Pretres v Litvi: Kazlauskas in Sabonis se ne gresta več

Pritisk javnosti je bil prevelik, po srebru na EP odstopil litovski selektor in predsednik tamkajšnje košarkarske zveze.

Objavljeno
02. oktober 2013 19.58
Slovenia Basketball Eurobasket
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Vilnius - Odstopi selektorjev po košarkarskem evropskem prvenstvu niso nič posebnega, če se zgodijo pri izbranih vrstah, ki so tekmovanje sklenile sklonjenih glav. Toliko bolj nenavadno pa je, če se za takšen korak odloči »dirigent« srebrne reprezentance. A zgodilo se je ravno to: le deset dni po koncu prvenstva na slovenskih tleh sta z mest selektorja finalistke Litve in predsednika tamkajšnje košarkarske zveze odstopila Jonas Kazlauskas in nekdanji zvezdnik Arvydas Sabonis.

»Pritisk sedme sile na trenerja in igralce, pa tudi name, je izjemen že od prvega dne, ko smo na selektorski stolček ustoličili Kazlauskasa, in se je nato le še stopnjeval. Zakaj, ne vem. Zdravniki pa so mi priporočili, naj živim umirjeno, brez nepotrebne živčnosti in stresa. Hvala in srečno vsem! V prihodnje pa bodite nekoliko bolj nežni,« je novinarjem ob svojem slovesu zažugal Sabonis.

Selektor Kazlauskas je pred letošnjim srebrom na eurobasketu že osvojil tudi že olimpijski bron v Sydneyju ob prelomu tisočletja. V klubski karieri je doslej vodil Žalgiris, Lietuvos Rytas, Olympiakos in moskovski CSKA, sedel pa je tudi na selektorskem stolčku Poljske, Kitajsko in Grčijo.