Prihajajo dodatne vstopnice, ponarejenih še ni

Do včeraj prodali nekaj več kot 90.000 vstopnic za EP, za tekme Slovenijo v Celju bodo še na voljo.

Objavljeno
30. avgust 2013 10.23
Eurobasket 2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Vest, da sta FIBA in FIBA Europe vrnili slovenskim prirediteljem evropskega prvenstva nekaj vstopnic za razprodane tekme slovenske reprezentance v uvodnem delu tekmovanja, je razveselila privržence naših košarkarjev. Kolikšnemu številu navijačev se bo naknadno uresničila želja, pa bo jasno šele v zadnjem hipu.

Mednarodnima zvezama po predpisih pripada 500 vstopnic za vsako tekmo. In čeprav njuni vodilni možje zagotavljajo, da povpraševanje za tekme v Celju, Kopru, Ljubljani in na Jesenicah presega zanimanje iz prejšnjih let, jim jih je nekaj ostalo. Za prvih pet tekem Slovenije bodo naprodaj le na blagajni Eventima pred celjsko dvorano Zlatorog, zato se ponuja logično vprašanje, koliko jih bo sploh na voljo. Nikakor ne bi bilo prav, če bi ljudem vzbujali lažno upanje ali jih spodbujali na pot z raznih koncev države in čakanje v dolgi vrsti, če se jih bo sprostila le peščica.

Vodja prodaje vstopnic na EP Jure Pezdirc je pojasnil: »Težko je danes reči, koliko jih bosta FIBA in Fiba Europe vrnili. Strinjam pa se, da moramo pravočasno obvestiti javnost, da ne bi prišlo do hude krvi. Že zdaj pa lahko povem, da so še vedno na razpolago vstopnice za preostale tekme, vključno za morebitne nastope slovenske reprezentance v drugem delu EP, četrtfinalu in polfinalu. Če se bo Slovenija vanje uvrstila, bodo na sporedu ob 21. uri ne glede na trenutni razpored. Trenutno je povsem razprodan le veliki finale, obstaja pa možnost, da se bodo tudi zanj sprostile vstopnice.« Pezdirc je še dodal, da so do včeraj prodali nekaj več kot 90.000 vstopnic, s čimer so na dveh tretjinah prvega cilja (145.000), s katerim bi se ognili poslovni izgubi. Želja prirediteljev je prodati 250.000 vstopnic.

»V zadnjem času gredo za med vstopnice za tekme na Jesenicah, očitno so se prebudili navijači iz nekdanje Jugoslavije. Zelo dobro prodajo pričakujemo tudi med prvenstvom, predvsem za dvoboje v Stožicah, saj ljubitelji košarke razumljivo čakajo na razplet prvega dela EP, da bi videli, katere reprezentance bodo napredovale, in ob katerih urah bodo igrale,« je dodal Pezdirc in svetoval, naj bodo obiskovalci tekem previdni pri nakupu vstopnic, saj se na tovrstnih športnih prireditvah praviloma pojavijo v obtoku tudi ponarejene. Zaenkrat jih še niso zasledili, toda opozorilo ni odveč.

Vodja sektorja splošne policije Alojz Senčar mu je pritrdil. Pojasnil je, da preprodaja vstopnic po slovenski zakonodaji ni kaznivo dejanje, da pa so navzkriž z zakonom razpečevalci ponarejenih vstopnic in tudi denarja, ki se lahko pojavi kot plačilno ali menjalno sredstvo. V prvem delu EP bo poleg 500 varnostnikov za nastopajoče, goste in gledalce skrbelo okoli 750 slovenskih policistov, ki bodo delovali v dvoranah, nastanitvenih objektih udeležencev, na njihovih potovalnih trasah in v navijaških conah. Da bi učinkovito zavarovali 23 tujih reprezentanc in njihov privržence, so v rednih stikih z varnostnimi organi držav, iz katerih bodo gostje prišli v Slovenijo. V veliko pomoč pa jim je tudi baza podatkov Europola, saj so tako velike športne prireditve od nekdaj magnet za mednarodno druščino žeparjev, tatov, prevarantov in drugih zlikovcev z vse celine. V skladu z zakonom lahko policija izreče ukrep prepovedi udeležbe na športni prireditvi osebam, ki so sodelovale pri prekršku zoper javni red in mir z elementi nasilja, ogled tekme pa lahko prepove tudi opitim. Prireditelji hkrati opozarjajo obiskovalce iz držav, ki potrebujejo vizume, naj si jih pravočasno priskrbijo, ter vse druge, ki bodo v Sloveniji ostali več kot tri dni in ne bodo nastanjeni v gostinskih ali turističnih objektih, da se morajo prijaviti na pristojni policijski postaji. Vodja transporta na EP Aleš Mesec hkrati svetuje vsem gledalcem, naj se pravočasno podajo na tekme. Parkiranje pred dvoranami namreč ne bo možno, predvideti pa morajo tudi čas za dve varnostni kontroli. Vstop skozi prvi ograjeni obroč okoli dvorane bo možen uro in 15 minut pred tekmo, na tribune pa uro pred začetkom. Da ne bi zamudili dvoboja, morajo računati, da si bodo varnostniki vzeli čas za pregled navijačev tudi v gneči in časovni stiski.