Slovenci generalko pred EP s Francozi izgubili v zadnji minuti in pol

Zadnji pripravljalni test slovenskih košarkarjev je bil tudi najzahtevnejši: Francozi v Stožicah premočni.

Objavljeno
31. avgust 2013 15.19
Košarka
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Slovenski košarkarji so morali v zadnjem testu pripravljenosti pred skorajšnjim evropskim prvenstvom v Stožicah priznati premoč favoriziranim Francozom, ki so bili boljši s 70:65. Glavna junaka zmage sta bila Tony Parker, ki je bil v zadnji četrtini nezgrešljiv pri prostih metih, in visoki Alexis Ajinca, ki je prispeval kar 17 točk, večino ravno v zadnjem delu.

Šest točk Gorana Dragića v nizu

Božidar Maljković je dvoboj začel z Jako Blažičem, Juretom Balažičem, bratoma Goranom in Zoranom Dragićem ter Gašperjem Vidmarjem, njegov francoski kolega Vincent Collet pa je uvodoma na parket poslal preverjeno standardno postavo, v kateri so bili Nicolas Batum, Tony Parker, Boris Diaw, Alexis Ajinca in Mickaël Gelabale. Po izenačenju na 4:4 so se Slovenci na krilih Gorana Dragića, ki je hitro prispeval šest točk (od tega eno trojko), odlepili na +8 (12:4). Francoze je to streznilo, z uspešno trojko Gelabaleja so zaostanek v hipu prepolovili, Parker je prvi točki prispevali iz prostih metov. Atletsko izjemno močni gostje so zmogli delni izid kar 7:0 in bili vnovič zraven. Slovenci so veliko metali z razdalje, a bili nenatančni pri trojkah. Po košu Johana Petroja so »galski petelini« drugič na tekmi prešli v vodstvo, gostitelji štiri minute niso dosegli koša, zato je Maljković prekinil tekmečev nalet z minuto odmora. Nando De Colo je bil uspešen pri metu za tri točke, Francozi so vpisali že kar 13 točk zapored (12:17). V prvi četrtini, ki so jo Francozi dobili s 17:13, so domači košarkarji zadeli le eno trojko, poskušali pa so kar sedemkrat.

Slab met iz igre, a kar 11 skokov v napadu Slovencev

Drugo četrtino so Slovenci odprli uspešno, s trojko Jake Lakoviča za ponovno približanje. A kaj, ko zvezdniški tekmeci niso potrebovali veliko, da so z delnim izidom 5:0 spet ušli na 22:16. Slovenci so dotlej izgubili že sedem žog, gostje le štiri. Igra je bila raztrgana, napake so si sledile na obeh straneh. Stožiške tribune je znova na noge spravil Goran Dragić, ki je po skoraj izgubljeni žogi zadel in še izsilil prosti met, s tem pa prepolovil razliko. Ko so imeli modro-rdeči le še točko prednosti, so rešitev našli v Antoinu Diotu, ki je zadel trojko. Po petih zaporednih slovenskih točkah je selektor gostov Vincent Collet v zadnji minuti prvega polčasa vzel minutni odmor. Ko je prosta meta uspešno izvedel Goran Dragić, je bil izid po dolgem času spet izenačen (30:30). Zadnji točki v prvem polčasu je prispeval Parker, Dragićev met za tri točke pa ni našel poti v koš in na odmor so s prednostjo (32:30) odšli Francozi. Domači so imeli kar 11 (!) skokov v napadu, vendar pa slab met iz igre (9/39).

Delni izid kar 10:0 za Slovence

Drugi polčas se ni začel po domačih željah, De Colo je bil spet uspešen za tri točke. Nato pa so Slovenci vpisali kar osem točk zapored in po košu Gorana Dragića, ki je dotlej vpisal že kar 15 točk, ušli na +3 (38:35). Collet je skušal domač pritisk ustaviti z minuto odmora. Pa ni pomagalo, Maljkovićeva četa je dosegla že deseto zaporedno točko, odlično je izvajala predvsem proste mete (12/14). Končno se je posrečila tudi trojka Domnu Lorbku in Slovenci so ušli že za šest točk (45:39). Z agresivno igro so dobro ustavljali tekmečeve napade, Vidmar je z že drugim zabijanjem na tekmi dvignil tribune na noge. Na 51:45 je s svojima prvima točkama iz igre povišal Mirza Begić, po tretji četrtini so z 52:47 vodili domači, ki so popravili met iz igre - v tem delu so metali dvanajstkrat, zadeli pa osemkrat.

Neustavljiv francoski center Alexis Ajinca

Zadnjo četrtino so Maljkovićevi izbranci začeli s košem Begića, še naprej pa so blesteli v skokih (razmerje 36:29). Na nasprotni strani se je razigral Ajinca, ki je bil s 15 točkami celo najboljši francoski strelec pred zadnjimi štirimi minutami. Ko je uspešno zaključil štiri napade zapored, so se gostje približali le na točko zaostanka in prisilili Maljkovića, da je vzel minuto odmora. Slovenci so začeli nizati napake pri prostih metih, spet je bil uspešen center Alexis Ajinca in Francozi so po dolgem času vnovič vodili (59:58). Ajinca se je ustavil šele dobro minuto pred koncem, ko je moral s petimi osebnimi napakami s parketa. Izid je bil nazadnje izenačen minuto in 17 sekund pred koncem, ko je bilo na semaforju 63:63. Ko je Diot v zadnjih izdihljajih zadel trojko in gostom zagotovil prednost +5, je bilo dvomov o zmagovalcu konec. V končnici se je pokazalo, kaj ekipi pomeni zvezdnik kova Tony Parker, ki je mirno izvajal proste mete (8:8) in zrežiral zasuk »galskih petelinov« v zadnji minuti in pol. Zmagovalci so v zadnji četrtini dosegli kar 23 točk.

Po stožiškem dvoboju se bo slovenska izbrana vrsta odpravila v Zreče, kjer bo bivala tudi v času prvega dela prvenstva. Uvodni dvoboj s Češko jo čaka v sredo, že dan zatem se bo udarila s Španijo, nato pa še z Gruzijo, Hrvaško in Poljsko.

SLOVENIJA : FRANCIJA 65:70 (52:47, 30:32, 13:17)

Slovenija: Balažič 2, Blažič 4, G. Dragić 18, Z. Dragić 6, Vidmar 11 - prva peterka; Slokar, Lakovič 3, Joksimović, Murić, Nachbar 10, Lorbek 5, Begić 6.

Francija: Balum 4, Parker 14, Diaw 2, Ajinca 17, Gelabale 8 - prva postava; Diot 8, Petro 6, Kahudi, Heurtel, Pietrus, De Colo 6.