Španski mediji: Slovenija z »lisjakom« igrala grdo in trdo

Čeprav je šlo šele za tekmo predtekmovanja, se španska javnost ni zlahka sprijaznila s porazom Španije na EP.

Objavljeno
06. september 2013 12.16
Slovenia Basketball Eurobasket
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Po suverenem začetku in zmagi nad Hrvaško za 28 točk, so se španski košarkarji očitno nekoliko preveč sprostili in izgubili tekmo z gostitelji, so sinočnji poraz evropskih prvakov z nezadovoljstvom pospremili v španskih medijih. Pri madridski Marci so zapisali, da je Slovenija »La Rojo« ustavila z zelo trdo in grobo igro, prvič pa je ekipa pod vodstvom selektorja Juana Antonia Orenge v drugem polčasu prejela kar 53 točk.

V Marca je v današnji internetni izdaji izpostavila tudi »izkušenega lisjaka« Božidarja Maljkovića, ki je s »počasno, trdno in grobo igro« našel pravi recept za španske košarkarje. Ta »grd« pristop, v katerem so očitno spregledali izbiti zob Gašperja Vidmarja, naj bi bil še posebej naporen za prvega zvezdnika Marca Gasola, ki je na igrišču preživel kar 37 minut. Slokar, Begić in Vidmar so dobro pazili nanj in nad njim naredili kar devet osebnih napak.

Marca je tudi zapisala, da ko je njihov Grizli v tretji četrtini za kratek čas sedel in zadihal, so jim Slovenci v dveh minutah natrosli 11 točk. Pisec je ob tem izrazil zaskrbljenost, da je Gasol že na eni od prvih tekem predtekmovanja »nenavadno veliko časa« preživel na parketu.

Marca je izpostavila tri slovenske junake - brata Dragić in Boštjana Nachbarja, »ki so v odločilnih minutah zadevali vse, tudi nemogoče mete«. 

Športni časnik As je izpostavil besede selektorja Orenge, »da vsakič pa res ne moremo zmagati«. Zapisali so tudi, da je bila igra Španije neprepoznavna in raztrgana, »prav takšna, kakršno je želel Božidar Maljković«.

»Čeprav so si španski košarkarji nadeli delovna oblačila, saj so vedeli, da se bodo proti Sloveniji močno znojili, niso našli recepta za zmago. Poraz ni tragičen, bo pa lahko strokovni štab dan odmora preživel zelo delovno ob analizi poraza,« je zapisal Sport, El mundo deportivo pa je izpostavil tudu dobro igro Boštjana Nachbarja, novega člana Barcelone Regal. » Njegov prispevek je bil odločilen za zmago Slovenije,« so zapisali.

V španskih medijih tudi ugotavljajo, da je poraz prišel pravočasno, hkrati pa je močno opozorilo, da bo pot do zlata še dolga in naporna. Eurobasketu sicer v španskih medijih ni namenjeno prav veliko prostora, četudi njihova vrsta brani naslov iz Litve.