Srbija do vozovnice za SP, Italija praznih rok

V tekmi za končno 7. mesto je Srbija s 76:64 premagala Italijo in se uvrstila na SP 2014 v Španiji.

Objavljeno
21. september 2013 14.23
Slovenia Basketball Eurobasket
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Na letošnjem eurobasketu, ki se bo sklenil z jutrišnjim finalnim obračunom, je podeljena še zadnja vozovnica za SP 2014 v Španiji. V tekmi za končno 7. mesto jo je osvojila Srbija, ki je s 76:64 premagala Italijo.

Moštvi sta se morali za zadnjo tekmo na prvenstvu dvigniti po dveh težkih porazih. Srbija je imela dan premora več in zato tudi delovala precej bolj sveže kot italijanski nasprotnik. Že v prvi četrtini so varovanci Dušana Ivkovića prišli do lepe prednosti, Italijani pa so jih nato vso tekmo neuspešno lovili.

Najboljši strelec srbske ekipe je bil Nenad Krstić s 17 točkami, blestel je tudi Nemanja Bjelica z 12 točkami, 10 skoki in 4 podajami. V italijanski reprezentanci je njaveč točk (19) dosegel Luigi Datome.

Uvrstitev na SP je predstavljala velik motiv, Priložnost je bolje izkoristila Srbija, Italija pa bo upala na dodelitev posebnega povabila s strani FIBA.

Italija se po slabem začetku ni več vrnila

Tekmo so bolje začeli srbski košarkarji in z razpoloženim Nemanjo Belico in Nenadom Krstićem že v prvih minutah prišli do vodstva sedmih točk (12:5). Razliko je s trojko zmanjšal Luigi Datome, a vseeno so Srbi držali svoj ritem. Boljši so bili predvsem v skoku in v nadaljevanju le še večali prednost, ki je proti koncu četrtine narasla tudi na 14 točk (24:10). V zadnjih petih minutah so Italijani zmogli le točko in prvo četrtino končali z zaostankom 16 točk (27:11).

Italijani so v drugi četrtini zadeli po sedmih minutah in pol posta, potem ko je vodstvo Srbije po košu Vasilje Mičića naraslo že na 19 točk (30:11). Vendarle so nato tudi Srbi zapravili nekaj napadov, Italijanom pa je uspel niz 5:0, s trojko jim je še nekaj upanja vlil Pietro Aradori (32:19). A bližje kot na 9 točk razlike jim zaradi izgubljenih žog ni uspelo, vodstvo Srbije pa je po trojki Mičića spet naraslo (39:25). Semafor je ob polčasu kazal izid 41:27.

Italijani so v drugi del krenili borbeno in agresivno, kazalo je, da bodo hitro izničili zaostanek. S trojko se je vendarle prebudil tudi Marco Belinelli in poskrbel, da je razlika spet padla pod deset točk (40:49). A se Srbi niso dali, po minuti odmora so se vrnili na parket bolj razpoloženi in končali četrtino z zanesljivo prednostjo (55:44).

Datome, Gentile in soigralci se tudi v zadnji četrtini niso vdali, toda prednosti nikakor niso uspeli zmanjšati. Srbi so zadevali v pravih trenutkih, s tem pa tekmecem onemogočili, da bi približali na manj kot osem točk zaostanka. Srbi so v zadnji minuti in pol zadeli šest prostih metov in dokončno odločili zmagovalca. Srbija je na koncu slavila zmago s 76:64 in se uvrstila na SP, Italija pa bo upala na posebno povabilo FIBA.

Neporažena po prvem delu, nato celo brez vozovnice za SP

Italija je EP končala kot ena največjih poraženk, saj je v Stožice prišla kot edina neporažena ekipa. Nato je na šestih tekmah doživela pet porazov, premagala je le Španijo, ob tem pa ostala še brez vozovnice za SP.

Evropa bo na svetovnem prvenstvu zastopana s šestimi reprezentancami, ki so si mesto zagotovile na eurobasketu v Sloveniji - to so Francija, Litva, Hrvaška, Slovenija, Ukrajina in Srbija-, ter Španijo kot gostiteljico. Po štiri ekipe bodo prišle iz Južne, Srednje oziroma Severne Amerike (Mehika, Portoriko, Argentina in Dominikanska republika), po tri iz Afrike (Angola, Egipt, Senegal) in Azije (Iran, Filipini, Južna Koreja), dve iz Oceanije (Avstralija in Nova Zelandija), ZDA kot olimpijski prvak, štiri reprezentance pa bo na prvenstvo povabila Mednarodna košarkarska zveza. SP bo od 30. avgusta do 14. septembra 2014, med 24 sodelujočimi ekipami bo tretjič Slovenija, žreb predtekmovalnih skupin pa bo februarja prihodnje leto.

Tekmi bo zvečer sledil še obračun za končno 5. mesto, med Slovenijo in Ukrajino. Eurobasket 2013 se bo zaključil z nedeljskim malim finalom med Hrvaško in Španijo (17.30) ter dvobojem za zlato med Litvo in Francijo (21.00).