Raje s Hrvati kot s Slovenci

Ukrajinci veseli, ker nimajo opravka z gostitelji.

Objavljeno
18. september 2013 21.20
BASKET-EURO-2013-CRO-ITA
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Reprezentanci iz naše soseščine, hrvaška in italijanska, sta včeraj še spokojno spremljali dogajanje v Stožicah. A današnji dan bo za obe izbrani vrsti drugačen, tokrat bosta na parketu – »azzurri« v lovu proti Litovcem za jutrišnji polfinale, naši južni sosedje pa so pred nepričakovano visoko ukrajinsko oviro.

»Zdaj me pač seveda sprašujete o lažji nalogi, ker je pred nami na nasprotni strani Ukrajina, ne pa katera od uglednejših reprezentanc. Toda naj si nihče ne domišlja, da bomo imeli opravka z moštvom, ki se je naključno znašlo med osmerico. Ukrajinci so se doslej dobro odrezali s konkurenčno igro, predvsem jim ne smemo dovoljevati nasprotnih napadov, lahko prejetih košev,« je v sicer sproščenem ozračju hrvaške novinarske konference poudaril selektor Jasmin Repeša. Večkrat se je izmikal namigom naših kolegov iz Zagreba, Splita, z Reke, češ da je pred njegovimi igralci priložnost kariere, pravzaprav se že nekaj hrvaških košarkarskih zasedb ni znašlo pred tako dobrim izhodiščem za napad na kolajno velikega tekmovanja. »Toda igralce pripravljam za vsako tekmo posebej. Tako je bilo od prvega dne prvenstva in tako bo tudi ostalo,« je povedal selektor reprezentance, ki že skoraj dve desetletji, od Aten 1995, čaka na uvrstitev med najboljše tri.

Ukrajinci pa bodo sploh prvič doslej nastopili v četrtfinalu, že zdaj si lepše napovedi naslednjega EP, ki ga bodo priredili čez dve leti, niso mogli želeti. Današnja zmaga bi še bolj odmevala kot makedonski podvig z nastopom v polfinalu Litve 2011, sodeč po včerajšnjih besedah v hotelu Plaza pa košarkarji z evropskega vzhoda ohranjajo optimizem. Aleksandr Lipovij je prav vesel, da danes ne bo imel opravka s slovensko reprezentanco: »V Ljubljani igram precej raje proti Hrvatom. Če bi imeli nasproti gostitelje, bi se borili še proti bučni dvorani …«

Vprašanje pa je tudi, komu bodo navijaška srca bolj naklonjena zvečer – košarkarjem iz nam sosednje Italije ali Litovcem, kjer spremljalo utrip pod koši bolj vneto in tudi poznavalsko kot kjerkoli drugje. Tudi favorita je težko napovedati, v primerjavi z omenjeno sproščenostjo, ki je vladala med srečanjem hrvaških novinarjev v pogovoru s selektorjem Repešo, pa je bila nato italijanska konferenca precej bolj resna in študiozna. Simone Pianigiani se je temeljito lotil analize igre svojega moštva, seveda pa je spoštljivo govoril tudi o tekmecih. Podobno kot prvi mož hrvaške klopi o Ukrajincih.

Italija se je edina med 24 udeleženkami prvenstva izkazala z brezhibno bero petih zmag v skupini uvodnega kroga, takrat navdušila številne rojake, ki so jo pospremili v bližnjem Kopru, a zdaj je to na prvenstvu že v oddaljenem spominu. »Azzurri« so se nato prebili prek drugega dela do končnice, kot podprvaki prejšnjega prvenstva se zdaj povsem razumljivo spogledujejo s sklepnim bojem za kolajne. »A povsem jasno nam je, kaj nas čaka. Litovska šola je odlična, igralci so močni pod košem, pričakujem hud boj za odbite žoge. Naše moštvo je najnižje na prvenstvu, skrbi pa ni. Še kako dobro nam je del dodatni dan za umirjeno pripravo, saj je naš četrtfinale v četrtek,« je poudaril Pianigiani in napovedal hud boj. Tako kot njegov tekmec z litovske klopi Jonas Kazlauskas.