Preračunljivost ni dobra

Košarkarski reprezentant Nebojša Joksimović po zmagi nad Grčijo napoveduje nadaljnji boj brez popuščanja.

Objavljeno
15. september 2013 10.46
Joksimović Nebojša in Spanoulis Vassilis na tekmi EP Slovenija proti Grčiji,Ljubljana Slovenija 13.09.2013
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Potem ko ga je vabilo v reprezentanco pred meseci kar presenetilo, se je Nebojša Joksimović izkazal kot eden močnih obrambnih adutov, ki je imel na zadnjih dveh dvobojih na skrbi najpomembnejša igralca italijanske in grške reprezentance. Po včerajšnjem preboju v četrtfinale je s soigralci pokal od zadovoljstva in opozoril, da na takšne igre lahko vedno računajo, le svojega sloga se morajo držati.

Za trenutek ste poskrbeli za vznemirjenje, a opravili velik posel. Zakaj je prišlo do padca?

Že po prvem polčasu smo imeli v rokah nepričakovano visoko vodstvo. Idealno smo nadzorovali tekmo, igrali zelo dobro obrambo, prehajali v hitre protinapade, vse smo delali, kot smo se dogovorili. Grki so poskušali upočasniti igro, kar smo pričakovali, vendar nikakor niso mogli uveljaviti svojega sloga. Pri nas je sicer nato prišlo do padca, ki jim je omogočil vrnitev v igro in prinesel tesno končnico, v kateri je bilo treba iti na vse ali nič. Preprosto jim je uspelo znižati razliko, ko smo bili mi malo živčni. Vendar smo z mirnih izvajanjem prostih metov in dobrim prevzemanjem zasluženo zmagali.

Ste takoj vedeli, da boste vi pokrivali Spanoulisa?

Ne, niti dopoldne, ko smo se pogovarjali, tega nisem vedel. Nalogo so mi dodelili v slačilnici, a ker se skupaj pripravljamo in delamo analizo tekmeca, pri sebi že prej veš, kdo bo lahko tvoja skrb in se v glavi na to pripraviš.

Že drugič zapored ste opravili odlično nalogo v obrambi, saj ste bili zadolženi tako za Marca Belinellija kot Vassilisa Spanoulisa.

Res smo bili v pripravi na tekmo najbolj osredotočeni nanj, saj ustvarja igro grške reprezentance. Vendar pri tej nalogi ne govorimo le o Nebojši Joksimoviću ali Goranu Dragiću. Za to imajo ogromno zaslug tudi drugi v moštvu. Pomagali so že iz prve podaje, kar je običajno v košarki prepovedano, saj lahko takoj pade odstotek meta. A smo tvegali. Zelo dobro so nalogo opravili tudi naši visoki igralci. Vsi smo sodelovali pri tem rezultatu.

Kako doživljate svojo vlogo?

Vsaka tekma prinaša napetost, saj si cel dan zbran zaradi priprave na tekmeca in to prinaša neko napetost. Ne bi sicer rekel, da sem začel v krču, a vendarle sem prvič igral proti takšnemu zvezdniku, ki sem ga gledal, kako je dobival tekme v evroligi in odločal prvenstva. A ko sem to pri sebi prebil, nisem do njega čutil več nobenega spoštovanja.

Skozi EP se vse bolj dvigate …

Moje vloge se spreminjajo, na prvi tekmi je bila drugačna. A jaz sprejmem vsakršno zadolžitev. Naše moštvo odlično deluje, zavedamo se, da bo en dan v ospredju eden, naslednji drugi. In če smo pravi, se bomo v tem stalno spodbujali.

Zdaj večkrat pogledate tudi proti košu …

V dveh, treh situacijah bi se sicer moral bolje odzvati, vendar ni bilo nobenih težav. Če bom imel priložnost, bom vedno šel proti košu.

Se boste tudi dvoboja s Finsko lotili s polno močjo?

Morali bomo iti na zmago, da si zagotovimo čim višjo uvrstitev v skupini. Vemo, da je nasprotna skupina zelo zahtevna in da bo vsaka tekma zelo težka. Tudi če bi se v četrtfinale podajali z vodilnega položaja po drugem delu, to ne prinaša ničesar, nič ne bo zagotavljalo napredovanja. Pri tem ne bomo prav nič preračunljivi, saj se običajno v tem primeru stvari ne iztečejo dobro. Šli bomo na polno. Potrdilo se je že, da če igramo, kot smo dogovorjeni in vsakič lovimo zmago, je vedno najbolje.