Sinočnji junak Lorbek hitro začutil, da je vroč

Domen Lorbek je po tekmi z Gruzijo priznal, da se niso znali takoj prilagoditi na consko obrambo.

Objavljeno
08. september 2013 02.44
Domen Lorbek in Tskitishvili Nikoloz med tekmo EP Slovenija Gruzija,Celje Slovenija 07.09.2013
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Celje – Slovenija je v uvodnih dneh močno razširila krog svojih privržencev, obenem pa pokazala, da ima dvanajsterico, med katero voz strelsko vsakič lahko povleče drug košarkar. Domen Lorbek je bil sinoči neustavljiv. S soigralci se je veselil preboja v drugi krog, a hkrati opozarjal, da morajo danes še do dveh točk, ki bosta pomembna dota za pot v Stožice.

Tri njegove trojke so bile znak za slovenski preobrat ob izteku drugega polčasa. »Ko sem ju zadel, sem začutil, da sem 'vroč' in potem mi je steklo,« je Lorbek zadovoljen pojasnjeval po včerajšnjem tretjem zaporednem slavju v štirih dneh, ki je Slovencem prinesel prvo olajšanje in izpolnitev prvega dela naloge. »V bistvu je bila ta tekma s psihološkega vidika še težja kot proti Španiji, saj smo vedeli, da z zmago lahko potrdimo drugi krog, kar se nam je na začetku poznalo. Vedeli smo, da je Gruzija nevarna in ob nekaj slabih minutah v obrambi in napadu smo se hitro znašli v težavah. Vendar smo ostali zbrani, nadaljevali kot homogena celota, pa tudi publika nas je vnovič ponesla,« je svojega šestega igralca včeraj vnovič izpostavil Lorbek, opozoril pa na težavo, ki je večna hiba slovenske reprezentance.

»Gruzinci nas sicer niso presenetili, so nas pa s cono vrgli iz ritma. Vedeli smo, da jo bodo uporabili. Selektor Božidar Maljković nas je opozarjal, da bodo z njo bržkone kar začeli, ampak se nanjo lep čas nismo mogli prilagoditi,« je Lorbek videl najbolj težaven del tekme in pojasnil, da so led prebili predvsem z obrambo in nekaj ukradenimi žogami, nakar je njihova igra spet lahko prišla do izraza.

»Mislim, da bo zdaj, ko smo se otresli pritiska glede napredovanja, lažje in bomo res zaigrali, kot znamo in zmoremo. Zmaga nad Gruzinci je sicer prav zaradi potrditve mesta v drugem krogu zelo pomembna. A proti Hrvatom nas čaka nova tekma. Morali jih bomo premagati, saj se bodo skoraj zanesljivo tudi oni preselili v Stožice, zato bi z zmago proti njim mi s seboj nesli štiri točke. To pa bi bilo idealno izhodišče,« je Lorbek še v trenutkih svežih vtisov s parketa misli že usmerjal proti današnjemu dnevu, saj se v reprezentanci zavedajo, da jim bo vnovič skopo odmerjen čas za pripravo, pri kateri bo spet veliko vlogo odigralo poročilo videokoordinatorja Chrisa Michaela Thomasa, ki dneve in noči prebedi ob posnetkih igre tekmecev.

»Hrvaška je zahteven tekmec, je posebno moštvo, zato bo hud izziv. Po svoje nam bo sicer zdaj lažje zaradi psihološke razbremenitve. Tudi dvorana bo polna, kar bo pomemben dejavnik, naša prednost pa je lahko tudi dolga klop. To bo velik izziv, a z uresničljivim ciljem za nas,« je prepričan včerajšnji junak, čigar koše je selektor tako pogrešal v Litvi leta 2011, kjer srednjega od bratov Lorbek ni bilo. Zato pa njegova vrednost toliko bolj prihaja do izraza v teh dneh.