Tomić: Vsa čast legendam, a to je naša zgodba

Na eurobasketu danes najprej Hrvaška – Litva. Obe reprezentanci sta včeraj pregnali uroke preteklosti.

Objavljeno
20. september 2013 01.18
Košarka Slovenija Hrvaška
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – Prvič po letu 1995, ko je s Kukočem, Rađo in Perasovićem pod taktirko Aca Petrovića v Grčiji osvojila drugo bronasto kolajno, se je hrvaška reprezentanca prebila v polfinale eurobasketa. V njem se bo danes na prvi tekmi večera srečala z Litvo, osmoljenko svojega prvenstva pred dvema letoma.

Košarka je bila na Hrvaškem v zadnjem času vse bolj v senci nogometa, rokometa, vaterpola, celo hokeja. Zdaj je naše južne sosede spet zajela košarkarska mrzlica, Stožice so včeraj sijale v rdeči in beli barvi. Hrvaška je ostala edina reprezentanca s samo enim porazom na eurobasketu, po šoku proti Španiji je nanizala osem zmag in na svoji poti premagala tudi Slovenijo. Včeraj je gladko padla Ukrajina. Selektor Jasmin Repeša je trikrat obstal v četrtfinalu, pred štirimi leti klonil proti Sloveniji, zdaj mu je končno uspel preboj. Slab spomin z zadnjega EP v Litvi, kjer je Hrvaška izpadla v prvem krogu, je izbrisan. Pa tudi drugi uroki iz preteklosti. Hrvati so se znebili etikete večnih poražencev, ki jim jo je javnost hočeš-nočeš prilepila takoj, ko so oblekli reprezentančni dres.

»Jaz ne bi rekel, da smo premagali kakršno koli prekletstvo. Tukaj smo sami mladi fantje. Nismo razmišljali o uroku četrtfinala ali zlobnih duhovih. Ti fantje nimajo tega bremena. Enostavno smo se dogovorili, da gremo od tekme do tekme, pa naj bo, kar bo. To je bil res četrtfinale, toda za nas tekma kot vsaka druga. Pred nami sta še dve,« se ni pustil zmesti Ante Tomić, prvi skakalec prvenstva (71 skokov ali 7,9 na tekmo), ki za nameček ni hotel stopiti v družbo Kukoča, Rađe in drugih (dalmatinskih) velikanov: »Vedno se mi je bilo zoprno primerjati z nekom drugim. Drugi so rodovi, drugačni časi. Vsa čast legendam, a to je naša zgodba.« Center Barcelone pa ni skrival navdušenja nad izjemno podporo rojakov: »V takšnem vzdušju je zares lepo igrati. Nisem pričakoval toliko Hrvatov. Zagreb je res blizu, ampak karte so drage, delovni dan je, saj veste, kako je …«

Četudi 218 cm visoki Dubrovčan ni vpisal skoka, najboljši strelec Bojan Bogdanović pa zadel samo en koš, je bil izid po prvi četrtini izenačen in takrat je bilo jasno, da ima Hrvaška veliko več rezerv kot Ukrajina. To se je potrdilo v drugem delu, ki ga je dobila za kar 16 točk. Previdni Hrvati, ki so jih pred prvenstvom redki uvrščali med favorite, so se med odmorom spomnili leta 2001, ko so v četrtfinalu proti gostiteljici Turčiji vodili že za 19 točk, pa izgubili. No, strah je bil odveč. Razpoložena Krunoslav Simon in bivši član Uniona Olimpije Damir Markota sta nadaljevala strelski pohod in Ukrajinci, ki so se sicer spet izkazali kot nepopustljiva reprezentanca in znižali razliko na devet točk, so bili bolj ali manj izgubljeni. Ekipa Mika Fratella, najprijetnejše presenečenje iztekajočega se prvenstva, ima še vedno možnost, da si pribori vstopnico za SP v Španiji, kar bi bila odlična reklama za domači eurobasket 2015. Danes bodo Ukrajinci poskusili presenetiti še Italijane, če ne bo šlo, pa jutri Srbe, ki so jih že ugnali v drugem delu.

Hrvati se bodo na današnji prvi polfinalni tekmi – iz športnega vidika je zamenjava terminov zares krivična –, pomerili z Litvo, ki je v bolj zanimivi tekmi z delnim izidom 15:0 v zadnji četrtini premagala simpatično Italijo – pokopal jo je skok, ki ga je izgubila s 25:38 – in tako po razočaranju izpred dveh let, ko so pred svojimi navijači podobno kot tukaj Slovenci izgubili v četrtfinalu proti Makedoniji, le dobili zadoščenje in novo priložnost za kolajno.