zelo resno škripa?

»Iskreno moram priznati, da se bojim preporoda Francozov. V svojih vrstah imajo sedem mož z izkušnjami iz lige NBA, preostali igrajo v uglednih evropskih klubih. Velika moštva se pred tako pomembnimi nastopi mobilizirajo, igralci se zberejo in miselno pripravijo za predstavo na veliko višji ravni. Podoben napredek pričakujem od Špancev, vedno igrajo najbolje, ko je najbolj potrebno,« je ocenil Maljković. Ni pa se želel spustiti v podrobnosti pripravljene moštvene taktike ali pasti za prvega zvezdnika EP Tonyja Parkerja.

»Bil bi domišljav, če bi rekel, da vem, kako bomo ustavili enega od najboljših organizatorjev igre na svetu. Pokazali pa smo že, da znamo omejiti učinek tekmečevih asov. Nebojša Joksimović se je izkazal pri spremljanju Vassilisa Spanoulisa, Rudyja Fernandeza smo ustavili pri štirih točkah. Pri tako dobrih košarkarjih nikoli ne veš, kaj lahko pričakuješ, a takoj pristanem, da lahko Tony doseže 35 točk, če bo nam pripadla zmaga,« je pojasnil strateg slovenskega moštva. Kot pravi, bodo igro prilagodili značilnostim francoskih košarkarjev, da bi otopili njihove napadalne osti. Hkrati pa bodo poskusili uveljaviti igralni slog, ki ustreza slovenski zasedbi.

»Če si navajen igrati hitro, bi potreboval vsaj eno leto za prehod na počasne akcije. Na celotnem EP nam je žoga le dvakrat ostala v rokah po izteku 24 sekund, zato se ni bati, da bomo bistveno upočasnili igro. Pred tekmo vedno razmišljam, kaj da lahko igralec moštvu v primeru najslabše možne predstave. Če ima svoj dan in prekosi pričakovanja, toliko bolje. Danes smo si ogledali videoposnetek s kolektivnimi značilnostmi francoske reprezentance, jutri se bomo pripravili še na individualne,« je potrdil slovenski selektor, ki je bil priča težavam francoskih košarkarjev proti njegovim srbskim rojakom. Ti so se oklenili preizkušene formule za uspeh nad zasedbami z izjemnimi atleti. Z Alexisom Ajinçajem & Co. se niso spuščali v skakalne dvoboje, pač pa so pridobivali prednost na »parterju« in se agresivno pririnili do boljšega položaja. Podoben recept so slovenski košarkarji ubrali ob dveh zmagah nad Francijo na EP 2007. Bodo drevi nadaljevali niz in si priigrali mesto v petkovem polfinalu z zmagovalcem dvoboja Srbija – Španija ali se bodo že jutri ob 14.30 morali pomeriti s poražencem istega para v bitki za uvrstitev od 5. do 8. mesta in mesto na SP 2014?

Francozi na letošnjem EP dosegajo 79 točk na tekmo, s čimer so najučinkovitejši med vsemi. Toda upoštevati kaže, da je bilo njihovo povprečje v drugem delu 76 točk, pa še to na račun zmage nad Latvijo s 102:91. Litva jih je ustavila pri 62 točkah, Srbija pri 65, obe moštvi pa sta jim natresli 76 oziroma 77 točk in gladko dobili skok. Toda kaj, če imajo Francozi res skrit turbo pogon?