Spodrsljaj s Finsko popotnica za četrtfinale s Francijo

Slovenci so drugi del košarkarskega EP zapečatili s porazom proti Fincem, Goran Dragić je igral manj kot 5 minut.

Objavljeno
16. september 2013 22.09
Košarka Slovenija Finska
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Neznank ni več. Zmagovalka skupine F košarkarskega evropskega prvenstva je Hrvaška, ki se bo v četrtfinalu udarila z Ukrajino. Drugouvrščeni Slovenci, ki so danes pokleknili pred Finci (76:92), bodo vstopnico za polfinale iskali v sredinem (21) dvoboju s Francozi, tretji Italiji bo v četrtfinalu nasproti stala Litva, četrti Španiji pa zmagovalka skupine A Srbija.

Finci vodili z 9:0, Slovenci vrnili z delnim izidom 11:0

Drugi del eurobasketa je zapečatil večerni dvoboj Slovencev in Fincev. Finski selektor Henrik Dettmann je uvodoma na parket poslal organizatorja igre Petterija Koponena, branilca Shawna Huffa in Sasuja Salina ter krilna centra Geralda Leeja in Tuukko Kottija. Božidar Maljković je na začetku na klopi pustil centra Gašperja Vidmarja, namesto njega je začel Mirza Begić, ob njem pa še brata Dragić, Nebojša Joksimović in Boštjan Nachbar.

Domači tri minute niso zadeli iz igre, tekmecem so dovolili hiter pobeg z 9:0. Led je prebil Nachbar z zadetima prostima metoma, nato sta bila za dve natančna najprej Goran in nato še Zoran Dragić in Slovenci so bili spet zraven (6:9). Nachbar je izenačil na 11. točki, po uspešno izvedenem prostem metu so Maljkovićevi fantje prvič vodili, Boki je nato pritisnil še trojko. Finski selektor Dettmann je skušal nalet gostiteljev, ki so zmogli delni izid kar 11:0 (!), prekiniti z minuto odmora. Njegovi izbranci so nadaljevali z dvema trojkama Mikka Koivista, z razdalje je vrnil Nachbar, pozneje še Jaka Lakovič. V trojkah je bilo 3:3, Nachbar je vpisal že 13 točk oziroma polovico vseh slovenskih v uvodni četrtini. Slovenci so na prvi odmor odšli z zalogo štirih točk (26:22), ekipi pa sta imeli povsem identičen met iz igre (9/15, za dve 6/9, trojke 3/6).

Haanpää s tremi trojkami razorožil Slovence

Drugi del so domači začeli z zabinjanjem Eda Murića. Ko so se Skandinavci približali na -2, je za povečanje razlike s prvim košem na tekmi poskrbel Joksimović, nato pa s trojko še Jaka Blažič. Stik z gostitelji je z dvema trojkama držal Samuel Haanpää. Gledalci dve minuti niso videli koša na obeh straneh, na 34. točki je izenačil Koivisto, Haanpää je s svojim tretjim uspešnim metom za tri točke Fince spet popeljal v vodstvo. Domen Lorbek ni ostal dolžan in je s prvo trojko spet poravnal izid, z drugo pa tekmečevega selektorja prisilil k minuti odmora. Domači so pobegnili na +5, znižal je Koivisto, v zadnji sekundi prvega polčasa pa je za izenačenje pred odhodom na glavni odmor s trojko poskrbel Roope Ahonen.

Slovencem v petih minutah le dve točki

Drugi polčas so bolje začeli Finci in prvi ušli s košem Kottija. Nastavili so merilne naprave na dlaneh in z delnim izidom 6:0 udobno pobegnili. Slovenci so v štirih minutah in pol dosegli le dve točki, zanju je poskrbel Uroš Slokar, tekmeci so jih vpisal že 14 (tudi dve trojki zapored, uspešna sta bila Salin in Huff) in ko so ušli z velikih +12, je moral Maljković prekiniti njihov nalet. Ni pomagalo, razlika je le še naraščala (45:60), Finci so kraljevali pod obema košema in zmogli že 26 skokov. Vse, kar so vrgli, je našlo pot v koš, agonija domačih v napadu pa se je le še stopnjevala. V osmih minutah so vpisali zgolj šest (!) točk, od tega tri s prostih metov. Dettmannova četa je bila neobremenjena in sproščena, z mirno roko je nizala točke kot zas stavo. Maljković je še naprej držal na klopi Gorana Dragića, ki je igral manj kot pet minut. V uteho gledalcem, ki so nemo spremljali finski pohod, je bila tu in tam kaka atraktivna akcija gostiteljev, tik pred koncem tretje četrtine denimo zabijanje Gašperja Vidmarja.

Na tribunah je donelo: Goran Dragić!

V tretjem delu so Finci dosegli kar 29 točk, junaki le 14. Iskrico upanja je že v zadnji četrtini prižgal Jure Balažič s trojko, s katero so bili gostitelji še deset točk zadaj. Dettmann je zato zahteval minuto odmora, med njegovimi izbranci pa je pri metu za dve še vedno izstopal Lee, ki je v osmih poskusih le enkrat zgrešil. Ko je Balažič še drugič zapored zadel z razdalje, je bila Slovenija po dolgem času spet manj kot deset točk zadaj, a v manj kot dveh minutah je finska zaloga spet narasla na 15 zočk. Tribune so s skandiranjem »Goran Dragić!« skušale pritisniti na slovenskega selektorja, da bi prvega zvezdnika med junaki vendarle vrnil na parket. Gostje so odpor tekmeca (s)trli s trojkami, kar 17 (!) so jih zmogli v celem dvoboju.

Kar 17 zadetih trojk Fincev

Le dva Finca sta v celi tekmi izvajala proste mete, zato pa so bili Skandinavci toliko učinkovitejši iz igre (36/62 - 58 %). Iz 32 poskusov so zadeli kar 17 trojk, blestela sta Salin in Koivisto s po štirimi. Sploh se ni poznalo, da ni na parket niti za sekudno stopil Teemu Rannikko. Pri Slovencih je bilo najučinkovitejši Boštjan Nachbar, pa čeravno je po prvi četrtini dosegel le še dve točki, z uspešnim metom iz igre (6/9) se je izkazal tudi Jure Balažič.

Ali je v današnjem dvoboju selektor Božidar Maljković nalašč skrival adute v rokavu, bo pokazal sredin četrtfinalni obračun, ko bodo Slovencem ob 21. uri v Stožicah nasproti stali evropski podprvaki izpred dveh let Francozi. Slovenci so se enkrat na tem prvenstvu že znašli v podobnem položaju: po porazih v zadnjih dveh tekmah predtekmovanja so nato eksplodirali v drugem delu z zmagama nad Italijani in Grki. Navijači ne bi imeli nič proti, da bi se scenarij ponovil tudi v sredo ...

SLOVENIJA : FINSKA 76:92 (56:71, 42:42, 26:22)

Dvorana Stožice, gledalcev 11.000, sodniki Belošević (Srb), Ciulin (Rom) in Dodds (VB).

Slovenija: G. Dragić 3 (1:2), Joksimović 2, Z. Dragić 7 (3:4), Nachbar 15 (3:3), Begić 6 (4:6) - prva peterka; Slokar 2 (0:1), Lakovič 4 (1:2), Balažič 14, Blažič 3, Murić 6, Lorbek 7 (1:2), Vidmar 7 (1:3).

Finska: Koponen 14, Salin 16, Huff 5, Kotti 4, Lee 17 (3:6) - prva peterka; Koivisto 16, Nikkilä (0:2), Muurinen, Haanpää 9, Ahonen 11, Möttölä in Rannikko nista igrala.

Met za dve: Slovenija 19:38 (50 %); Finska 19:30 (63 %); za tri: Slovenija 8:20 (40 %); Finska 17:32 (53 %); skoki: Slovenija 30 (19+11); Finska 32 (22+10).

KONČNI VRSTNI RED SKUPINE F

1. Hrvaška 5 4 1 372:361 9 točk

2. Slovenija 5 3 2 385:379 8

3. Italija 5 3 2 374:357 8

4. Španija 5 2 3 375:339 7
----------------------------------
5. Finska 5 2 3 341:385 7

6. Grčija 5 1 4 381:407 6