Parker svari pred sproščenostjo nemških strelcev

Nemčija bo na košarkarskem evropskem prvenstvu z mlado ekipo skušala vsaj namučiti evropske podprvake iz Francije.

Objavljeno
03. september 2013 18.14
Peter Zalokar, Šport
Peter Zalokar, Šport
Ljubljana – Ko se je Tony Parker po vrnitvi z zaprtega treninga sprehodil po rdeči preprogi hotela Plaza na obrobju glavnega mesta, je v hipu odgovoril na vroče vprašanje: »Koleno je super. Jaz sem super!« To je bila odlična novica za Francijo, slabša za njeno nocojšnjo tekmico Nemčijo.

Tivolske skupine se je prijel sloves »grdega račka« evrobasketa. Po imenih udeležencev je res najmanj atraktivna in od nje si tudi organizatorji obetajo najmanjši obisk in iztržek. A kdo pravi, da ne bo zanimiva in razburljiva? Že današnji uvodni večer prinaša zanimiv derbi Francije in Nemčije. Kako lepo bi bilo, če bi ljubitelje košarke v nekdanji hram slovenskega športa pod Šišenskim hribom lahko povabili z napovedjo dvoboja med Tonyjem Parkerjem in Dirkom Nowitzkim. No, slednji se je odločil izpustiti EP in tako bo Parker osamljeni superzvezdnik. Nemci prihajajo z drugo najmlajšo zasedbo (v povprečju šteje 25,4 leta) in lahko kvečjemu računajo na preboj v drugi del, s katerim se bolj ali manj odkrito spogledujejo še Izraelci, Ukrajinci, Britanci in Belgijci.

Medtem Francozi sodijo v najožji krog favoritov. Moč so nazadnje potrdili z zmago na zadnji pripravljalni tekmi, v kateri so premagali Slovenijo. Tudi branilci srebrne kolajne z zadnjega EP v Litvi so imeli težave s sestavo ekipe. Od osmih igralcev, ki si služijo kruh v ligi NBA, jih je v slovensko metropolo dopotovala polovica. Manjkajo namreč Joakim Noah, Kevin Seraphin, Ian Mahinmi in Ronny Turiaf. Trener Vincent Collet pa ima ob Parkerju na razpolago Nicolasa Batuma, Borisa Diawa in Nanda de Cola, ob njih pa še nekaj kakovostnih igralcev, kot je nekdanji član NBA Michael Gelabale.

Parker se zaveda pasti

Seveda je alfa in omega Parker, kar se je nenazadnje izkazalo v Stožicah. Ima tri šampionske prstane in v karieri mu manjka zmaga na velikem tekmovanju s Francijo. Četudi je Francija v vlogi izrazitega favorita, ima Parker dovolj izkušenj, da se zaveda pasti. »Nemčija ima zelo mlado, vendar hkrati zelo nevarno ekipo z nekaj odličnimi strelci. Prva tekma je vselej zelo nevarna, vsekakor si Nemcev nisem želel takoj na začetku. Res je, da ni Nowitzkega in Chrisa Kamana, a na prvi tekmi ima vsako moštvo polno energije. Nemci niso favoriti, zato bodo tvegali vse,« je previden Parker, ki je kapetan Francije že deset let.

Nemci s kar šestimi novinci

Francozi so priprave sklenili s sedmimi zmagami – ugnali so tudi Španijo – in tremi porazi. Z EP imajo dve srebrni in pet bronastih kolajn. Manjka pa jim tista, ki jo Nemci imajo – zlato. Nemški selektor Frank Menz, naslednik Svetislava Pešića, ki je Nemce na domačem EP leta 1993 popeljal do naslova, ima v ekipi kar šest novincev na velikem tekmovanju. Četudi pripravljalne tekme niso bile ravno spodbudne, se Menz ne vdaja vnaprej. »Verjetno bi proti Francozom dobili kvečjemu tri tekme od stotih. A kdo ve, morda bo takšna prišla prav v sredo,« dobra volja ne zapušča Menza, ki pa se zaveda omejitev svoje ekipe, zato ga morebitni poraz ne bi preveč razžalostil: »Francija ni naša 'sovražnica' v skupini, mi se moramo izkazati na drugih tekmah, če želimo naprej.«

Francija in Nemčija sta se sicer avgusta srečali na dveh pripravljalnih tekmah in mladi nemški up Niels Giffey optimizem črpa iz dveh relativno nizkih porazov (84:89 in 53:58): »No, morda jih v tretjem poskusu še malce resneje pretresemo.«