Pod koš po nogometnih smernicah

Prihodnje evropsko prvenstvo bo v šestih ukrajinskih mestih. Ukrajina s popotnico nogometnega eura.

Objavljeno
22. september 2013 21.50
Edo Murić, Domen Lorbek in Lipovyy Oleksandr na tekmi EP Slovenija proti Ukrajini,Ljubljana Slovenija 21.09.2013
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Slovenija se je prvič doslej lotila prirejanja največjega košarkarskega tekmovanja na stari celini, pred podobno nalogo pa je zdaj tudi Ukrajina, gostiteljica naslednjega evropskega prvenstva. Le da ima v primerjavi z našo deželo imenitno popotnico nogometnega eura, ki ga je lani gostila skupaj s Poljsko in takrat pobrala kopico pohval.

»Res se vsi spominjamo festivala v nogometu, generalka za nas je bilo pravzaprav tudi letošnje evropsko prvenstvo za košarkarje do 16 let,« je ob začetku včerajšnje predstavitve naslednjega eurobasketa poudaril njegov direktor Markjan Lubinskij. Podobno kot drugi navzoči, med njimi tudi Oleksandr Vilkul, podpredsednik ukrajinske vlade, je nekajkrat razgrnil, da se je igra pod košema po priljubljenosti športnih panog med Ukrajinci zasidrala na 2. mestu, nogomet je na vrhu kajpak nedotakljiv.

»A ubrali bomo prav nogometne smernice. Ukrajina se je marsikaj naučila med prirejanjem lanskega eura, prav zato smo se odločili tudi za organizacijsko ekipo, v kateri so številni, ki so sodelovali tudi pri nogometnem spektaklu,« sta skupaj povedala direktor in politik, kopico optimizma glede uspeha in odmevnosti prihodnjega košarkarskega tekmovanja stare celine pa je ponudil tudi Kamil Novak, glavni tajnik evropske sekcije pri FIBA: »Eurobasket je postal dogodek izjemnih razsežnosti, kar potrjujejo število gledalcev na tekmah, zanimanje TV hiš, navzočnost poročevalcev iz tiskanih medijev. V Ukrajini sem bil v zadnjem času večkrat, si med drugim ogledal tudi prvenstvo moštev do 16 let in lahko vam povem, da na tako visoki organizacijski ravni doslej še ni bilo tekmovanja v mlajših starostnih razredih.«

A slednjega kajpak po zahtevnosti, logistiki, množičnosti udeležencev in nenazadnje odmevu nikakor ne gre primerjati s prestižnim članskim dogodkom. Ta naj bi iz Ukrajine poslal sporočilo spodbude in nikakor ne besed politične in gospodarske krize, s katerima se v zadnjih letih spopada dežela s 46 milijoni prebivalcev.

»Seveda so vedno možni zapleti, predvsem v znanih težavnih ekonomskih razmerah, a brez vlaganja v infrastrukturo in sploh šport se takšnega tekmovanja ne moreš lotiti,« se dobro zaveda Volkov, zdaj prvi mož ukrajinske zveze, nekoč še v sovjetskih časih pa odličen košarkar. Na včerajšnji predstavitvi v Stožicah je njegova navzočnost pritegnila izjemno pozornost, sam je bil kajpak prešerne volje tudi zaradi visokega 6. mesta svoje reprezentance. A prav ta nepričakovana uvrstitev z vizumom za svetovno prvenstvo je potrdila njegove besede o pomembnosti vložka: »Poglejte, pred dvema letoma smo se odločili za prihod Mika Fratella, ker smo poznali njegovo strokovnost in ohranjali prepričanje, da bo dobro pripravil reprezentanco tako za letošnje prvenstvo kot tudi za tisto čez dve leti pri nas.« Ob tem je Volkov še omenil, da bi bila vrhunska zgodba Ukrajine 2015, ko bi doma osvojila kolajno, pred tem se seveda košarkarski srenji kaže dobro predstavitvi tudi na SP v Španiji.

In tako kot se želijo Ukrajinci odrezati na igrišču, bodo seveda storili vse, da tudi po organizacijski plati ne bo izostala uresničitev visokih ciljev. Prvenstvo bo v šestih mestih – Kijevu, Donjecku, Odesi, Dnipropetrovsku, Lvivu in Harkivu –, povsod bodo akterji in gledalci uživali v povsem novih arenah, nared bodo v prvem četrtletju 2015. Glavno mesto bo dobilo dve novi dvorani, v sleherni bo zmogljivost 15.000 gledalcev, osrednja, prizorišče velikega finala, bo le pet minut hoje oddaljena od osrednjega štadiona, kjer sta lani nogometni euro sklenili Španija in Italija (4:0).

Povsem razumljivo, da bo gradnja dvorane v centru Kijeva najdražja. Podobno kot še tri druge arene – v Odesi, Lvivu in Dnipropetrovsku – bo za vložek in izvedbo skrbelo podjetje United Basketball Investments (UBI). Gradnja štirih objektov bo stala približno 150 milijonov evrov, polovica tega zneska pripada novi kijevski lepotici. A obenem podpredsednik vlade poudarja, da prirejanje prvenstva prinaša Ukrajini 100.000 delovnih mest, hkrati bo povečalo zanimanje za košarko med mladimi in tako tej panogi še vidneje odprlo vrata na evropskem vzhodu. »Spodbudno je že spoznanje, da bo s prihodom ukrajinskega kluba v evropsko ligo elita tudi pri nas. Gostovanja Barcelone, CSKA, Partizana in drugih bodo imenitno napovedala evropsko prvenstvo,« pa je prepričan Volkov, ki je sinoči nasmejano zapuščal Stožice. V upanju, da bodo njegovi nasledniki čez dve leti na končni lestvici prvenstva še višje.