Odštevanje do EP: Grki in Litovci gladko

Manj kot teden dni pred začetkom EP so košarkarji Grčije in Litve potrdili dobro formo.

Objavljeno
29. avgust 2013 12.38
reu BASKETBALL-WORLD/
B. E., šport
B. E., šport
Ljubljana - Košarkarji Grčije in Litve so na pripravljalnem turnirju v Atenah potrdili, da bodo igrali zelo vidno vlogo na evropskem prvenstvu. Domača reprezentanca je prepričljivo premagala BiH z 88:71 (Fotsis 13, Zisis 12, Bourousis 10, Spanoulis in Printezis 9; Teletović in Wright po 14, Đedović 12), Litovci pa so dosegli še deveto zmago v devetih ogrevalnih nastopih. Tokrat so ugnali Italijo z 79:63 (Kleiza 18, D. Lavrinovič 14, Kalnietis, Delininkaitis in Valančiunas po 9; Belinelli in Aradori po 15, Cianciarini po 13).

Trinchieri za velikane

Grški selektor Andrea Trinchieri bo na EP stavil na visoko zasedbo. Potem ko je sporočil Kostasu Vasileiadisu in Dimitrisu Katsivelisu, da ne bosta potovala v Slovenijo, ima v reprezentanci le štiri košarkarje, nižje od 203 cm: Vassilisa Spanoulisa, Nikosa Zisisa, Kostasa Sloukasa in Michaela Bramosa. Preostalih osem mest bodo predvidoma zasedli Kostas Papanikolaou, Ian Vougioukas, Kostas Kaimakoglu, Loukas Mavrokefalidis, Ioannis Bourousis, Giorgos Printezis, Antonis Fotsis in Stratos Perperoglou, do spremembe lahko bržkone pride le v primeru poškodbe. Grška javnost namreč ne pričakuje, da bi Trinchieri vključil v svojo dvanajsterico mladega centra Vassilisa Kavvadasa, ki ga je imel sprva v mislih kot možno zamenjavo za poškodovanega Sofoklisa Schortsanitisa. Manjše presenečenje je izločitev visokega branilca Vasileiadisa, saj ima za seboj odlično sezono v dresu Bilbaa; bil je osmi strelec španske lige (povp. 13,9), na poti do finala evropskega pokala pa je dosegal 14,5 točke.

Türkoglu domov?

Novi trener košarkarjev Fenerbahčeja Željko Obradović velikopotezno sestavlja moštvo za naslednjo sezono. Zato želi privabiti še največjega turškega zvezdnika pod obroči Hidayeta Türkogluja. Krilnega košarkarja, ki že od leta 2000 igra v ligi NBA (branil je barve Sacramenta, San Antonia, Orlanda, Toronta, Phoenixa in od leta 2010 vnovič Orlanda), pri 34 letih vse bolj muči načeta hrbtenica, toda uprava Fenerbahčeja mu je pripravljena plačati kar 3,5 milijona dolarjev na sezono.