Od načrta ni ostalo nič

Goran Dragić po četrtfinalnem porazu s Francijo: »Zdaj so v lovu za SP v prednosti še Srbi.«

Objavljeno
19. september 2013 09.17
Goran Dragić in Petro Johan na tekmi EP Slovenija proti Franciji,Ljubljana Slovenija 18.09.2013
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Goran Dragić dan pred četrtfinalnim dvobojem ni niti pomislil, da bi se pot gostiteljev eura 2013 lahko ustavila proti Franciji, vlečni konj slovenske zasedbe je imel pred seboj le polfinalni cilj. Včeraj je tudi sam po porazu pokleknil pod razočaranjem, mučna mu je bila vsaka izrečena beseda, s katero se je spominjal križevega pota, ki je končal slovenske sanje o kolajni.

»Vsi v moštvu smo potrti. Zelo, verjemite. Po porazu v četrtfinalu, po katerem ostaneš zunaj kroga najboljše četverice, je to razumljivo. Ne vem niti, kaj naj rečem. Navijači so bili celo evropsko prvenstvo fenomenalni, nas močno podpirali in nam stali ob strani. Vem, da so razočarani, toda na koncu smo mi še najbolj. Tri mesece smo trenirali, skoraj nismo videli družine, se borili in trudili. Sanjali smo o kolajni, si jo zares želeli, toda ni se nam izšlo,« je priznal starejši od bratov Dragić. Soigralci so mu v odločilnih dneh tudi v javnih nastopih priznavali vlogo vodje in bili složni, da brez njega ne morejo sestaviti igre, s katero bi se lahko enakovredno merili z najboljšimi moštvi. Včeraj ni šlo niti z njim na parketu, njegov dvoboj s Tonyjem Parkerjem se je na žalost vnovič razpletel s Francozovim zmagoslavjem.

»Za nas je bila to zelo težka tekma, toda takšno smo tudi pričakovali. Vedeli smo, da so Francozi atletska zasedba, da prevladujejo pod košem, da so agresivni, da šprintajo in visoko skačejo. Najbolj smo se bali prav tega, da bomo prejemali točke v območju rakete, a tega na koncu nismo znali braniti. Dali so nam jih kar 40,« je bil jezen Dragić, ki mu je selektor Božidar Maljković dal neomejena pooblastila in zaupanje, da bi morda preobrnil tekmo v zadnji četrtini. »Poleg tega je bila naša slaba plat tudi to, da so Francozi koše dosegali iz drugih priložnosti, in to kar na veliko. Iz tega segmenta igre so nam jih nasuli kar dvajset, mi pa smo jih na ta način dosegli le šest, kar je velika razlika. Mislim, da se je pri tem razplet tekme tudi dokončno prevesil na njihovo stran,« je včeraj razmišljal Dragić, ki je bil pod hudim obrambnim pritiskom Francozov.

»Vedeli smo, da premorejo veliko košarkarjev, ki lahko odlično igrajo tudi v obrambi. Videli ste, da je bil na meni Nicolas Batum. On v višino meri kar dva metra in pet centimetrov, proti takšni višini je težko igrati, sploh potem ko 24 sekund braniš vsak njihov napad,« je dodal Dragić, ki ima natanko enajst centimetrov manj. »Uničili so nas tudi v skoku, kar 46 so jih zbrali v 40 minutah igre v primerjavi z našimi 39. Preprosto nismo igrali dovolj pametno, hkrati pa nismo dobo metali niti za tri točke. Tri četrtine smo se še držali v igri, ko pa so oni naredili svoj niz, mislim, da je bilo 10:0, se je bilo težko vrniti v igro. Saj smo se trudili, a ni in ni šlo,« je s pogledom, ki je bil bolj zgovoren od besed, pojasnjeval Dragić.

Veliko vprašanje je, ali se bodo s soigralci sploh zmogli pobrati do današnjega dvoboja s Srbijo ob 14.30, v katerem bi z morebitnim porazom lahko še več izgubili, z zmago pa vendarle kaj pridobili. »Težava je, ker so Srbi v prednosti. Proti Španiji so visoko izgubili, zato njihovi nosilci igre v tretji in zadnji četrtini niti niso zares igrali. Poleg tega je bila njihova tekma prej na sporedu, mi pa smo šli v pozni večerni uri na vse ali nič vseh 40 minut. A to nam ne sme biti izgovor, čaka nas še en boj in videli bomo, kaj se bo zgodilo,« je zaključil Dragić.