Pričakovano mučenje s Čehi le prineslo srečen konec

Po hudi bitki vendarle navdušenje in olajšanje v dvorani Zlatorog, drevi na vrsti branilci evropskega naslova.

Objavljeno
05. september 2013 01.53
Murić Edo in Houska Pavel med tekmo Slovenije proti Češki na EP v košarki,Celje Slovenija 03.09.2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Celje – Uvodni dan 38. EP v košarki je še marsikaj hudo škripalo pri organizaciji, tudi optimizem številnih moštev (Francije, Litve, Turčije, Poljske, Rusije) je hitro splahnel. Zato pa je svojo nalogo uspešno, čeprav ne brez težav, opravila slovenska reprezentanca, ki lahko bolj sproščeno pričakuje drevišnji veliki dvoboj s Španijo.

Sinočnje dogajanje v dvorani Zlatorog je bilo prav takšno, kot so ga napovedali naši košarkarji, njihovi trenerji in boljši poznavalci razmer s strani. Čehi si še zdaleč ne zaslužijo niti ščepca podcenjevanja, saj njihov zdajšnji rod ustreza vsem zahtevam sodobne košarke, hkrati pa je bilo jasno, da bo lahko slovensko moštvo zaradi psihološkega bremena prikazalo le del svojih sposobnosti. Gledalci – med njimi tudi predsednik Borut Pahor z veliko zastavo – so jim sicer poskušali v imenitnem ozračju lajšati delo z bučnim navijanjem, vendar je bilo jasno, da bližnjice do olajšanja ne bo. Košarkarji so potrebovali svoj čas, da so opravili z nakopičeno napetostjo in nevidnimi strahovi, ki so se jim prikradli v podzavest. Obdobja uspešnih potez so se tako prepletala s trenutki neprepoznavne igre, pa tudi posrečenimi akcijami Jana Veselyja, Tomaša Satoranskyja & Co. Pot do zmage je bila tako bolj trnova, kot bi si želeli, zato pa je bila še nekoliko slajša, kot če negotovosti sploh ne bi občutili.

V prvem polčasu je Božidar Maljković kot rokohitrc menjaval peterke (v igro vso tekmo ni stopil le Uroš Slokar), nobeni kombinaciji pa ni uspelo priigrati večje prednosti. Med slovenske strelce se je namreč v uvodnih 20 minutah vpisalo le šest mož, med katerimi so bili najučinkovitejši Jaka Blažič (9 točk), Jure Balažič (8) in Gašper Vidmar (7). Manjkale so predvsem točke prvega slovenskega aduta Gorana Dragića. Kot da bi ga trema med vsemi najbolj načela, je dolgo igral v krču, brez njegovih prodorov in asistenc pa ni prave Slovenije. Čehi so tako dosegali več 'lahkih' košev iz nasprotnih napadov kot domača reprezentanca, in če bi bili nekoliko bolj učinkoviti pri metih za tri točke, bi zagrozili še resneje. Vendar tudi ob takšnem scenariju nikakor ni bilo lahko.

Slovensko moštvo je dobilo vse tri uvodne četrtine s prednostjo dveh točk, po vsakem obetavnejšem pobegu pa ga so ga Čehi dohiteli. Po vodstvu s 30:25 je prišlo do izenačenja na 32:32, po prvem košu Gorana Dragića in tretji Balažičevi trojki pa so izbranci Božidarja Maljkovića v 23. minuti imeli že devet točk naskoka – 35:26. Navdušenje polnih tribun pa je bilo preuranjeno, saj je sledil vnovičen padec. Energični Vesely, ki je začel dvoboj v centrski vlogi, nato pa se kot češka različica Andreja Kirilenka spretno in učinkovito pomikal na položaja krilnega centra in krila, namreč soigralcem bi dovolil, da bi se predali. Ob začetku zadnjega dela tekme se je Češka povsem približala in ni več izpustila Slovenije iz primeža. S košem Jirija Welscha po nedosojenih korakih je minuto in 40 sekund pred koncem izenačila na 60:60.

Tedaj se je začela prava drama za vse v celjski dvorani. Le 43,2 sekunde pred koncem tekme je Zoran Dragić unovčil le en prosti met (61:60), Satoransky na drugi strani igrišča ni izkoristil češkega napada, sicer hladnokrvni izvajalec prostih metov Boštjan Nachbar pa je presenetljivo zgrešil oba poskusa 17,9 sekunde pred iztekom igralnega časa. In ko je bil nenatančen tudi Welsch, je Nachbar dobil priložnost za popravni izpit, ki ga je izkoristil le polovično. Češki reprezentanci je ostalo za odločilni napad 7,6 sekunde, slovenski pa še ena osebna napaka do izkoriščenega bonusa, vendar se zanjo ni odločila. Vsaj namenoma ne, in čeprav je Luboš Barton med prodorom jezno kazal sodnikom, da so ga porinili, so ti dosodili korake za Slovenijo dve sekundi pred koncem tekme. A četudi bi se odločili za osebno napako, še vedno ne bi imel na voljo prostih metov.

Dober konec, vse dobro, pravi stari rek. Nekoliko novejši pa, da dobrim moštvom zadošča že majhno darilo za začetek uspešnega niza.

Božidar Maljković si je po tesni zmagi oddahnil: »Težko se je bilo pripraviti na tekmi, saj Čehi najbolje obvladajo igro 'teci in meči' v vsej Evropi, pogosto pa postavijo kar pet dvometrašev na parket. Nekajkrat se nam je ponudila priložnost za pobeg, a je nismo izkoristili, zato smo bili na trnih do zadnjih sekund. Tekma ni bila lepa in brez napak, v končnici smo denimo zgrešili štiri od zadnjih šestih prostih metov, toda zmaga šteje prav toliko, kot če bi igrali brezhibno.«

Češki selektor Pavel Budinsky je dodal: »Čestitke Sloveniji. Obe moštvi bi lahko zmagali, toda na žalost nismo izkoristili priložnosti. Našim fantom ni bilo lahko, šlo je za prvi nastop na EP, polne tribune pa so bučno spodbujale domačo reprezentanco, zato smo si privoščili precej napak, zgrešenih 'zicerjev' in prostih metov. Toda ob polčasu je bil zaostanek povsem znosen, zato smo si rekli, poskusimo zmagati. Nismo bili daleč, toda v odločilnih trenutkih nismo vlekli pravih potez.«