Še 12 dni do EP: Trifunovič v težavah

Rado Trifunovič zaradi obveznosti do Košarkarske zveze Slovenije ne bo prevzel vloge trenerja v Zadru.

Objavljeno
23. avgust 2013 10.30
jer Kosarka Helios Domzale:Union Olimpija
B. E., šport
B. E., šport

Rado Trifunovič očitno le ne bo novi trener Zadra. Kot je pojasnil, si zaradi obveznosti do Košarkarske zveze Slovenije, pri kateri je zaposlen kot inštruktor, in nalog vodje tivolskega prizorišča v času evropskega prvenstva preprosto ne more naložiti nove obveznosti. Hkrati pa se mu ne bi zdelo korektno, če bi Zadrčane prevzel šele po koncu EP.

Španci s +22

V povratni pripravljalni tekmi je španska reprezentanca veliko lažje opravila z Makedonijo kot v prvi. V Leonu je zmagala s 77:55, vnovič pa je bil prvo ime zmagovalnega moštva center Marc Gasol z 11 točkami in 10 skoki. Pri branilcih naslova na letošnjem evropskem prvenstvu so izstopali še Ricky Rubio (11), Sergio Llull in Sergio Rodriguez (po 8), pri Makedoniji Bo McCalebb (11), Vojdan Stojanovski in Todor Gečevski (po 9). Presenetili pa so Čehi, ki se bodo tako kot Španci pomerili s Slovenijo v uvodnem krogu EP, saj so na tridnevnem turnirju v Vilniusu ugnali Rusijo s 74:72 (Satoransky 15, Barton 12, Vesely 10, Hruban, Welsch in Jelinek po 8; Voronov 19, Šved 17, Voroncevič in Sokolov po 9). V drugi tekmi prireditve se je namučila tudi Litva in z 78:76 premagala Finsko (Kleiza 17, Valančiunas in Kuzminskas po 12, Juškevičius 8; Koponen 20, Huff 14, Kotti 11, Salin 7, Rannikko 5).

Švedi z adutoma iz NBA in najstnikom

Po spletu okoliščin bo švedski selektor Bradley Dean med tistimi, ki bodo imeli na letošnjem EP v svojem moštvu največ košarkarjev iz lige NBA, kar dva. Poleg krilnega centra Detroita Jonasa Jerebka in Charlottovega krila Jefferyja Taylorja pa je v reprezentanco presenetljivo uvrstil komaj 17-letnega organizatorja igre Ludviga Hakansona, ki bo, kot vse kaže, najmlajši udeleženec eurobasketa. Največ košarkarjev iz lige NBA bodo imeli v svojih vrstah Francozi (6), sledijo pa jim Španci (4), Litovci in Turki (po 3).