Stavijo na obrambo, a so z meti dovolj natančni

Ukrajinci so žilavi tekmeci, v dvoboj pa gredo z enakim izkupičkom kot Slovenija.

Objavljeno
20. september 2013 22.15
Slovenia Basketball Eurobasket
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Če bi upoštevali zgolj zgodovinske dosežke, bi drevišnji dvoboj med Slovenijo in Ukrajino napovedali kot merjenje moči med Goljatom in Davidom. Toda na letošnjem EP sta bili moštvi doslej enako uspešni. Po včerajšnji zmagi nad Italijo, šesti v desetih nastopih, pa prijetnih presenečenj na tekmovanju še ni konec.

Ukrajinci so se ob uspehih nad Belgijo, Izraelom, Nemčijo, Veliko Britanijo, Srbijo in Italijo izkazali kot čvrsta ekipa, ki ni proti nikomur zaigrala s spuščenimi hlačami in je doživela le en visok poraz – z Latvijo z 51:85. Proti Franciji je zaostala za šest točk, za Litvo za sedem, za Hrvaško za 12, pri čemer jo je odlikovala boljša obramba (njeno povprečje je identično kot slovensko – 72,4 prejete točke) kot napad. Vendar kaže upoštevati, da je ukrajinski izkoristek metov iz igre manj skromen od slovenskega: 41,8 % v primerjavi z 39,7 %.

Strelci za Ukrajino na EP: Jeter 13,7, Gladir 12,6, Natjažko 7,6, Kravcov 7,4, Kornijenko 6,3, Mišula 5,9, Zajcev 5,2, Pustozvonov 4,8, Lipovij 4, Pustovij (igral na 2 tekmah), Zabirčenko 2, Gljebov (2) 1. Najboljši skakalci so Gladir (5,3), Kornijenko (4,6) in Kravcov (4,5), prva podajalca Jeter (4,1) in Mišula (2).