Škoda za tako slovo od navijačev

Jure Balažič po koncu prvega dela košarkarskega evropskega prvenstva: Pomembno je le, da dvignemo raven igre.

Objavljeno
10. september 2013 09.12
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Celje – Slovenski košarkarji so z različnimi občutki pospremili poraz proti Poljski. Mirza Begić je spregovoril o trdih nogah, Goran Dragić se je razburil, zakaj sedma sila dlakocepi in takoj govori o slabi igri, 32-letni debitant v članski reprezentanci Jure Balažič, ki bo v četrtek praznoval rojstni dan, pa je ocenil, da so bili prav vsi pod ravnijo igre, ki jo zmorejo.

Od Celja se poslavljate s tremi uvodnimi zmagami, ki sta jim sledila dva zaporedna poraza. Kako ocenjujete takšen izkupiček po predtekmovanju?

Začeli smo zelo uspešno, vendar izvedba pri koncu ni bila takšna, kot smo pričakovali oziroma načrtovali. Začelo se je že s porazom proti Hrvaški, proti Poljski pa se je nadaljevalo z našo slabo igro. Mislim, da nas je poraz s Hrvaško dotolkel, proti Poljakom smo načrtovali iti po zmago, a so nas nadigrali. Upam, da bodo po dvodnevnem tekmovalnem premoru, ki je zdaj pred nami, stvari sedle na svoje mesto in da bomo spet začeli igrati, kot znamo.

Zdi se, da premor prihaja ravno ob pravem času, da ujamete sapo, potem ko je začela v zadnjih dveh dneh igra pokati.

Mislim, da res. Ni namreč enostavno odigrati treh tekem v treh dneh. Je pa tudi res, da so imela vsa moštva enak ritem, tudi Poljaki, ki so nas tokrat dobili, niso izjema. A tekmovalni počitek bo zdaj vseeno zelo dobrodošel. Jaz denimo nisem vajen igranja tolikšnega števila tekem v nizu, ne da bi opravil vmes trening, kar gotovo vpliva.

Kje vidite razloge, da ste v finišu celjskega dela igrali povsem drugače kot v uvodnih dneh in pokazali dva različna obraza?

Težko rečem. Letos imamo takšno reprezentanco, da je njena igra v veliki meri odvisna od borbenosti. Za nas ni enostavnih rešitev, moramo se truditi. Tokrat pa smo proti Poljakom začeli veliko preveč mehko, kar so tekmeci izkoristili, se 'razleteli' in potem je bilo težko vrniti nadzor nad igro.

Začeli ste z nekoliko premešano peterko. Je tudi to vplivalo na razplet dogajanja na parketu?

Težko bi ocenil to tekmo in našel razloge za našo igro. Vsi smo igrali pod našo pričakovano in običajno ravnijo, ne le tisti, ki so začeli. To ni bila Slovenija, kakršno hočemo. To ni bila igra, kakršno smo že pokazali in za kakršno se ve, da jo lahko igramo.

Ste razočarani?

Jaz sem. Želel sem si zmago proti Poljski, želel sem, da se od Celja in od teh prekrasnih navijačev poslovimo z zadnjim uspehom v prvem delu. Upam, da bo v nadaljevanju spet bolje.

Nekateri vaši soigralci so po tekmi omenjali utrujenost, tudi vi pravite, da se je poznal hud ritem. Bo torej v Stožicah lažje, saj boste igrali vsaka dva dni?

Res bi želel poudariti, da ne iščem izgovorov, saj so bili tudi tekmeci po petih tekmah v Celju utrujeni. A odslej bo vendarle drugače, več bo časa za pripravo, ritem se bo spremenil. Mislim, da nam bo lažje.

V drugem delu vas čakajo tri tekme, poraz proti Poljski vas je porinil na tretje mesto v skupini C, kar vam zdaj prinaša Italijo, na koncu Finsko. Bi vam bil kateri od scenarijev ljubši?

Določeni igralci so si želeli, da bi začeli s Finsko, ampak zame je to povsem vseeno. Čakajo nas tri tekme in nepomembno je, proti komu bomo začeli drugi del. Pomembno je, da dvignemo raven naše igre.