Parker: Nadzorovati moramo čustva pred finalom

Evropski prvaki Španci so morali v polfinalu po preobratu priznati premoč Franciji, ostaja jim tekma za bron.

Objavljeno
21. september 2013 10.23
Košarka Francija Španija
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Izjemno košarkarsko predstavo so sinoči v polfinalu eurobasketa uprizorili španski in francoski košarkarji. V prvem polčasu je Španija prevladovala in že je kazalo, da se bodo branilci naslova sprehodili v finale. A sledil je neverjeten povratek Francije, tekma se je zavlekla v podaljšek in končala z velikim zmagoslavjem »trikolorov«.

V španski reprezentanci niso zmogli več ustavljati odličnih francoskih strelcev s Tonyjem Parkerjem na čelu, in bili zato precej razočarani. Vseeno so športno priznali poraz. »Rad bi čestital Franciji, igrali so hudičevo dober drugi polčas. Razočarani smo, saj smo vodili. Tekma je bila dobra, v prvem polčasu smo igrali odlično obrambo, v drugem polčasu pa smo jim prepustili narekovanje ritma. Moramo odmisliti poraz in se osredotočiti na Hrvaško,« je na novinarski konferenci dejal eden prvih strelcev v španski ekipi Sergio Rodriguez.

Razočaran je bil tudi selektor Juan Orenga in priznal, da je bila Francija bolj zbrana v ključnih trenutkih, sami pa so zapravili visoko vodstvo. »Prvi dve četrtini smo nadzorovali dvoboj, s pritiskom so nato spreobrnili tekmo. V ključnih trenutkih so zadeli. Imeli smo priložnost za zmago v rednem delu in v podaljšku, žoga pa ni želela skozi obroč. V zaključku smo imeli težave v obrambi,« je še dejal in se že osredtočila za nedeljsko tekmo za bron proti Hrvaški.

Prve trojke so bile ključne

Na drugi strani pa veliko veselje. »Tekma je bila nekaj posebnega. Drugi polčas je bil povsem drugačen kot prvi. Želeli smo začeti agresivno, a nam ni uspelo. Ustavili so nas. Naš napad je bil slab. Včasih nismo želeli metati, igralci so čakali. V slačilnici smo bili jezni. Lahko izgubiš, ampak moraš dati od sebe vse. O tem smo se pogovorili. Vrnili smo se povsem drugačni. Bili smo bolj agresivni. Prve tri trojke so bile ključne. Bili smo v zaostanku za šest točk pred zadnjo četrtino. Vedeli smo, da smo blizu, da zmoremo. Zato smo se borili do konca. Našli smo rešitve in ustavili Marca Gasola. To je za nas izjemna zmaga. Naša naloga je bila, da dobimo tekmo in to nam je uspelo,« je tekmo povzel selektor Vincent Collet.

Brez natančnega in iznajdljivega Parkerja jim kajpak ne bi uspelo. Prvi zvezdnik ekipe in bržkone že dobitnik naziva MVP je dosegel 32 točk. »Ob polčasu smo bili prestrašeni, tudi zdaj moramo nadzorovati svoje veselje. Dve leti nazaj smo se tako zelo veselili uvrstitve v finale in na OI, da smo v igri povsem pogoreli. Te napake ne smemo ponoviti,« je soigralce opozoril vodja ekipe in dejal, da so se v finalu na EP 2011 v Litvi veliko naučili. Izkušnje proti Španiji so s pridom izkoristili že v polfinalu, proti Litvi pa bodo naredili vse, da si zagotovijo naslov.

»Zdaj moramo misliti nad naslednjo tekmo. Litva je dobra ekipa, moramo jo vzeti resno, če želimo zmagati,« je dodal še Antoine Diot, ki je bil prav tako eden ključnih mož na parketu, saj se mu v ključnih trenutkih podaljška ni zatresla roka, Francijo pa je drugič zapored na EP popeljal v finale, kjer bo skušala osvojiti prvo zlato kolajno.