Rubio pozna faks hrvaške zveze

Špancem prvi dvoboj: v šaljivem kvizu razkrili bogato znanje o Hrvatih, ki so sami sebi največja neznanka.

Objavljeno
04. september 2013 10.48
Košarka Španci trening
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Celje – Taktika zastraševanja je ena najstarejših spremljevalcev velikih bitk in Španci so pred današnjim dvobojem s Hrvaško vestno opravili svojo nalogo. V šaljivem kvizu, v katerem so preizkusili svoje znanje o tekmecih, so razkrili širok nabor znanja, prednjačil pa je Ricky Rubio, ki je za šalo recitiral številko faksa Hrvaške košarkarske zveze. Evropski prvaki so s tem zagotovo dobili prvo bitko.

Ali bo tako tudi drevi na celjskem parketu, bo sicer jasno malce pred 20. uro, a reprezentanci imata že v štartu povsem drugačni izhodišči, ob katerih se živčnost lahko loteva kvečjemu Hrvatov. Ne glede na nepomembnost rezultatov iz pripravljalnega obdobja, vendarle ne gre pozabiti, da so proti močnejšim tekmecem v zadnjih tednih kot po pravilu izgubljali z velikanskimi razlikami, proti Franciji (-32), Turčiji (-29) in Srbiji (-17), v zadnjih dneh zaradi poškodbe izgubili stebra obrambe in nasploh celotnega sistema igre Marka Tomasa, prejšnje EP pa zapustili z delitvijo 13. do 16. mesta. Kako zelo drugače zveni njihova pot kot tista njihovih tekmecev, edinih neporaženih v pripravah in branilcev evropskih lovorik 2009 in 2011, mar ne?

Španci so se resda s kvizom šalili in razbijali tudi napetost v pričakovanju prvega dvoboja, a njihov prvi mož Marc Gasol prizna, da ravno začetek pušča najbolj odprta vrata morebitnim presenečenjem, zaradi česar so se tudi tako pozorno lotili analize tekmeca. Hrvaški selektor Jasmin Repeša je bil pač v zadnjih dneh primoran spremeniti koncept igre in opraviti rošade po igralnih mestih, zato Špancem ogledi prejšnjih dvobojev niti ne bodo v tolikšno pomoč.

»Vsi smo se potrudili, da bi se čim bolje pripravili na njih, zaradi odsotnosti Pauja in Juana Carlosa Navarra pa je motivacija in želja drugih po dokazovanju še večja. Če bo šla žoga pogosto skozi obroč, bo super, če pa se nam bo zalomilo in izgubimo prvi dvoboj, se bodo začele negativne analize. Tega se zelo dobro zavedam,« je Gasol opozoril predvsem na nevarnost pod košem, kjer se bo soočil z Antejem Tomićem, Barceloninim centrom, o katerem pa bolj ali manj ve vse. Med sezono v ligi NBA namreč redno spremlja špansko ligo, za uteho pred uvodnim dvobojem pa bi mu gotovo bila tudi Tomićeva ocena, da so kvečjemu pripravljeni za četrtfinale in da je zanje zlasti pomembno kvalificirati se še za naslednje EP.

Hrvati so imeli po hladni prhi ob Tomasovi odpovedi sicer le štiri dni časa, da se zberejo in spremenijo igralsko kombinatoriko, niti sami pa ne vedo, kako uspešni so bili pri tem med izolacijo v Crikvenici. »Sami sebi smo največja neznanka, saj med pripravami nismo bili pravi, igra pa ne dobra. Smo pa zadnje dni s pogovori in treningi našli rešitev, kako naj bi izgledali na parketu. Verjamem, da bomo odslej delovali veliko bolje, saj nam sicer ne bi ostalo nič upanja. Špancev se ne smemo lotiti preračunljivo, marveč kot da igramo finale. To je edina prava pot, četudi bi morali umreti na parketu. Dvoboj s Španci niti ni tako pomemben rezultatsko, bolj važno bo, kako bo izgledalo naše moštvo,« je odločen Roko Leni Ukić, ki prizna, da med pripravami niso ujeli prave kemije. A točki iz tega dvoboja bosta zmagovalcu sila prav prišli ob napredovanju v drugi krog, bolj kot zmaga proti tekmecema iz drugega današnjega dvoboja Gruzija–Poljska (14.30). Tanja Volarič