Petega mesta so se veselili kot kolajne

Uspešen zadnji nastop: slovenski košarkarji ugnali Ukrajino in končali EP s sedmimi zmagami.

Objavljeno
22. september 2013 01.38
Košarka Slovenija Ukrajina
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Zmaga za osvojitev petega mesta med elito stare celine ter za slovo od fantastičnih navijačev in tudi katerega od starejših reprezentantov. Slovenski košarkarji sinoči niso ničesar prepustili naključju, čeprav se niti Ukrajinci niso dali kar tako ugnati v kozji rog.

Polne tribune ob zadnjem nastopu slovenske reprezentance na letošnjem eurobasketu sicer niso pomenile novega rekorda tekem za 5. mesto na evropskih prvenstvih. V Litvi 2011 so se gledalci odzvali v podobnem slogu in po četrtfinalnem razočaranju si je zadnjo predstavo domače reprezentance proti Grčiji ogledalo kar 14.000 duš. Vzdušje v Stožicah je bilo vendarle bolj prešerno kot pred dvema letoma v Kaunasu, imenitna podpora v dvoboju brez prave tekmovalne teže pa je spodbudila naše košarkarje, da so iztisnili iz sebe še zadnje atome moči proti žilavim Ukrajincem.

Ti so sicer nastopili brez svojega edinega košarkarja iz lige NBA Vjačeslava Kravcova, ki je po sezoni v dresu Detroita postal novi soigralec Gorana Dragića pri Phoenixu. Tudi njihovemu najboljšemu strelcu Eugenu Jeterju sinoči met (3:12) ni šel dobro od rok, vendar niso niti za hip razmišljali, da bi predčasno izobesili zastavo. Slovensko moštvo se je tako moralo pošteno potruditi, da je prišlo do sedme zmage v enajstih nastopih na EP. Po uvodni četrtini je zaostajalo s 16:23 in šele vstop nekoliko bolj sveže peterke (Lakovič, Joksimović, Murić, Balažič, Vidmar) je spremenil tok dogajanja na parketu.

V 20. minuti je Slovenija že vodila s 40:30 in tik pred koncem tretje četrtine s 54:42. Za končno odločitev pa je bilo treba še nekoliko potrpeti. Postavni Ukrajinci, ki so se vso tekmo odločno pulili za sleherno odbito žogo in nanizali 15 napadalnih skokov, so se namreč štiri minute in pol pred koncem približali na 58:62. Njihove upe je s petimi zaporednimi točkami razblinil vnovič zelo motivirani Goran Dragić, ki je zbral 19 točk (met za dve 5:9, za tri 2:3, prosti meti 3:3), 7 skokov in 4 asistence.

»Iskrena zahvala navijačem. Neverjeten občutek je, ko za teboj stoji cela Slovenija. Potrebovali smo pomoč, saj smo vedeli, da ima Ukrajina kakovostno moštvo, počasi pa nas je začela zdelovati tudi utrujenost,« je po tekmi poudaril Gašper Vidmar (na zgornji fotografiji med zabijanjem) in tako kot vsi njegovi soigralci ocenil, da je končno peto mesto na EP nesporen uspeh. Z njim se je strinjal tudi Goran Dragić, a se ni želel izjasniti, ali bo prihodnje leto nastopil na SP: »Prezgodaj je za takšne odločitve. Videli bomo, kaj bo prinesla klubska sezone in do kakšnih sprememb bo prišlo v slovenske reprezentanci. Upoštevati pa moram tudi družinske novosti, saj bom kmalu postal očka ...«

Zadnjo, sedmo vstopnico za evropske reprezentance na SP 2014 si je včeraj priigrala Srbija, ki se je po visokih porazih s Španijo in Slovenijo pobrala ter ugnala Italijo s 76:64 (55:44, 41:27, 27:11 – Nen. Krstić 17, Nedović, Bjelica in Marković po 12, Micić 8, Bogdanović 7, Štimac 5, Kalinić 3; Datome 19, Gentile 14, Cinciarini 11, Belinelli in Cusin po 8, Aradori 3, Melli 1). Nekdanja velesila je v primerjavi s prejšnjim EP pridobila eno mesto, iz besed njenega selektorja Dušana Ivkovića pa je bilo vnovič razbrati, da zapušča reprezentančno klop. »Glede na vse težave, ki so se nas lotile, smo dosegli velik uspeh. Osvojitev sedmega mesta s tako oslabljeno zasedbo je eden od največjih dosežkov v moji karieri. Ekipi želim vso srečo na svetovnem prvenstvu v Španiji,« je dejal izkušeni strateg.