Prvaki vedo, da ne zmagujejo več za 20 točk

Četrtfinale med Španci in Srbi: kako se bo Dušan Ivković postavil po robu štirim branilcem z izkušnjami iz NBA?

Objavljeno
18. september 2013 16.30
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana – Dvoboj Španije in Srbije budi številne spomine na cenjeni košarkarski šoli in tudi vroče medsebojne tekme bodisi na reprezentančni bodisi na klubski ravni. A ko sta se pomerili nazadnje na EP v Litvi, je bila Španija za razred boljša. Podobno tudi v finalu EP 2009 na Poljskem. Nova tekma pa v Stožicah (danes, 17.30) prinaša nove uganke.

»Ah, kakšna revanša. Morda bi se je res bali, če bi se moštvi pomerili v takšnih postavah kot pred dvema ali celo štirimi leti, a zasedbi sta zdaj že tako premešani, da res več ne razmišljamo o tistih visokih zmagah,« je med druženjem z novinarji, zadnjim pred današnjim četrtfinalnim izzivom, poudaril španski selektor Juan Orenga po namigu o zadnjem uspehu njegovih košarkarjev proti Srbiji s 84:59 na EP 2011. Nikakor pa se ni ustrašil možnosti trojčka: »Ohranjamo možnost za novo evropsko lovoriko, po slavjih na Poljskem in v Litvi bi se zdaj veselili že tretje zapored.« Treh naslovov v nizu pa že dolgo ni bilo, nazadnje se jih je veselila jugoslovanska reprezentanca na evropskih prvenstvih 1973, 1975 in 1977.

»Ampak prvenstvo se zdaj začenja prav zares. Pred nami je prva tekma odločilnega pomena,« je bil na včerajšnji novinarski konferenci jasen Rudy Fernandez, neuničljivi adut izbrane vrste, saj je pri njej že od olimpijskih iger v Atenah 2004. »Če se počutim kot veteran? No, malce pa res,« se je za hip nasmehnil, a se pri priči zresnil, ko je začel razmišljati o prihajajoči srbski oviri: »Upam le, da smo se ob treh dosedanjih porazih na tem prvenstvu tudi kaj naučili in bomo v sredo zares zbrani. Vem, morda nas ob uspehih z zadnjih tekmovanj tepe tudi pretirana samozavest, ne moreš pač vedno zmagati za 20 točk. Evropsko prvenstvo je dolgo, včasih celo bolj zahtevno po psihični kot po telesni plati. A ko sem pri soigralcih nazadnje opazil 'tigrov' pogled v očeh in jasno željo po novem vzponu, sem postal prepričan o tem, da se bomo v izločilnem delu prvenstva borili do zadnjega.«

Če bi sodili zgolj po izkušnjah kot tudi razpletu zadnjih tekmovanj, vloga favoritov pripada španskim košarkarjem. »Srbi morda na tem prvenstvu res presenečajo, toda očitno so sestavili zelo dobro moštvo novincev kot tudi nekaterih starejših igralcev. Telesno so močni, zbrani v obrambi, pravzaprav igrajo zelo dobro košarko,« je pred dvobojem tekmecem namenil pohvalo španski selektor.

In srbski tabor? V četrfinale prihaja s 1. mesta v svoji skupini drugega kroga, toda ne glede na to lepo izhodišče se bo zdaj moral najprej pomeriti z branilci naslova. »Seveda kot prvi v skupini ne pričakuješ, da boš kar takoj v četrtfinalu naletel na Španijo. Toda imamo moštvo, ki se je sposobno postaviti po robu slehernemu tekmecu. Zelo temeljito se bomo pripravili na to tekmo, lepo bi bilo, ko bi ponovili raven igre proti Franciji,« pravi prvi adut srbskega moštva Nenad Krstić.

Košarkarji, ki so se v Ljubljano preselili kot zmagovalci živahne skupine uvodnega dela na Jesenicah, ohranjajo optimizem, med samozavestjo in previdnostjo pa niha selektor Dušan Ivković. Ko je včeraj govoril novinarjem, je bil videti zaskrbljen le zaradi zadnjih težav s poškodbami. Po njegovih besedah danes na igrišču v Stožicah zagotovo ne bo branilca Stefana Markovića. »Za začetek nas v končnici čaka Španija, ki je najmočnejša pri branilcih. Štirje imajo izkušnje iz NBA, pri nas pa je Marković danes komaj dobro vstal iz postelje in niti ne more tekati po igrišču. Nemanja Nedović je prestal le krajši del strelskega treninga,« je izkušeni trener opozoril na težave svojega moštva, poudaril pomembnost zbranosti v nadaljevanju ter dejal, da je bila Srbija na tem prvenstvu doslej uspešnejša od realno kakovostnejših moštev. Bo tako tudi danes?