Odprlo se mu je, ko je odprl pivo

Skupina D košarkarskega evropskega prvenstva: Petteri Koponen glavni junak finske zmage nad Grčijo.

Objavljeno
10. september 2013 11.57
Slovenia Basketball Eurobasket
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Koper – Bilo bi napačno, predvsem pa nespoštljivo do dosedanjih predstav Fincev, če bi zapisali, da so včeraj presenetili še Grke. O senzaciji pač ni več mogoče govoriti. Če odmislimo njihov sobotni spodrsljaj z Italijani, »Suomiji« iz tekme v tekmo dokazujejo, da so v zadnjih letih naredili velikanski (pre)skok v košarki in zato zdaj zasluženo premagujejo celo evropske velesile.

Potem ko so si Italijani, ki edini na EP (še) niso doživeli poraza, že pred zadnjim kolom zagotovili prvo mesto v skupini D, je o drugem mestu in o tem, katera reprezentanca bo v drugi del v Stožice s seboj prinesla tri točke, odločala včerajšnja »matineja« med Finci in Grki. Po izenačenem prvem polčasu, ki so ga dobili s 37:35, so severnjaki na krilih prejšnjih uspehov in sijajnega Petterija Koponena (skupaj 29 točk) v tretji četrtini ušli na 57:47 ter nato do konca ubranili prednost (86:77). »Vedeli smo, da so Grki zelo močni, hkrati pa verjeli, da jih lahko premagamo. Končno smo začeli zadevati, kakor znamo, na srečo se je po težavah, ki sem jih imel z natančnostjo v prejšnjih tekmah, odprlo tudi meni, kar je dalo želeni rezultat – zmago. Osvojili smo nadvse dragoceni točki, ki za nas pomenita izvrstno izhodišče pred nadaljevanjem v Ljubljani ter težkimi dvoboji s Španci, Hrvati in Slovenci,« se je razgovoril Koponen, ki je – mimogrede – povsem zasenčil prvega zvezdnika v grškem moštvu Vassilisa Spanoulisa (17).

Na vprašanje, kaj je naredil, da je čez noč postal tako natančen – za dve točki je zadel pet od osmih poskusov (63 %), za tri pa je zgrešil le dva od sedmih metov (71 %) –, je v smehu odvrnil, da se je večer poprej z dekletom in nekaj prijatelji odpravil v enega od barov na portoroški obali. »Privoščil sem si eno pivo. Kdo ve, morda pa se mi je odprlo z zamaškom, ki sem ga odvil s steklenice,« se je pošalil 25-letni košarkar iz Helsinkov, ki sicer nosi dres Himkija.

Po četrti zmagi na tem EP je bil kajpak silno zadovoljen tudi finski selektor Henrik Dettmann, ki mu počasi zmanjkuje presežnikov, s katerimi hvali svoje izbrance. »Z Grki smo tokrat ugnali ene od glavnih favoritov tega turnirja, kar je zgovoren pokazatelj naše moči, je bila pa to prva tekma na tem turnirju, ki smo jo – ker smo si že pred tem zagotovili napredovanje – začeli povsem sproščeno. Igralci pa me presenečajo vedno znova, saj na parket prenesejo vse, kar jim naročim,« je razkril 55-letni strokovnjak in zmago posvetil Hannoju Möttöläju.

Za kapetana finske reprezentance, ki si je pri trku s Spanoulisom že v uvodni četrtini huje poškodoval koleno, se je namreč EP že končalo. »Čeprav je že končal kariero, si je pozneje premislil in se vrnil le zaradi EP. Čeprav v minuli sezoni ni igral za noben klub, je ves čas zavzeto treniral, da bi bil pri sedemintridesetih letih kar najbolje pripravljen. In bil nam je res v veliko pomoč. Ko med ambasadorji košarke omenjate Dirka Nowitzkega in Tonyja Parkerja, morate tudi Hannoja,« se je Dettmann zahvalil edinemu Fincu, ki je doslej zaigral v NBA (za Atlanto Hawks med letoma 2000 in 2002).

Njegov kolega na nasprotni strani, Andrea Trinchieri, ni skrival razočaranja po drugem zaporednem neuspehu. »V zadnjih 48 urah smo izgubili rdečo nit. Finci so nas nadigrali v vseh košarkarskih prvinah, za nameček so bili tudi telesno bolje pripravljeni, tako da smo si povsem zaslužili ta poraz,« je pod tekmo potegnil črto 45-letni Italijan na čelu izbrane vrste Grčije, pri kateri je bil včeraj z devetnajstimi točkami najučinkovitejši Nikos Zisis. Tudi on je športno čestital »Suomijem«.

»Finci so zasluženo zmagali. Igrali so trše in na ta način popolnoma uničili naš napad. Za nameček so imeli fantastičnega Koponena, ki nas je ubil v vseh pogledih. Zanj tokrat nismo imeli pravega orožja,« je glavnega »krivca« za včerajšnji neuspeh Grkov izpostavil 30-letnik iz Soluna in v isti sapi pribil, da kljub vsemu še vedno verjame v svojo reprezentanco. Četudi bo drugi del EP (s tekmami proti Španiji, Hrvaški in Sloveniji) začela z le dvema točkama ...