Niti Gasol ni zdržal ritma Nachbarja in bratov Dragić

Maljkovićeva četa dobila drugi polčas s 53:36 in zadala Španiji prvi poraz po finalu lanskih OI.

Objavljeno
06. september 2013 10.06
Slovenia Basketball Eurobasket
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Celje – Seizmološke naprave so sinoči zagotovo zaznale izbruh navdušenja v vseh slovenskih mestih z neskončnimi popotresnimi sunki. Naši košarkarji so spravili na kolena tudi veliko Španijo in pred današnjim prostim dnevom v skupinah C in D ostali neporaženi na EP. Jutri jih čaka nov pomemben dvoboj z Gruzijo, toda odslej bo marsikaj lažje.

Po dramatični zmagi nad Češko se je selektorju Božidarju Maljkoviću in njegovim izbrancem odvalil velik kamen s srca, ki jih je 24 ur pozneje znova začel stiskati v prsih. Kako se postaviti po robu vodilni velesili stare celine v zadnjem desetletju, ki je tudi med odsotnostjo Pauja Gasola, Juana Carlosa Navarra, Felipeja Reyesa in Sergea Ibake prvi favorit evropskega prvenstva? Kako položiti na pleča tekmeca, ki ga slovenska reprezentanca ni ugnala vse od EP 1999, po njem pa doživela enajst zaporednih porazov v uradnih in pripravljanih tekmah? Zelo težko, smo si rekli pred sinočnjim prvim metom proti košu, nato pa je bilo vse skupaj še precej težje. Vendar se je splačalo potrpeti, saj je spektakel v dvorani Zlatorog ponudil vse, kar lahko prinese vrhunska košarka. Na koncu kajpada najpomembnejše – zmago.

Maljković se je včeraj zavedal, odkod preti njegovemu moštvu ključna nevarnost, zato se je odločil izmenjati ob centru Marcu Gasolu čim več visokih spremljevalcev. Prvi je prišel na vrsto Uroš Slokar, ki proti Češki edini ni vstopil v igro, nato je prišel na vrsto Mirza Begić in kot zadnji Gašper Vidmar. Memphisov as je medtem počival v prvem polčasu le zadnje štiri sekunde in se uspešno kosal tako z utrujenostjo kot s slovensko obrambo. Zadeval je, skakal na obeh straneh igrišča, povezoval špansko igro in močno razbremenil svoje zunanje branilce. Španci imajo po mnenju strokovnjakov najmočnejšo branilsko na EP, toda z izjemo prebliskov in štirih trojk Joseja Calderona tega včeraj ni bilo mogoče opaziti. Slovenski zunanji igralci so namreč opravili svojo nalogo še bolje in le vprašanja časa je bilo, kdaj bo tudi Gasolu začelo zmanjkovati moči. Takrat bi se Sloveniji začela odpirati vrata do uspeha. In so se res.

V prvem polčasu Slovencem ni uspelo povsem uveljaviti načrta. Velike težave so imeli predvsem pri skoku, napad pa je stekel nekoliko bolj tekoče šele po vstopu v igro Boštjana Nachbarja. Španci so tako dolgo uveljavili svoj obrambni ritem ene prejete točke na minuto, s katerim so večer poprej »zadavili« Hrvate, in tudi brez bleščečega napada vodili domala ves prvi polčas. Po začetni prednosti 4:2 so Slovenci prevzeli vodstvo le z 20:19 in ob glavnem premoru zaostajali za osem točk, torej za tretjino svojega napadalnega iztržka.

Zato pa je Slovenija toliko bolje zaigrala v drugem polčasu, ki ga je dobila kar s 53:36. V 26. minuti je sicer še zaostajala s 34:42, takrat pa je dobila dva zlata vredna impulza. Edo Murić je z dvema trojkama domala izničil primanjkljaj, tik pred koncem tretje četrtine pa je Zoran Dragić spravil tribune v delirij z dvema nemogočima košema tik pred iztekom napadov. Po krajših obojestranskih rafalih obeh moštev je že postajalo jasno, da bo streliva prej začelo primanjkovati Špancem. V zadnje tri minute in pol tekme so še krenili z minimalnim naskokom (68:67), tedaj pa jim je njihov selektor Juan Antonio Orenga storil medvedjo uslugo. Ko je bilo jasno, da se je Gasol s 37 minutami igre v nogah upehal, je v ogenj hkrati poslal tri branilce (Sergia Llulla, Rickyja Rubia in Rudyja Fernandeza), ki do tedaj niso pokazali veliko. In niso niti v finišu, v katerem so branilci evropskega naslova zmogli le še eno točko. Goran Dragić, ki v prvih treh četrtinah ni mogel povsem uveljaviti svojih odlik, je medtem dobil krila, zapečatil usodo velikega tekmeca ter pričakoval konec spektakla kot prvi strelec (18 točk), skakalec (6) in podajalec (7) Slovenije. S soigralci je privoščil rojakom večer, ki ga dolgo ne bodo pozabili.

»Tekma je bila težka, toda tokrat smo se res izkazali v obrambi. Ob tem smo izgubili le šest žog in nadomestili primanjkljaj pri skoku, ki pa smo ga v drugem polčasu vendarle dobili. Dosegli smo veliko zmago, ostati pa moramo osredotočeni na naslednje tekmece, za začetek na Gruzince,« je bil po imenitnem razpletu zadovoljen Goran Dragić. Božidar Maljković mu je prikimal: »Ni preprosto igrati tako dobro v obrambi proti Špancem, saj so odlično tehnično in taktično podkovani. Toda njihov sloves je bil hkrati velika motivacija za naše fante. Že dolgo niso doživela takšnega vzdušja v dvorani, zato bi se zahvalil našim navijačem za vrhunsko podporo.«

Juan Antonio Orenga je po prvem porazu Španije po lanskem finalu OI priznal: »Čestitke za Slovence, saj so odigrali odlično tekmo. Mi smo prikazali dva različna obraza. V prvem polčasu smo igrali dobro v obrambi in pametno v napadu, v drugem smo popustili v obrambi. Gostitelji so bili boljši, mi pa se moramo potruditi, da bomo začeli igrati bolje.«