O stanju v blagajni decembra

Košarkarsko evropsko prvenstvo in denar: z mesti gostitelji sklenjen kompromis.

Objavljeno
24. september 2013 10.46
T. V., šport
T. V., šport
Ljubljana – Potem ko se je števec prodanih vstopnic z nedeljskim finalom zaustavil na 182.700, je očitno, da so prireditelji po tej plati dosegli zlato sredino med nujnimi 145.000, s katerimi naj bi se po ocenah pred EP izognili poslovni izgubi, in želenimi 250.000. Ali to že pomeni prehod na varno stran poslovne bilance?

»O financah ta čas še ne moremo govoriti konkretneje, bomo pa po zaključenem finančnem poročilu, ki bo pripravljeno do konca leta. Lahko pritrdim, da ne bomo poslovali z minusom, če bodo obveljali vsi dogovori, sprejeti pred prvenstvom. Z vstopnicami smo zaslužili več, kot smo pričakoval. Prihodkov od pokroviteljev je bilo toliko, kot smo predvidevali. Nekoliko nižji so bili zaradi znanih razlogov le prihodki od sofinanciranja občin,« je dejal direktor podjetja EP 2013 d.o.o. Aleš Križnar. Vendar je že jasno, da le ne bodo povsem povsem obveljali dogovori iz obdobja priprav na EP, saj je predsednik KZS Roman Volčič priznal, da bodo prisiljeni h kompromisu glede višine kotizacij, ki bi jih morala plačati mesta gostitelji.

»Prišli smo do kompromisnega scenarija, ki na koncu ustreza vsem, tudi nam, čeprav bomo iz tega vira dobili nekaj manj denarja, kot smo sprva računali. Nekateri mestni sveti bodo potrdili dogovor šele v naslednjih dneh, hkrati pa moramo vedeti, da bomo zadnje obroke za sofinanciranje EP prejeli v letih 2014 in celo 2015. Mesta bodo obremenjena v daljšem časovnem obdobju,« je povedal Volčič in podobno kot prvi mož EP 2013 zadovoljno ugotavljal, da bodo zelo veliki predvsem promocijski učinki. Kot je dejal, je bilo vodstvo finske reprezentance tako navdušeno nad Koprom, da se bo prihodnje leto vrnilo v Slovenijo na dopust z družinami, zelo zadovoljni pa so bili po njegovem tudi visoki gostje in šefi diplomacije iz številnih držav.

»Zaradi enodnevnih gostov bomo zabeležili verjetno manj prenočitev, kot smo jih načrtovali, čeprav bo ta številka vsekakor krepko šestmestna. Se je pa potrdilo, da je ima Slovenija slabo letalsko povezavo z Evropo. Ne glede na to ocenjujemo, da smo dosegli cilj skoraj 40 milijonov evrov prihodkov od EP. To pomeni, da si je država skozi DDV povrnila plačilo 6 milijonov kotizacije FIBA Europe za to tekmovanje. Hkrati je Slovenija s tem tekmovanjem dosegla takšen promocijski učinek, da bi ga težko s kakršno koli podobno akcijo. Sadove tega projekta bo lahko še dolgo žela,« je povedal Križnar.

Zaključno bilanco bodo konec koledarskega leta predstavili javnosti, sočasno z njo pa tudi analizo koristi, ki jo zanje opravlja Ekonomska fakulteta. »Ta bo lahko kot osnova služila drugim prirediteljem velikih športnih tekmovanj v Sloveniji, pa tudi državi. V njej se bo pokazalo, kakšni so lahko skupni in kumulativni učinki takega tekmovanja ne samo na posamezno športno panogo, ampak na vse vidike gospodarstva in na delovanje države kot celote,« je pojasnil Volčič.