Raje z Ukrajino kot s Francijo, prvi na potezi Hrvati

Slovenska reprezentanca pred današnjim koncem drugega dela EP v igri le za prvo ali drugo mesto v skupini C.

Objavljeno
16. september 2013 10.52
Borba za žogo na tekmi EP Slovenija proti Grčiji,Ljubljana Slovenija 13.09.2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Prvo mesto v skupini F in četrtfinalni dvoboj z Ukrajino v četrtek ali drugo mesto in soočenje s Francijo v sredo? To sta edini možnosti, ki se ponujata slovenski reprezentanci pred drevišnjo tekmo s Finsko. Izbira je jasna, toda prste bodo imeli vmes tudi Hrvati. Če bodo danes ugnali Grke, bo prvo mesto v skupini že njihovo.

Slovenskim košarkarjem se ponuja priložnost, da bi tako kot na Poljskem 2009 (tedaj so odpravili Litvo, Poljsko in Turčijo) dobili vse tri dvoboje drugega dela evropskega prvenstva. Njihova zadnja ovira pred začetkom izločilnih bitk je moštvo, ki nima niti teoretične možnosti za napredovanje, toda ob tem podatku se nam pred očmi prižge opozorilna rdeča luč. Podobno je bilo pred tednom v Celju, ko je naša reprezentanca v zadnjem kolu predtekmovanja pričakala »razsute« Poljake, ki so po nizu prepričljivih porazov že pripravili kovčke za vrnitev v domovino. Pred odhodom pa so mimogrede pošteno naklestili nemotivirane slovenske igralce.

Takratni poraz in odziv razočarane javnosti sta jih izučila, zato pred današnjim nastopom zagotavljajo, da se ne bodo spuščali v nikakršne računice. Toda tudi v športu velja načelo nikoli ne reci nikoli in težko je predvideti, kaj se bo dogajalo v slovenskih glavah, če bodo Hrvati v uvodni tekmi dneva dosegli sedmo zaporedno zmago in poslali domov Grke, Finci pa potrdili sloves športnikov z visoko moralno držo. In da ne bo pomote: v Stožicah so resda izgubili s Španci in Hrvati s skupno razliko 51 točk, a ne kaže pozabiti, da so v Kopru premagali Grčijo, Turčijo in Rusijo. Da je na letošnjem celinskem prvenstvu možno prav vse, priča tudi izračun možnosti pred današnjimi tekmami zadnjega kola: branilci evropskega naslova Španci lahko osvojijo prvo mesto v skupini C (v primeru porazov Slovenije in Hrvaške) ali izpadejo, Grke lahko rešita le zmaga nad Hrvaško in poraz Španije z Italijani, ki so lahko povsem brezbrižni. Mesto v četrtfinalu imajo zajamčeno tudi v primeru poraza, višje od tretjega mesta pa tudi ne morejo.

Nebojša Joksimović, ki je v soboto odlično opravil svojo nalogo pri štafetnem pokrivanju Vassilisa Spanoulisa, ocenjuje: »Finci bodo igrali sproščeno, njihova dobra lastnost je met za tri točke, ki ga res uporabljajo v velikem številu, tako pri nasprotnih napadih kot pri postavljenih akcijah. Ko se jim ponudi priložnost, ne oklevajo. Za met se odločijo že po petih, šestih sekundah, zato nas čaka povsem drugačna tekma kot proti Grčiji. Zavedamo se, da nam nihče ne bo omogočil sprehoda do nove zmage, in s takšnim razmišljanjem se moramo podati v tekmo. Če se bomo preveč sprostili, lahko v hipu uničimo, kar smo storili doslej. Četrtfinale je pred vrati in to bo tekma, ki bo odločila o naši končni oceni na prvenstvu. Z zmago bomo v boju za kolajne, s porazom pa med 5. in 8. mestom. Priložnost je vrhunska ...«

Drevi bodo gledalci videli dvoboj najmanj natančnih udeležencev drugega dela EP: Finci so celo najskromnejši na celotnem prvenstvu s 35,6-odstotnim izkoristkom poskusov iz igre (za dve točki 42 %, za tri 27,8). Prvi strelec moštva je organizator igre Petteri Koponen, ki je hkrati tretji najboljši podajalec med še vedno dejavnimi košarkarji na EP, mejo desetih točk presega tudi visoki branilec Shawn Huff, dobra znanca ljubljanskega občinstva Teemu Rannikko in Sasu Salin pa bosta poskusila prispevati svoj delež, da bi Finci po štirih porazih v uradnih tekmah prvič premagali Slovenijo. Napredek je že viden: na EP leta 1995, ko je že igral Hanno Möttölä, ki se je letos poškodoval v Kopru in končal tekmovanje, so izgubili z 72:94. V Litvi 2011 pa niti niso bili daleč od uspeha (60:67).

Strelci za Finsko na EP: Koponen povp. 12,5, Huff 10,8, Muurinen 8, Kotti 7,8, Salin 6,8, Rannikko (igral na 5 tekmah) 6,4, Möttölä (5) 6,2, Lee 6,2, Ahonen (5) 2,6, Koivisto 2, Haanpää 2,2, Nikkilä (3) 1,3. Najboljši skakalci so Kotti (3,8), Huff in Salin (po 3,5), prva podajalca Koponen (4,7) in Salin (2).