Pogled strokovnjaka: Conska obramba

Slobodan Subotić o prvem porazu Slovenije na eurobasketu: Hrvatom je pravočasno stekel met z razdalje.

Objavljeno
09. september 2013 10.53
Slovenija, Ljubljana, 08.05.2012. Slobodan SUBOTIC, novi direktor kosarkarskega kluba Union Olimpija. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
Slobodan Subotić
Slobodan Subotić
Poraz vsekakor pomeni manjše razočaranje, toda po drugi strani morajo igralci ohraniti trezne glave in se oddolžiti s še boljšimi predstavami. Poraza na vsak način ne kaže jemati tragično, naši igralci zagotovo niso roboti, da bi lahko leteli in vsako tekmo uprizarjali igre na najvišji ravni. Nikoli tudi niso napovedali, da bodo na prvenstvu dobili vse tekme. Dosegli so prvi glavni cilj, uvrstili so se v naslednji krog in zdaj se je treba čimprej pobrati. Časa ni veliko, čeprav naj bi bil dvoboj s Poljsko lažji. Moje mnenje je, da je treba Poljake vzeti kot največje tekmece in se jih lotiti z enakim pristopom, kakršen je doslej odlikoval to moštvo. Fantje si ne smejo privoščiti preračunljivosti, saj se na tem prvenstvu lahko vsaka poigravanje lahko spremeni v polomijo. Vem, da je utrujenost velika, izčrpanost je prisotna in to je bilo včeraj na trenutke zelo očitno.

Hrvaška ni ponudila kdo ve kako bleščeče igre, vendar je razkrila, kaj našim ne ustreza. Do zmage je prišla po zaslugi conske obrambe. Pomagali smo ji tudi sami z nekaterimi prehitrimi meti za tri točke, pri čemer pa je treba vedeti, da smo imeli dobršen del tekme vse pod nadzorom. Priigrali smo si kar 12 točk prednosti.

Malo sem presenečen nad tem, da so nas Hrvatje ustavili s consko obrambo, kajti že tekma z Gruzijo je nakazala, da bi nam ta način obrambe lahko povzročal veliko preglavic. Je pa hkrati pravšnje opozorilo za naprej. Tudi drugi tekmeci so videli našo pomanjkljivost in se bodo ustrezno pripravili. Še bolj temeljito morajo naši vaditi odgovore na to vrsto obrambe.

Hrvatom je pravočasno stekel tudi met z razdalje. Rudež je zadeval, ko je bilo treba. Je hvaležen igralec, Tomić je garal pod košema, v obrambi je zaprl prostor, a se je videlo, da ima za seboj naporno klubsko sezono.

Kako bi lahko sinoči bolje odgovorili, ne bi vedel natančno. Po bitki je vsakdo lahko general. Kaj vem, morda bi morali v ključnih trenutkih poskusiti s kakšno zvijačo s klopi. Ali da bi poskušali s še več pritiska na sodnike, da bi izzvali navijače, da bi bolj pritiskali na sodnike, tekmece. Ali da bi tekmo izgubili že v rednem delu z manjšo razliko v koših? No ja, to je relativno.