Po drugem nokavtu bo premor zelo dobrodošel

Slovenski košarkarji so sinoči zaostajali že za 20 točk in zasedli tretje mesto v skupini C.

Objavljeno
10. september 2013 02.21
Gašper Vidmar in Maciej Lampe med tekmo EP Slovenija Poljska,Celje Slovenija 09.09.2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Celje – Ni vsak dan nedelja, so si po porazu s Hrvaško rekli navijači naših košarkarjev, ki so računali na četrti uspeh in potrditev drugega mesta v skupini C. Zaman. Po najslabši predstavi zadnjih let je Slovenija vnovič klonila in zdrsnila na tretje mesto, v Ljubljano pa bo vendarle ponesla eno zmago popotnice. V četrtek se bo udarila z Italijo.

Medtem ko so bili Poljaki v uvodnih štirih kolih šampioni usodno slabih odprtij tekem, so sinoči popravili vtis, njihovo vlogo pa so prevzeli Slovenci. Kdo ve, koliko jih je potrlo nedeljsko razočaranje proti Hrvatom, v kolikšni meri uspaval konec negotovosti v skupini C zaradi popoldanskega poraza Češke in koliko je prispevalo podcenjevanja tekmeca, ki jim je prišel naproti po štirih zaporednih neuspehih. Bržkone je šlo za kombinacijo vsega, lahko pa bi prišteli še utrujenost in »remont« začetne peterke. Božidar Maljković se je poleg tradicionalne rokade centrov odločil tudi za zamenjavo branilske naveze ter Gorana Dragića in Jako Blažiča zamenjal z Jako Lakovičem in Domnom Lorbkom. In spremembo je verjetno kdo razumel kot dokaz, da so Poljaki nekoliko »drugačen« tekmec od prejšnjih.

Težko je namreč najti drugačno razlago za neprepoznaven štart slovenskih košarkarjev. Sleherni korak je bil počasnejši in manj odločen, kot smo navajeni, zato je bilo videti, kot da se je poljsko moštvo na pamet naučilo njihov igralni libreto in brez težav – bodisi s posamično obrambo bodisi s consko – preprečevalo akcije, ki jih je poskušal povezati nerazpoloženi Lakovič. Do 5. minute so gostje zadeli tri trojke in vodili s 13:4, hitro pa so se tudi vrnili v ritem po vstopu v igro Gorana Dragića, Boštjana Nachbarja in Mirze Begića, ki je prinesel hipno izboljšanje in izenačenje na 17:17. Ker pa je slovenska obramba nadaljevala kot na treningu, so Poljaki brez težav prihajali do ugodnih metov. Center Marcin Gortat je zlahka prekašal strelski učinek klubskega soigralca G. Dragića, krilni center Michael Ignerski je zadeval trojke in izpod koša, naturalizirani Thomas Kelati pa je bil natančen za tri točke.

Ob slabem kroženju žoge so naši košarkarji zmogli le 21 točk v uvodnih 17 minutah in tik pred polčasom zaostajali s 26:36. Zato jih je pokonci držalo upanje, da po premoru ne bodo mogli nadaljevati tako slabo. Toda ko tekmec, četudi slabši, uide z vajeti, ga je sila težko ukrotiti. Omembe vrednega zasuka niso prinesli niti prvi prehodi k conski postavitvi. Kajti samozavestni Poljaki, ki so po izgubi možnosti za napredovanje poudarjali, da bodo pred vrnitvijo v domovino poskusili oprati svoj ponos, so v takšnih razmerah zaigrali kot v transu. Nenazadnje bi morali krepko pobrskati po spominu, da bi si priklicali pred oči, kdo jim je nazadnje omogočil toliko neoviranih metov, ki so jih izkoristili za enajst trojk (Kelati za tri 5:7).

Domen Lorbek (trojke 3:4) je poskušal odgovoriti z enako mero, vendar ni imel razpoloženih soigralcev in slednjič je kot edini v slovenski zasedbi dosegel dvomestno število točk. In ker se je malodušje začelo stopnjevati, je začel groziti celo polom. Poljaki so v 37. minuti vodili že s 67:47 in začeli žeti aplavze (zaslužene in protestne) na odprti sceni, gledalci, ki so se v minulih mesecih tepli za vstopnice, pa so začeli predčasno zapuščati tribune. Slovensko moštvo je v končnici ublažilo poraz, toda dvodnevni premor mu bo prišel zelo prav.

Božidar Maljković je po porazu potarnal: »Igrali smo brez energije, medtem ko so Poljaki imeli odličen timing in izvedbo. A za nas ta tekma ni bil zelo pomembna. Normalno je, da igralci že mislijo na Ljubljano in da so igrali mehkeje. Vsem sem namenil največ 24 minut igre, saj sem želel vzpostaviti ravnovesje v ekipi, da se ne bi kdo poškodoval in da bi si zacelili poškodbice.« Mirza Begić je pristavil: »Poljaki so bili močnejši in imeli več energije kot mi. Mi smo je ogromno porabili v prvih treh tekmah. Nocoj so bile noge težke, roke niso ubogale. Oni pa so imeli odličen strelski večer.«

Poljski selektor Dirk Bauermann je potrdil sloves specialista za Slovence: »Zelo sem zadovoljen z današnjo izvedbo. Igralci so sledili načrtu, v obrambi so bili zelo solidni, seveda pa vedno pomaga, če zraven še zadevaš. Kelati tokrat je, kar je drugim dalo samozavest. Zame je velika čast voditi tekmo proti trenerju, kakršen je Božidar Maljković.«

Naši košarkarji so se sinoči že preselili v Ljubljano, kjer se bodo v četrtek pomerili z Italijo, presenetljivo edino neporaženo reprezentanco na EP. V soboto se bodo udarili še z Grki, ki so zelo dobro odprli EP, po dveh porazih pa bodo morali napeti vse sile, če želijo nadomestiti zaostanek. Tretja ovira bo v ponedeljek Finska. V četrtfinale bodo napredovale štiri najuspešnejše ekipe novoustanovljene skupine F, vrstni red pred začetkom drugega dela pa je naslednji: Italija 2:0, Slovenija, Španija, Hrvaška in Finska po 1:1, Grčija 0:2.