Selitev v Stožice zahteva igro, kot da ne bo več popravnega izpita

 Koprski branilec Nebojša Joksimović opozarja, da Italije ne morejo več gledati z istimi očmi kot avgusta.

Objavljeno
11. september 2013 22.51
Nebojša Joksimović med tekmo Slovenije proti Češki na EP v košarki,Celje Slovenija 03.09.2013
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Ob sinočnjem zboru v Tivoliju na nobenem koraku ni bilo mogoče zgrešiti, da je obnovitev moči v zadnjih dveh dneh med slovenske košarkarje vrnila energijo. Sproščeni in zgovorni so se lotili zadnjega večernega treninga pred dvobojem z Italijo, ki pa je ne morejo več gledati z enakimi očmi kot ob avgustovski zmagi v Kopru, je opozoril Nebojša Joksimović.

Ne le zato, ker v pripravljalnem obdobju, ki je Slovencem prineslo prepričljivo zmago, moštva igrajo z drugačnimi obrati in ne razkrivajo najpomembnejših kart, marveč predvsem zato, ker so Italijani edina zasedba iz prvega dela, ki še ni doživela poraza. »Redki so pričakovali, da se bodo Italijani v Ljubljano preselili s petimi zmagami, sploh ker so nastopali v skupini s Turčijo. Osebno ne bi nikoli stavil na takšen razplet v koprski skupini, a je očitno, da so dobro moštvo. Vidi se, da v slačilnici delujejo veliko bolje kot prej in jaz bi temu pripisal velike zasluge za njihov izjemen začetek,« se je pridušal Joksimović, kot bi pred tem slišal italijanske novinarje, ki jih je v Tivoliji sicer pripeljala predvsem želja, da bi govorili s prvim dirigentom slovenske igre Goranom Dragićem. Pred treningom so namreč ponosno zatrjevali, da je odpoved niza odličnih italijanskih košarkarjev močno povezala preostanek moštva in prinesla kemijo, ki so jo pogrešali vrsto let.

Ta kljub padcu igre ob slovesu od Celja sicer ni vprašljiva niti v slovenski reprezentanci, ki dobro ve, da bo žela, kot bo posejala na začetku, zato razmišlja le o zmagi proti Italiji. »Dobre igre, s katerimi smo odprli evropsko prvenstvo, so bile posledica tega, da je urejena tudi naša slačilnica. In glede na to, kaj smo vsi že preživeli, zadnja poraza ne bosta vplivala na vzdušje. Upam, da bomo s pomočjo občinstva to pokazali že na prvi tekmi. V Celju je bila podpora publike za nas zelo pomembna, v karieri v Sloveniji še nisem doživel takšnega navijanja kot na prvih treh tekmah na Štajerskem. Četudi je bila tam dvorana manjša, bo to pomemben dejavnik tudi v Stožicah,« pravi Joksimović, saj je jasno, da je Italija zdaj v najboljšem položaju v skupini, saj ima edina že dve zmagi med vsemi.

»Prvi dvoboj drugega dela bo za nas najbolj pomemben. Na žalost iz Celja nismo prinesli dveh zmag, zato moramo v drugem delu vse tekme odigrati brez preračunljivosti. Igrati bomo morali, kot da nimamo popravnega izpita. Upam, da bomo začeli z zmago, kot smo v Celju, kjer smo prve tri tekme igrali na nož, res pa je, da smo se ob tem energijsko in čustven precej spraznili,« je Joksimović pojasnil edino možno taktiko, ki se je bo morala držati slovenska reprezentanca, če bo želela brez pritiska priti v finiš drugega dela in mesta v četrtfinalu. Italijani sicer niso doživeli revolucije v svoji igri od zadnjega dvoboja s Slovenijo 24. avgusta, so pa po vrnitvi Luigija Datomeja dobili dva vodja igre, ki si med seboj ne skačeta v zelje.


»Največ se sicer vrti okoli Marca Belinellija, vsi drugi pa mu zelo dobro pomagajo, kar je očitno njihov recept za uspeh. Dokazali so, da se da nekaj narediti kljub odsotnosti nekaterih zvezdnikov. Kar so popravili oziroma nadgradili, je obramba. Za razliko od prejšnjih prvenstev, ko ji niso dajali toliko poudarka, so jo v prvem delu EP odlično igrali. V napadu imajo zelo hiter pretok žoge, veliko mečejo za tri točke, iz tranzicije zaključujejo napade že po petih, šestih sekundah. To je sicer slog igre, ki se ga držijo že dlje časa, a so me vseeno pozitivno presenetili in morali jih bomo vzeti zelo, zelo resno. Selektor Božidar Maljković nas je opozoril, naj pozabimo, da smo z njimi igrali v Kopru. Posnetek smo si sicer še enkrat ogledali, a tudi druge, ki so jih igrali v prejšnjih dneh,« dodaja Joksimović, ki se z današnjo tekmo proti Italiji seli v dvorano, ki bo njegov dom tudi po koncu EP, ko se bo pridružil Unionu Olimpiji.