Po bitki z živci na vrsti še Čehi

V sedem zaporednem nastopu na EP kapetan Jaka Lakovič v vlogi aduta iz rokava.

Objavljeno
03. september 2013 21.43
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Celje – Jaka Lakovič je bil najučinkovitejši slovenski košarkar na EP 2005, drugi strelec v letih 2007 in 2009 ter tretji na prvenstvih 2003 in 2011. Zato je nenavadno, da je v letošnjih pripravljalnih tekmah v seštevku dosegel le 15 točk. Svoje so storila leta in poškodba hrbtne mišice, a ostaja eden glavnih mož reprezentance.

Če bi se kapetan slovenskega moštva približal nekdanjim predstavam, bi bilo marsikaj lažje. Oddahnila bi si tudi selektor Božidar Maljković in Goran Dragić, ki bi dobil dragoceno pomoč pri organizaciji igre, občasno pa bi tudi sodelovala v branilski navezi. Kakšno je torej počutje Jake Lakoviča pred drevišnjim dvobojem s Češko, in predvsem, kako napreduje njegova košarkarska forma?

»Malo me sicer muči ahilova tetiva, vendar nimam hujših zdravstvenih težav. Kar zadeva občutek za igro, še ni stoodstoten, počutim pa se dovolj zanesljivega, da lahko začnem prvenstvo brez večjih skrbi,« je zagotovil 35-letni Ljubljančan in se nasmejal šaljivi oceni Gorana Dragića, da doslej niso želeli razkriti tekmecem Lakovičevih sposobnosti, da pa bo eksplodiral na EP.

»Ne vem, če je bil načrt ravno takšen. Dobro bi bilo, če bi res šlo za taktično skrivalnico, toda o čem takem nisva razmišljala niti jaz niti selektor. Nasploh si ne bi mogli privoščiti razkošja, da bi skrivali kar koli ali kogar koli. Vsake pripravljalne tekme smo se vsi lotili z največjo možno zavzetostjo, brez preračunljivosti smo poskušali zmagati. Upam, da bo imel takšen odnos pozitivne posledice, saj smo doživeli nekakšno simulacijo pravih tekem. Zato si želim, da ne bo prišlo do nenadejanih dogodkov, ki bi lahko v naslednjih treh tednih vplivali na moštvo,« je poudaril branilec Avellina. Kot izjemno prelomnico je izpostavil prav soočenje s Čehi.

»Gre za naš uvodni nastop, ki je vedno zelo zahteven zaradi velikega pričakovanja med igralci in navijači. Tokrat pa bo začetek še posebno težak, saj nas 24 ur pozneje čaka dvoboj s favoriziranimi Španci, nato pa bo v naši skupini na vrsti prost dan, ki bi v primeru slabšega štarta pomenil nočno moro za vse. Čehe marsikdo podcenjuje, ker niso nastopili na zadnjih dveh EP in od leta 1999 niso dobili tekme na EP, vendar imajo zelo dobro moštvo, celo odlično,« pravi Lakovič, ki se spomni 26. januarja 2002, ko je Češka v Pragi premagala Slovenijo z 71:70 v kvalifikacijah za EP 2003, pa čeprav so bili poleg njega med izbranci Slobodana Subotića še Beno Udrih, Boštjan Nachbar, Arriel McDonald, Matjaž Smodiš, Marko Tušek ... Jiri Welsch jim je takrat natresel 22 točk.

»Tudi tokrat bodo zelo neugodni. Branilca sta 201 cm visoki organizator igre Tomaš Satoransky in Welsch, ki je popolnoma netipičen košarkar, Jan Vesely pa je izjemen atlet ter se znajde tako na zunanjih položajih kot v vlogi centra. Gre za vse prej kot klasično zasedbo, ki za nameček igra neverjetno hitro. Glede na to, da smo proti Franciji prejeli precej točk po nasprotnih napadih, se moramo dobro pripraviti. Zelo pomembna bo zbranost, ki bo morala biti na najvišji možni ravni, če želimo zmagati. In mislim, da moramo, saj smo favoriti. Čakajo pa nas pasti, na katere bomo morali biti pripravljeni,« je poudaril izkušeni Maljkovićev »adut iz rokava«. Vsako poletje med pripravami poslušamo, kako imenitno je vzdušje med igralci in kako sproščeni so. Toda kako hitro se razmere spremenijo, ko je pred vrati prva resna tekma?

»Kar naenkrat pride izza vogala napetost. Iz izkušenj vem, kako nas med ogrevanjem pred prvo tekmo črvičijo živci. Občutki pa imajo pozitivno podlago. Zavedati se moramo, da smo v poldrugem mesecu priprav storili vse, kar smo lahko. Čehov se moramo lotiti pazljivo, vendar pogumno, nimamo izbire. Sprva pričakujem nekaj treme, ampak ko se tekma začne, nimaš več časa tuhtati. Zagrabi te igralni vrtinec ter razmišljaš le še o žogi, soigralcih in tekmecih,« ocenjuje najstarejši slovenski reprezentant, ki dobro ve, da tekmovalni dvoboji prinašajo nove taktične zakonitosti. V kolikšni meri bo lahko Slovenija vztrajala pri igri v najvišji hitrosti in poskusih presenečenja s posamičnimi akcijami sam proti vsem?

»Takšne priložnosti se bodo zagotovo ponudile bolj poredko. Kajti tako kot mi proučujemo igro tekmecev, so nas tudi oni vzeli pod drobnogled. Zato vedo, da so naša močna orožja agresivna obramba, ukradene žoge in nasprotni napadi. Prepričan sem, da se bodo za vsako ceno poskusili izogniti izgubljenim žogam brez meta na koš in se hitro vračali v obrambo. Zato bo morala še bolj priti do izraza naša obramba. Kajti brez 'lahkih' košev, s katerimi smo zmagovali v pripravljalnem obdobju, bo vsaka tekma zelo težka. Hitro se nam lahko ponovijo težave z dvoboja s Srbijo v Beogradu ali iz prvega polčasa proti Rusiji,« je poudaril Jaka Lakovič.