Slovenski košarkarji z enim očesom in ušesom vseskozi v Kopru

Edo Murić: Prost dan prišel prav za počitek po tekmi s Španci. Proti Gruziji bo šlo na nož.

Objavljeno
07. september 2013 12.18
Odhod košarkarjev na priprave.Na sliki Edo Murič .Ljubljana, 19. 07. 2013
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Celje – Že tako pred drugo uro zjutraj slovenski košarkarji zaradi poznega večernega termina tekem in poti nazaj v Zreče redko zatisnejo oči, po zmagi s Španijo pa so se mnogi še dolgo v jutro vrteli v postelji. Včeraj zvečer jih selektor Božidar Maljković ni gnal v zreško šolsko dvorano, so pa že uprli oči proti Gruziji, za katero je Edo Murić napovedal dvoboj obramb.

Naslednji tekmec jih je pravzaprav pospremil že v dopoldan, ko so si pred lažjim treningom pogledali posnetek njegove igre, a večjih presenečenj za jedro reprezentance ta ni prinesel, saj Gruzinci v zadnjih letih domala ne spreminjajo načina igre. Murić to dobro ve še iz Litve 2011, ko so se z državo nekdanjega sovjetskega imperija pomerili ravno tako v prvem delu EP, vendar so mu bile kot debitantu tedaj minute skopo odmerjene, tako da je v petih minutah le enkrat neuspešno pogledal proti košu. Zato se pričakovano ni mogel izogniti vprašanju, koliko se je za njega odtlej spremenilo, glede na to, da je denimo proti Španiji v pomembnih trenutkih prispeval dve trojki in pognal slovensko kolesje.

»Zdaj sem veliko bolj samozavesten kot tedaj, je pa res, da sem bil vedno znan kot igralec, ki si veliko upa. A kljub tej zmagi bo proti Gruziji vseeno zelo težko, čaka nas trda tekma,« je dal hitro vedeti, da slovenski vlak na tretji postaji ne namerava zmanjšati hitrosti, saj bi rad čim hitreje dosegli cilj. In, kot je dejal, se v finalu spet pomeril s Španijo. »Prav z Gruzijo se bo po prostem dnevu začel niz treh tekem, od katerih bo za nas prav vsaka pomembna. Zlasti, ker vsi vidimo, kaj se dogaja zadnje dni v naši in drugih skupinah, kjer se presenečenja kar vrstijo. Zelo dobro se zavedamo, da do zmage lahko pridemo le, če se dela lotimo stoodstotno, pa naj gre za Španijo ali Gruzijo. Mislim, da smo dovolj zbrani in zreli, da bomo nalogo vzeli resno in poskušali nanizati še tri uspehe,« je pot do Ljubljane opisal Murić, ki se sicer zaveda gruzijske šibkosti pod košem, kjer je tekmec omejen na edinega centra Giorgija Šermadinija, a je prav tako prepričan, da imajo tekmeci dovolj rešitev v žepu.

»Četudi smo doslej pogledali le en posnetek gruzinske igre, je očitno, da imajo isti sistem kot pred dvema letoma, ko so v Litvi napredovali v drugi krog EP. zelo so uigrani, ogromno podaj imajo v enem napadu. Ne gre pozabiti, da smo se tedaj z njimi zelo mučili. So podobno borbeni kot mi, tudi pri njih izgubljene žoge praktično ni, zato bo šlo na nož, če bomo hoteli osvojiti še dve točki. Morali bomo iskati proste igralce, igrati dobro obrambo, v tem primeru bomo imeli možnosti za zmago,« pravi Murić. Zveni znano? Zelo previdni so bili Slovenci že pred Češko, le da so takrat vedeli, da bodo imeli opravka še z začetno tremo, tokrat jih žene tudi želja, da čim prej potrdijo uvrstitev v drugi krog, ki se bliža z nezadržno naglico in jim daje slutiti zanimiv razplet tudi v koprski skupini, s katero se bodo križali v nadaljevanju.

»Zaradi tega to skupino še največ spremljamo, saj je to priložnost, da naslednje tekmece še bolje spoznamo, četudi smo vsi seznanjeni z dogajanjem povsod. Presenečen sem bil, da so Turki izgubili tudi z Italijani,« Murić včeraj ni zaobšel niti selektorja Božidarja Maljkovića, ki se vseskozi skriva za brezizrazno obrazno masko, a se je tudi njegova ob uspehu nad Španci stalila v izraz nepopisnega veselja. »Pozneje sem na fotografijah videl, da je tudi on skakal, in to je odraz njegove velike želje, da bi nam uspelo. Na treningih stalno ponavlja, da moramo ostati mirni, zaupa nam in nam govori, da lahko premagamo vsakogar. Užitek je delati z njim,« je selektorju na dušo popihal eden tistih, ki bo v prihodnjih letih nosil reprezentančni rod.