Ne podcenjujte latvijske šole

Skupina B košarkarskega evropskega prvenstva: Srbija, Litva in Latvija iz Podmežakle v Stožice.

Objavljeno
10. september 2013 12.07
Slovenia Basketball Eurobasket
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Jesenice – Ko so se kroglice zavrtele in prenovljeni Podmežakli namenile skupino reprezentanc z območja nekdanjih Jugoslavije in Sovjetske zveze, je bilo pričakovati negotov boj. Že od prvega dne je bilo vroče, v drugi del z Gorenjske potujejo Srbija, Litva in Latvija, tekmovanja je konec za Bosno in Hercegovino, Makedonijo in Črno goro.

Ko po pičlih treh dneh v Podmežakli ni bilo več izbrane vrste brez poraza, je bil na dlani še zelo negotov boj za uvrstitev v naslednji krog. Predvsem reprezentanca BiH je bila iz tekme v tekmo močnejša, vznesenim Makedoncem, ki jih je na Jesenicah ognjevito spodbujalo več kot 2000 rojakov, pa se je začelo sesuvati.

Pipanovi igralci so bili včeraj proti novemu velikemu moštvu z Baltika brez moči in zbranosti. Hkrati so bili kot polfinalisti prejšnjega prvenstva ter ob omenjeni sijajni podpori v teh dneh na Gorenjskem pod prav posebnim povečevalom. »A naj si nihče ne misli, da se bo Makedonija redno uvrščala med najboljše štiri. Izbira igralcev je ozka, ko pa turnir začneš s krivičnim porazom, kot smo ga doživeli tu s Črno goro, je zgodba še zahtevnejša,« je ob slovesu s prvenstvom in bržkone tudi z makedonsko izbrano vrsto poudaril Aleš Pipan, v novi sezoni trener Uniona Olimpije.

Za konec mu je Latvija postavila previsoko oviro, pred šampionatom jih ni bilo prav veliko, ki bi tej reprezentanci v ostri konkurenci skupine B prisodili uvrstitev v naslednji krog. A moštvo se je odrezalo z uvodnima zmagama proti BiH in Črni gori, se krepko postavilo po robu tudi favoriziranima Litvi in Srbiji. »Ne podcenjujte naše košarkarske šole. Resda smo bili zadnja leta vidnejši v hokeju, toda tudi v košarki se spet prebujamo in še bomo imeli kaj pokazati v naslednjih dneh. Tu smo ugnali tri reprezentance z območja nekdanje Jugoslavije, pa še proti Srbiji smo igrali zelo dobro,« nam je omenil latvijski reprezentant Janis Blums, nakar se je na neuspeh svojega moštva ozrl Vlado Ilievski, nekoč ljubljenec Olimpijinih privržencev: »Hudo mi je zaradi navijačev, res so nas v teh dneh sijajno spodbujali. Poškodba Gjorgjija Čekovskega ni izgovor, a žal mi je, da nas je moral zapustiti, še nikdar ni bil tako dobro pripravljen. Seveda ne morem pozabiti uvodnega poraza …«

Negotovost se je na Jesenicah ohranjala tudi v nadaljevanju popoldneva. BiH je potrebovala za uvrstitev v Stožice zmago proti Litvi za 12 točk, tri minute pred koncem je imela +16, toda na koncu se je razpletlo po litovskih željah. Sijajen obisk petih dni v Podmežakli je zaokrožila še polna dvorana na sklepni tekmi Srbije in Črne gore, slednja pa se je veselila prestižne zmage in le še postavila piko na i vrsti presenetljivih izidov.