Po dolgem čakanju domov z Marsejezo na ustnicah

Francoski košarkarji v finalu ugnali Litvo, Tony Parker pričakovano najboljši, v elitni peterki tudi Goran Dragić.

Objavljeno
23. september 2013 10.14
BASKET-EURO-2013-FRA-LTU
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Slovenci se radi zasmilimo sami sebi, ker 20 let po premiernem nastopu na košarkarskem EP še vedno nimamo kolajne. Francozi so debitirali med celinsko elito leta 1935, si na naslednjem prvenstvu že prilastili bron in dodatnih 14 let pozneje še srebro, od tedaj pa so 64 let čakali na prvo zlato odličje. Sinoči so ga osvojili v velikem slogu.

Novi evropski prvaki niso ravno zgled, kako naj se moštvo povzpne do lovorike. Na letošnjem EP so šli marsikomu celo na živce, saj so bili v prvem in drugem delu tekmovanja videti, kot da se požvižgajo na vse skupaj. Po treh porazih v uvodnih osmih nastopih (proti Nemčiji, Litvi in Srbiji) pa so začeli kazati, kaj vse so prikrili tekmecem. V finalu so zmagali precej lažje kot ob četrtfinalnem uspehu nad Slovenijo in polfinalnem podaljšku s Španijo ter se Litovcem z obrestmi oddolžili za poraz v prvem, zanje nepomembnem stožiškem soočenju (62:76).

Baltski košarkarji, ki so včeraj pričakali prihod velike skupine navijačev iz domovine, so z uvrstitvijo v finale izdatno izboljšali uvrstitev s prejšnjega EP, na katerem so se morali sprijazniti s 5. mestom na domačih tleh. V njih je gorela močna želja, da bi tako kot v letih 1937, 1939 in 2003 prišli do zlate kolajne, vendar niso imeli nikakršnih možnosti za uresničitev načrta. Na igrišču so prevladovali le do sredine druge četrtine po zaslugi Linasa Kleize, ki je k vodstvu njegovega moštva z 29:26 prispeval kar 16 točk. Toda ko si je odlični krilni center, ki se po sedmih sezonah v ligi NBA seli v Istanbul k Fenerbahčeju, privoščil nekaj minut oddiha, je litovsko moštvo začelo razpadati po dolgem in počez.

Tony Parker je bil resda zelo zadržan in je do polčasa dosegel le štiri točke, zato pa je bil izjemno razpoložen visoki branilec Nicolas Batum. V uvodnih 20 minutah tekme je dosegel 17 točk ob metu za dve točki 3:3, za tri 2:3 in prostih metih 3:3. Natančnost Francozov, ki so do glavnega premora izkoristili kar 67 odstotkov metov iz igre in dobili skok z 19:9, je na najboljši način pokazal tudi Antoine Diot s košem s polovice igrišča za vodstvo s 50:34 pred posvetom v slačilnici.

Nadaljevanje ni prineslo bistvene spremembe. Litovci so se trudili po najboljši močeh, preizkusili številne obrambne in napadalne različice, vendar brez uspeha. Batum sicer v drugem polčasu ni zmogel niti točke, čeprav je počival le tri minute, toda strelski ritem je izgubil tudi Kleiza, tako da točke branilca Mantasa Kalnietisa (za dve 6:11, za tri 2:8) niso zadostovale za zasuk. V ospredje se je namreč postopoma začel prebijati Parker (na koncu 6:13 za dve in 0:4 za tri točke) ter s pomočjo francoskega kapetana Borisa Diawa, tudi klubskega soigralca pri San Antoniu, poskrbel, da je prednost v 28. minuti narasla na neulovljivih 22 točk – 64:42.

Parker se je tedaj že lahko začel pripravljati, da bo stekel na tribune, najprej v objem očetu Tonyju st. in mami Pameli Firestone, nato pa v družbi soigralcev še na nasprotni konec dvorane, od koder je francoske košarkarje spodbujala večina sorodnikov in prijateljev. Pred prevzemom prve zlate kolajne pa je prišel še en veliki trenutek: eden najboljših organizatorjev igre na svetu je bil pričakovano in zasluženo izbran za najboljšega igralca letošnjega EP, v elitni peterki pa so se poleg njega ob ovacijah občinstva predstavili še Goran Dragić, Hrvat Bojan Bogdanović, Linas Kleiza in Španec Marc Gasol.

Španci so začeli nastop na EP z zmago nad Hrvaško z 68:40, v tekmi za tretje mesto pa so istega tekmeca še enkrat ugnali zelo prepričljivo, s 26 točkami razlike. Naši sosedi so zadnjič vodili sredi druge četrtine z 28:27, a so že v glavnem premoru zaostali za 11 točk in si niso več opomogli. V njihovih vrstah je vnovič izstopal Bogdanović (za tri 4:7), Španci pa so imeli poleg običajnih adutov še dva iz rokava: Victorja Claverja (16 točk) in Sergia Llulla (za dve 3:5, za tri 5:10). Bronastega odličja pa se prvaki prejšnjih dveh EP niso mogli docela razveseliti. »Želeli smo zlato, toda kolajna je kolajna. Naša obramba je dobro delovala od prve minute, Sergio Llull je zadel kopico trojk in okrepil naš napad, Marc Gasol pa je bil – Marc Gasol,« je ocenil Ricky Rubio.