Srbski zombiji brez ščepca možnosti

V ponovitvi finala s košarkarskega evropskega prvenstva 2009 branilci naslova Španci vodili že za 40 točk.

Objavljeno
18. september 2013 23.38
Rudy Fernandez in Krstić Nenad na tekmi EP Španija proti Srbiji,Ljubljana Slovenija 13.09.2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – V tekmi za prvo polfinalno vstopnico, ki je hkrati odmerila naslednjega tekmeca slovenski reprezentanci, so košarkarji obeh moštev prihranili obilo moči za nadaljevanje EP. Srbi so namreč prikorakali na parket z mehkimi koleni in polnimi hlačami, svoj delež pa so dodali še Španci in v tretji četrtini vodili že s 40 točkami prednosti.

Soočenje je potrdilo, da vrstni red pred začetkom izločilnega dela tekmovanja ni pomemben, štejeta le kakovost in srce. Navijači srbske reprezentance so se sicer pred začetkom četrtfinala ponosno trkali po prsih, ker so njihovi ljubljenci osvojili prvo mesto v skupini drugega kroga EP, hkrati pa so vztrajali, da so Španci v ponedeljek nalašč izgubili z Italijo. Češ, s Srbijo se bomo manj mučili kot z Litvo. Podobno neusklajenih misli so bili izbranci Dušana Ivkovića, ki so včeraj izgubili še pred prvim metom. V ponovitvi finala z EP 2009 branilci evropskega finala niso igrali tako dobro, kakor je najmlajša reprezentanca na letošnjem prvenstvu slabo in prestrašeno. Potem ko so srbski zombiji v 6. minuti že zaostajali z 2:17, po tretji trojki Rudyja Fernandeza pa zaokrožili uvodno četrtino s pičlimi petimi doseženimi točkami in metom iz igre 1:11, se niso mogli ogniti najbolj gladkemu porazu v zgodovini.

Špancem so se takšnem poteku tekme razlezli nasmeški do ušes. Njihovega selektorja Juana Antonia Orengo pa je bržkone tudi malo zaskrbelo, ali jim ne bo prelahka pot do zmage morda celo bolj škodila kot koristila pred polfinalom. Z agresivno obrambo so si pač priigrali nešteto možnosti za nasprotne napade, s preprostim kroženjem žoge pa še več priložnosti za neovirane mete. Izkoristili so jih za 13 uspešnih metov za tri točke s 25 poskusi, še posebej razpoložena pa sta bila Rudy Fernandez (za tri 4:4) in Sergio Rodriguez (za dve 7:11, za tri 2:5). Prvi adut srbskega moštva Nenad Krstić se je vpisal med strelce šele tik pred polčasom, ko je bil zmagovalec že davno odločen. Španci so namreč odšli na glavni premor s prednostjo 25 točk, v 27. minuti pa so vodili celo z 69:29.

Stric »Duda« zamujal 15 minut

»Španija je bila res veliko boljša, videlo se je, da je bila za večino naših košarkarjev to prva izločilna tekma v karieri. Pred njo sem jim v teniškem žargonu rekel, da nas čaka prva zaključna žoga, saj je bil naš cilj pred EP uvrstitev na SP 2014. Po slabem začetku smo začeli igrati sebično. Španci so imeli ritem ter odlična Fernandeza in Rodrigueza, zato jim želim vse najboljše v nadaljevanju turnirja. Dolžan sem opravičilo našim navijačem, ki so množično prišli iz številnih držav. Jutri nas čaka druga zaključna žoga,« je poiskal uteho Dušan Ivković, na čigar račun so padale šaljive pripombe. Ko naj bi prvič pogruntal recept za enakovredno bitko in je zbral okoli sebe svoje košarkarje, so ga ti ustavili že po prvih besedah: »Stric 'Duda', tekma se je končala pred 15 minutami ...«


Juan Antonio Orenga po koncu tekme kajpada ni imel večjih pripomb: »Prikazali smo najboljšo predstavo letos. Na evropskem prvenstvu se želimo dvigati na vsaki stopnji tekmovanja in doslej sem zadovoljen z našim napredkom. Danes smo vedeli, da moramo ustaviti Krstića, Bjelico in Bogdanovića, kar nam je uspelo. Igrali smo kot moštvo in se borili za skupno stvar. Najučinkovitejša sta bila Rudy in Sergio, vendar so se pred tekmami za kolajne izkazali tudi drugi košarkarji.«