Šele s trojkami strli odpor Gruzijcev

Slovenska reprezentanca si je po novi drami že zagotovila napredovanje v drugi krog EP.

Objavljeno
08. september 2013 02.26
Zoran Dragić med tekmo EP Slovenija Gruzija,Celje Slovenija 07.09.2013
Eduardo Brozović, šport
Eduardo Brozović, šport
Celje – Slovenija, Grčija, Italija in Ukrajina ostajajo edine neporažene reprezentance po treh kolih evropskega prvenstva neštetih presenečenj. Včeraj so bili blizu prvemu porazu tudi slovenski košarkarji, ki so po hudi bitki vendarle ugnali Gruzijo ter si že pred dvobojema s Hrvaško in Poljsko zagotovili napredovanje v drugi del tekmovanja.

»Če bodo naši fantje izgubili, se ne kaže vznemirjati. Tekmo bodo verjetno razveljavili, saj Georgia nima česa početi na prvenstvu stare celine,« so se pred sinočnjim dvobojem pošalili slovenski navijači na račun angleškega imena Gruzije, ki je bil zapisan tudi na uradnem semaforju. Nadaljevanje heca pa bi jih bržkone pripeljalo do resne ugotovitve, da je Mednarodna košarkarske zveza FIBA zmožna vsega. In res, če je bilo EP leta 1949 v Egiptu in je na njem zmagala domača reprezentanca, zakaj ne bi smela na eurobasketu v Sloveniji igrati selekcija ameriške zvezne države?

Manj razpoloženi za šalo so bili gruzinski košarkarji. Potrdili so, da so povsem zasluženo postali člani srednjega kakovostnega razreda, ki zna v hipu kaznovati nezbrano igro ali trenutke zmanjšane zavzetosti. Včeraj so se nemudoma postavili v consko obrambo in z njo grenili življenje slovenski reprezentanci, nato pa bodisi z nasprotnimi napadi bodisi s potrpežljivimi akcijami pridno nabirali točke s koši krilnega centra Viktorja Sanikidzeja in branilca Rickyja Hickmana. V 8. minuti so že vodili s 16:7, pri čemer sta prav vse točke našega moštva prispevala Goran in Zoran Dragić. Notranja igra medtem nikakor ni stekla, čeprav je Božidar Maljković v tretjem nastopu na EP uvrstil v začetno peterko še tretjega različnega centra. Po Gašperju Vidmarju proti Češki in Urošu Slokarju je tokrat dobil priložnost Mirza Begić, vendar je lahko le »remiziral« z dokaj pasivnim Giorgijem Šermadinijem, prav tako pa ni mogel zakrpati obrambnih vrzeli, ki so Gruzincem omogočale odprto pot do slovenskega obroča.

V 13. minuti so se na parketu in tribunah začutili prvi znaki živčnosti, saj je Gruzija vodila kar s 26:15. Tedaj so slovenski košarkarji le začeli uspešno uveljavljati najmočnejše orožje proti conski postavitvi. Z agresivno obrambo so si zagotovili boljše izhodišče za nasprotne napade, končno pa so tudi začeli zadevati z večje razdalje. Če so v uvodni četrtini metali za tri točke 2:5, so v drugem delu tekme zadeli zapored šest trojk – Domen Lorbek tri. Z njimi se je začela na široko odpirati pot do uspeha. Niz 16:0 je Sloveniji prinesel vodstvo z 31:26, po trojki Manučarja Markoišvilija pa so se znova začele minute domačega vodstva, ki je dobilo drugo četrtino kar z 31:13 in odšlo na glavni premor s prednostjo osmih točk.

V nadaljevanju so Gruzinci pričakovano opustili consko obrambo in prešli k posamični, zato pa so ohranili nepopustljivo držo. Po zaostanku s 33:46 so zagrabili z vso vnemo in se začeli vztrajno približevati. Čeprav imajo le enega centra in skupno le sedem »uporabnih« košarkarjev (njihova klop je prispevala 22 točk, od teh 19 Hickman), so začeli vnovič stopnjevati ritem in prepričljivo dobili skok s 45:35. Pri tem so ujeli kar 20 odbitih žog pod slovenskim obročem in dosegli 11 točk iz drugih akcij (Slovenija le štiri). Ker je Maljkovićeva četa za nameček v drugem polčasu metala za tri točke le 1:14, se je morala krepko mučiti za sleherni koš in polčetrto minuto pred iztekom igralnega časa je imela le še točko prednosti (60:59). Domen Lorbek (za tri 4:5) je pravočasno zadel svojo četrto trojko in po ukradeni žogi zabil žogo v obroč za vodstvo s 67:61, toda 31 sekund pred koncem je bil rezultat vnovič tesen – 70:68. In vprašanje je, kaj bi se zgodilo, če ne bi včeraj odlični Zoran Dragić zadel zelo težak met v zadnji sekundi odločilnega napada.

»Najprej bi se rad zahvalil gruzinskemu selektorju Igorju Kokoškovu, ki je v ZDA veliko treniral z Goranom Dragićem in ima zasluge za njegov napredek. Tudi njegova reprezentanca igra zelo dobro, košarkarji so srčni in vrhunsko podkovani. Znali so nas umiriti, pa vendar nam je uspelo zmagati, kar je najpomembnejše,« je po tretji zmagi na EP ocenil Božidar Maljković. Gruzinski novinarji so vprašali Kokoškova, ali tudi on meni, da so sodniki oškodovali njegovo moštvo, vendar jih je zavrnil: »Nikoli ne komentiram sojenja. Zmagalo je boljše moštvo.«

Hrvati se pobirajo

Pomemben korak proti drugemu delu evropskega prvenstva so včeraj storili tudi Hrvati, drevišnji tekmeci Slovenije. Sprva je celo kazalo, da bodo pometli s Poljaki, saj so vodili kar s 24:4. Tudi v 30. minuti so si še obetali gladek uspeh, saj je njihova prednost znašala 62:46, vendar so nasprotnemu moštvu omogočili nevaren zasuk. V zadnji dve minuti je Poljska vstopila z eno samo točko primanjkljaja (67:68), toda to je bil njen labodji spev, čeprav je imela obilo priložnosti za prvo zmago. Damir Markota in Bojan Bogadnović sta z zadnjima košema bržkone zapečatila njeno usodo, saj jo po treh porazih čakata najtežji oviri: drevi Španija in jutri Slovenija. Nekoliko boljši so obeti Češke, ki se je pogumno postavila po robu Špancem, vendar je v finišu omagala in izgubila zadnjo četrtino z 2:13.