Po zmagi znova pri svoji igri

Zoran Dragić po zmagi nad Italijo: Vedeli smo, da si ni smemo več privoščiti spodrsljaja.

Objavljeno
13. september 2013 11.30
Eurobasket 2013 Slovenija - Italija
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Slovenski košarkarji so po prvem uspešnem koraku v drugem delu EP priznali, da so s svojo značilno igro spet spraznili baterije, a zbranost pri pripravah na doslej neporažene Italijane se jim je včeraj dvakratno obrestovala. Brata Dragić sta sinoči prispevala 37 od 84 slovenskih točk, mlajši Zoran pa je dvoboj končal z »dvojnim dvojčkom« in si prislužil pohvale selektorja Božidarja Maljkovića. Potem pa si zaželel vsaj podobno, če ne še boljše nadaljevanje.

Kako zahtevna je bila tekma za vas?

Predvsem je bila zelo težka, saj smo dolgo lovili Italijane, ki imajo zelo dobre strelce na zunanjih položajih. Vsakič, ko smo se odlepili, so zadeli trojko in zmanjšali razliko. A prevladala je naša agresivna igra v obrambi in napadu. Mislim, da smo zasluženo zmagali. Agresivnost je krasila prav vse med nami, saj smo se zavedali, da je to zelo pomembna tekma za nas in da si v drugem delu ni mogoče privoščiti spodrsljajev. Zdaj nas čakajo Grki, ki so zelo izkušeno moštvo in proti njim bo treba pokazati enako igro.

So vas Grki presenetili, ko so v prvem dvoboju drugega dela ugnali Španijo?

Morda so nas nekoliko res presenetili, a po drugi strani so v njihovem moštvu sami vrhunski košarkarji, ki igrajo v evropskih ligah ali v ligi NBA. Pa tudi sicer je že od prvega dne evropskega prvenstva tako, da lahko vsak užene vsakogar.

Kako zahtevna je bila obramba na italijanskih košarkarjih, ki so dobri strelci in nenehno iščejo priložnost za met?

Oni imajo zelo razširjeno igro, v Luigiju Datomeju pa imajo dobrega krilnega centra, ki nenehno prihaja do priložnosti za met na koš od daleč. Zaradi tega smo morali v obrambi na njem prihajati na pomoč tudi z drugih igralnih položajev. Če bi Italijanom žoga res dobro krožila, bi nam bilo v obrambi po mojem težje. A očitno so stalno podajali svoji 'štirici', tako da je nekako šlo.

Veliko ste se v obrambi menjali tudi na Marcu Bellineliju, prvem zvezdniku italijanske reprezentance …

To je bilo pričakovano in v našem načrtu, saj je glavni igralec v njihovi zasedbi in vedeli smo, da bomo opravili že pol posla, če ustavimo njega. Ustavili pa smo ga lahko samo s skupnimi močmi, tako da ga je skozi tekmo pokrivalo več košarkarjev.

Vam bo lažje po uvodni zmagi drugega dela, s katero ste prekinili niz dveh porazov iz Celja in si postavili dobro izhodišče pred naslednjima dvobojema?

Mislim, da ne bo nič lažje, saj so Grki ravno tako vrhunska zasedba, mi pa se držimo tega, da pri pripravi in načrtu razmišljamo le korak naprej. Gremo od tekme do tekme.

Je bila lakota po uspehu pred dvobojem z Italijani vendarle še večja?

Bila je zelo velika, gnala nas je silna želja. Po porazih s Hrvaško in Poljsko smo potrebovali zmago, da se spet nekoliko dvignemo. Morda to niti ni pravi opis, saj nisem čutil, da smo padli, bolj je šlo za to, da si povrnemo igro, ki nas je krasila v uvodnih dvobojih. Mislim, da smo se zdaj vsi sprostili, je pa zelo pomembno, da ostanemo na realnih tleh.

Kako pomembna je bila podpora občinstva?

Res hvala navijačem, bili so fenomenalni, lahko le upamo, da se bo enako ponovilo proti Grkom in bodo vsaj tako glasni.