Naj Poljaki še potrpijo do prve zmage

Moštvo Dirka Bauermanna po polomu s Španijo zadnja ovira za Slovenijo, ki se želi z zmago posloviti od Celja.

Objavljeno
09. september 2013 13.11
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Celje – Slovenski košarkarji si ne bi mogli želeti ugodnejšega tekmeca za konec uvodnega dela EP in slovo od dvorane Zlatorog. Drevi se bodo pomerili s Poljsko, ki je že v soboto izgubila možnosti za napredovanje in je včeraj proti Španiji delovala kot razbita vojska, čeprav ima na klopi trdega nemškega »generala« Dirka Bauermanna.

Poljaki so bili pred prihodom v Slovenijo med največjimi optimisti. Menili so, da se jim zaradi oslabljenosti najuspešnejših reprezentanc zadnjih let ponuja imenitna priložnost za podvig. Ker so sami zbrali vse najboljše košarkarje in so po selitvi Aleša Pipana k makedonski reprezentanci privabili Bauermanna, ki je z Nemčijo žel velike uspehe, so si obetali celo vrnitev v krog dobitnikov kolajn, v katerem so bili nazadnje leta 1967. Ker so se v letih od 1987 do 2007 le dvakrat uvrstili na EP, na zadnjem eurobasketu v Litvi pa so si delili 17. do 20. mesto, so njihove napovedi zvenele zelo smelo, toda nihče jim ni želel vnaprej razbliniti veselja. Pokvarili so si ga sami z zelo skromnimi predstavami v Celju.

Poljaki so se namreč ob štirih porazih predstavili kot mojstri zelo slabih začetkov tekem. Proti Gruziji so izgubili prvi polčas z 22:39, proti Hrvaški so uvodoma zaostali s 4:24, včeraj pa njihovi navijači niso mogli verjeti svojim očem, ko je semafor malo pred glavnim premorom kazal, da Španci vodijo z 49:11; v 32. minuti je bilo celo 78:30. In če so se pred EP spraševali, kako se bosta lahko pod obročema uskladila zvezdnika moštva, Marcin Gortat iz Phoenixa in letošnja okrepitev Barcelone Maciej Lampe, je bilo kmalu jasno, da poljsko moštvo ne deluje v nobeni kombinaciji: z obema na parketu, z enim ali z obema na klopi. Pa ne zgolj po njuni krivdi. Moštvo je pač neuravnoteženo in zaradi nenevarnih zunanjih košarkarjev se obramba praviloma zgosti okoli centrov. V dosedanjih nastopih se je vendarle najbolj izkazal krilni center Michal Ignerski iz Sassarija.

»Poljska notranja linija je po imenih zelo močna, res pa je, da na EP igra slabše od svojega slovesa. Toda spoštovanje do nekdanje velesile, ki je vedno imela dobre košarkarje, mi preprosto ne dovoli razmišljanja, da nas čaka lahko delo. Lahko se primeri, da bodo Poljaki zbrali ves ponos in v zadnjem nastopu poskusili popraviti vtis pred vrnitvijo v domovino,« ocenjuje Božidar Maljković, ki verjetno niti ne ve, da Slovenija še nikoli ni izgubila s Poljsko. Petkrat je zmagala v uradnih tekmah – nazadnje na EP 2009 na poljskih tleh s 76:60 – in štirikrat v prijateljskih. Bauermann bržkone niti ne pričakuje, da bi lahko prekinil črni niz: »Slovencem bi se zahvalil za odlično organizacijo EP. Tekma z njimi pa bo najlažja doslej. Kako se bomo odrezali, bo zgolj vprašanje osebnega ponosa. Upam, da bo fante spodbudilo odlično ozračje na tekmah slovenske reprezentance. Takšne razmere dajejo košarki smisel in dušo.«

Strelci za Poljsko v uvodnih štirih kolih EP: Ignerski 51 (povp. 12,8), Lampe 40, Gortat 33, Zamojski 27, Kelati 24, Szubarga (igral na 3 tekmah) 18, Ponitka 18, Koszarek 17, Waczynski 14, Kamowski (3) 13, Hrycaniuk (3) 3, Chylinski (3) brez točke. Najboljša skakalca moštva sta Gortat (27) in Ignerski (26), prva podajalca Koszarek (20) in Gortat (10).