Prvi dan EP: 30.000 navijačev, od tega tretjina tujih

Med tujimi privrženci košarke je bilo na tribunah največ Hrvatov, Makedoncev, Srbov, Litovcev in Fincev.

Objavljeno
05. september 2013 12.10
Košarka Španija Hrvaška
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Natanko 1004 dni po pridobitvi organizacije se je včeraj v štirih slovenskih mestih začel največji športni dogodek v zgodovini samostojne države, košarkarsko evropsko prvenstvo. Prireditelji so s štartom lahko zelo zadovoljni, že dan pred tekmovalnim začetkom turnirja je namreč slavnostno odprtje na Kongresnem trgu spremljalo več tisoč športnih prviržencev, v neposrednem prenosu prek malih zalonov pa 190.000 gledalcev oziroma 26 % vseh, ki so v tistem času sedeli z daljincem v roki. To je bila najboljša gledanost katerega koli košarkarskega dogodka, povezanega s slovensko reprezentanco ali klubi, po zadnjem dvoboju drugega dela EP 2009 na Poljskem in obeta visoke številke tudi v prihodnjih dneh.

Še več košarkarskih navdušencev je pred zaslone priklenil obračun Slovencev s Čehi - številka se je povzela kar do 320.000. Začetek tekme je spremljalo 42 odstotkov vseh, ki so imeli vključene TV naprave, drugi polčas pa kar polovica vseh. To pa še vedno ni novi rekord v gledanosti, ki ga še vedno drži dvoboj Slovenije in Srbije v polfinalu EP pred štirimi leti.

Prireditelji so zadovoljni tudi z obiskanostjo tekem - prvih dvanajstih se je namreč udeležilo kar 30.000 ljubiteljev košarke, od tega jih je bilo pričakovano največ v dvobojih Slovenije in Češke, Srbije in Litve ter Rusije in Italije. Med navijači je bila več kot tretjina tujcev, prevladovali so Hrvati (2500), Makedonci (2000), Litovci, Srbi in Finci (1500).

Prvi dan je bilo na tribunah opaziti tudi nekaj visokih imen domače in tuje politike: ob slovenskem predsedniku Borutu Pahorju in nekaterih članih naše vlade so vsak svojo izbrano vrsto bodrili hrvaški predsednik Ivo Josipović, zunanja ministrica Vesna Pusić in minister za turizem Darko Lorencin, prvi mož Črne gore Milo Đukanović ter makedonska finančni in zunanji minister Zoran Stavrevski in Nikola Popovski.