Nesterović: Noben poraz nas ne sme iztiriti

Nekdanji kapetan slovenske reprezentance Rašo Nesterović upa, da bo Slovenija na domačem EP deležna sreče.

Objavljeno
03. september 2013 12.05
lvu košarka
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Ljubljana - V sredo se bo pričelo težko pričakovano evropsko prvenstvo v košarki, na kateri bo sodelovalo najboljših 24 evropskih reprezentanc, na čelu z gostiteljico Slovenijo.

Pri Mednarodni košarkarski zvezi FIBA so pred začetkom tekmovanja pripravili jakostno lestvico, na kateri je na prvem mestu Grčija, druga je Španija in tretja Francija, Slovenija pa je na petem mestu.

Slovenski ambasador Rašo Nesterović meni, da zaradi natrpanosti urnika nobena izmed reprezentanc ne bo ostala neporažena, hkrati pa si želi, da bodo Slovenci na domačem EP deležni čim večje sreče.

»Ker bodo reprezentance, ki se bodo uvrstile med osem najboljših, odigrale enajst tekem, sem prepričan, da na prvenstvu ne bo nepremaganih ekip. Tudi končni prvak bo po mojem mnenju prej ali slej izgubil. Tudi Slovenija bo verjetno imela kakšen slab večer ali prezahtevnega tekmeca, vendar noben poraz nas ne sme iztiriti. To velja tako za igralce in strokovni štab kot za vse navijače in ljubitelje košarke. V športu je mnogokrat tako, da ena žoga odloči tekmo ali celo prvenstvo. Na preteklih tekmovanjih nam prav velikokrat ni služila, upam, da bo letos drugače. Sicer pa pregovor pravi, da sreča spremlja hrabre oziroma da si je treba tudi srečo izboriti na parketu,« pravi Nesterović.

Vilfan: Navijači lahko pripomorejo k izrednemu dosežku

Nekdanji slovenski košarkar Peter Vilfan je prepričan, da bo Slovenija na tekmovanju potrebovala glasno spodbudo s tribun, s pomočjo katere lahko doseže odmeven rezultat.

»Slovenski navijači so na preteklih prvenstvih dokazali, da lahko bistveno pripomorejo k dobrim predstavam košarkarjev na parketu. Če jih je bilo na teh prvenstvih le nekaj tisoč in so v dvoranah pripravili enkratno vzdušje, si lahko le predstavljamo, kako bo v Celju in Ljubljani. Kot nekdanji športnik vem, da ti navijači lahko dajo tisti dodaten kanček moči za izreden dosežek.«

Daneu: Upam na športno srečo

Slovenska košarkarska legenda Ivo Daneu opozarja, da bo Slovenijo v drugem delu tekmovanja čakala težka naloga, saj se njena skupina križa s skupino D, v kateri so močne reprezentance Rusija, Italija, Grčija in Turčija.

»Zavedati se moramo, da imamo ugodno skupino v prvem delu, zato pa toliko težjo v nadaljevanju. Križali se bomo s skupino iz Kopra, v kateri so Rusija, Italija, Grčija in Turčija, tako da bo zelo pomembno priti v nadaljevanje s kakšno točko. Te bodo ključne, saj je brez njih v drugem delu, ko nas čakajo nove tri tekme, zelo težko naskakovati eno od prvih štirih mest v skupini, ki vodijo v izločilne boje oziroma četrtfinale. Upam, da bomo imeli športno srečo in da bo zdravje služilo igralcem.«